Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Bals", a declarat vineri, la Pitesti, ca in cazul infectiilor din spitale utilizarea apei si sapunului reduce cu mai mult de jumatate contaminarea, adaugand ca in cazul bebelusilor cu sindrom hemolitic n-au fost respectate regulile de igiena, transmite Mediafax.

Adrian Streinu CercelFoto: Agerpres

Streinu-Cercel a afirmat ca, pe langa dezinfectanti, in spital exista o serie de mecanisme care pot preveni ca infectiile sa se dezvolte, primul fiind respectarea conditiilor minime de igiena, si ca "apa si sapunul sunt sfinte".

"Infectiile sunt peste tot, apar peste tot, in comunitate in special, mai mult de trei sferturi. Se dezvolta in afara spitalului, iar oamenii vin la spital pentru a se trata. Un sfert se dezvolta aici (in unitatea medicala - n.r.). (...) Dezinfectiile au fost intotdeauna foarte importante, dar in spital avem o serie de mecanisme de a preveni aceste infectii, care ar putea sa se dezvolte. Primul lucru la care trebuie sa ne referim este legat de conditiile de igiena. Este prima masura. Apa si sapunul sunt sfinte. Utilizarea lor corespunzatoare scoate din circulatie mai mult de 50% din infectiile potential transmise pentru ca unul dintre vehicule este mana, care este contaminata. Am pus mana pe un obiect care are germeni si apoi pe un alt obiect si de acolo vine un apartinator, ia o lingura si o da pacientului sa se alimenteze. Deci, nu este nimic nou sub soare. Cert e ca trebuie sa ne readaptam la conditiile actuale, unde igiena intraspitaliceasca trebuie sa fie la linie", a declarat Adrian Streinu-Cercel, la finalul unui seminar pe teme privind infectiile asociate ingrijirilor medicale, desfasurat la Pitesti.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" a vorbit si despre cazurile bebelusilor din Arges diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic, aratand ca n-au fost respectate cu strictete regulile simple de igiena, ducand la contaminarea cu E-coli.

"Cauza deceselor bebelusilor este cunoscuta: E-coli. Modalitatea in care acest germen se poate transmite este circuitul fecal. Atat timp cat nu se respecta, peste tot in lume, nu doar in Romania, regulile stricte de igiena, exista riscul sa apara. Ati vazut ca in Germania au fost cazuri la adulti, care au contactat E-coli din produse importate dintr-o tara mediteraneana. Astfel de episoade pot sa apara oricand si oriunde, oricat ne-am spala", a afirmat Streinu-Cercel.

In perioada 18 ianuarie - 11 februarie 2016, la spitalele din Arges au fost internati 16 copii, dintre care 13 cu patologie digestiva, carora le-au fost stabilite la internare urmatoarele diagnostice: "boala diareica acuta", "gastroenterocolita acuta", "sindrom dispeptic", "sindrom febril rinofaringita acuta", "pneumonie cu sindrom obstructiv" si "rotavirus confirmat". Trei copii diagnosticati cu siondrom hemolitic uremic au murit, la spitale din Capitala.