Politistii clujeni au deschis un dosar penal care vizeaza fapte de neglijenta in serviciu, dupa ce la Spitalul Municipal Dej doua femei decedate in institutia spitaliceasca au fost confundate la morga si astfel nu au mai ajuns la familiile lor, una dintre ele fiind deshumata vineri, cand si spitalul a demarat o ancheta interna in acest caz, relateaza News.ro.

Cele doua femei, una in varsta de 74 de ani din localitatea clujeana Nires si o alta in varsta de 66 de ani din Cluj-Napoca, au decedat duminica, la Spitalul Municipal din Dej.

Femeia orginara din Cluj-Napoca nu avea adresa completa in actul de identitate, astfel ca initial rudele acesteia nu au putut fi gasite.

Pentru batrana din Nires, insa, dupa efectuarea autopsiei, au fost realizate toate formalitatile, iar rudele au luat cadavrul acasa si miercuri l-au inmormantat.

Problemele au aparut joi, dupa ce cadavrul femeii din Cluj-Napoca a fost ridicat de la morga de catre o persoana care a descoperit chiar inainte de procesiunea religioasa ca trupul din sicriu este al unei necunoscute, fapt semnalat Spitalului din Dej.

Ulterior, politistii si personalul spitalului au constatat ca persoana inmormantata miercuri este cea care ar fi trebuit sa fie la Cluj-Napoca si invers si au solicitat un ordin judecatoresc de deshumare a persoanei ingropate la Nires.

Politia a deschis un dosar penal de neglijenta in serviciu, in rem, iar managerul Spitalul Municipal Dej a declarat ca in unitatea medicala se face o ancheta interna.

"Este extrem de grav si regretabil ce s-a intamplat. Pana azi, daca cineva m-ar fi intrebat inainte, nu as fi crezut ca asa ceva este posibil, dar s-a intamplat. Noi, ca institutie, avem proceduri clare in acest sens in ce priveste predarea cadavrelor catre apartinatori. Se pare, insa, ca in acest caz ceva s-a scurtcircuitat. Cineva a gresit si va raspunde pentru greseala facuta", a explicat doctorul Mihai Pandrea, manager al Spitalului Municipal Dej.

Mihai Pandrea a explicat procedura de predare a cadavrelor catre apartinatori, spunand ca acestia trebuie sa identifice persoana decedata inainte de a o lua de la morga.

"In mod normal, pacientul, dupa deces, timp de doua ore ramane in pat. Apoi i se ataseaza o bratara de identificare si este transportat de catre personalul sectiei la morga unde este bagat la frigider si in functie de ceea ce se cere de catre medicii curanti se face sau nu autopsie, dupa care se face imbalsamarea si se face predarea pe baza de semnatura. Undeva, in acest proces, s-a gresit, pentru ca procedura spune ca apartinatorii trebuie sa identifice cadavrul", a mai spus medicul.

Pacienta in varsta de 66 de ani ajunsese la Dej in stop cardio-respirator si avea nevoie de ventilatie mecanica, in timp ce pacienta de 74 de ani din Nires era internata la terapie intensiva.