Statele Unite s-au alaturat Chinei si au ratificat Acordul de la Paris privind incalzirea globala, au anuntat primele doua economii mondiale intr-un comunicat comun sambata, cu o zi inainte de deschiderea summitului G20 in China, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Aceasta decizie a celor doua mari puteri, care insumeaza 38% din emisiile de gaz cu efect de sera la nivel mondial, este o etapa majora in procesul de punere in aplicare a acordului adoptat pe 12 decembrie la finalul COP21, a 21-a Conferinta a partilor la Conventia cadru a ONU privind modificarile climatice.

Acordul de la Paris stabileste ca obiectiv oprirea nivelului cresterii temperaturii medii a planetei "sub 2 grade C" fata de nivelul din perioada preindustriala si eforturi in vederea limitarii acestei cresteri la 1,5 grade C.

Documentul pune bazele unui control al emisiilor de gaze cu efect de sera care se afla la originea perturbarilor climei prin stabilirea cadrului unor angajamente politice, economice si financiare si pledeaza in favoarea unei tranzitii energetice rapide catre surse mai curate, ca energia solara si eoliana.

Pentru a intra in vigoare, acordul este necesar sa fie ratificat de cel putin 55 de tari, care sa insumeze 55% din emisiile de gaz de sera.

Dupa depasirea acestui prag, textul intra in vigoare in termen de 30 de zile.

Pana la anuntul Beijingului si Washingtonului, 23 de tari, care reprezinta doar aproximativ 2% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, au ratificat Acordul de la Paris, potrivit ONU. Franta a ratificat textul in iunie.

Cititi siPrincipalul poluator al planetei, China, a ratificat acordul de la Paris privind incalzirea globala