Raluca Pruna: Este nevoie de modificari ale legii in privinta eliberarilor conditionate. Judecatorii la care ajung cazurile daou foarte multe amanari
Ea a spus ca in multe cazuri judecatorii dau amanari mai putin justificate, care fac ca institutia liberarii conditionate sa-si piarda sensul.
"Detinutul care lucreaza la Gherla, detinutele care lucreaza la multinationalele din Cluj au beneficiul unor zile de castig, reducere din pedeapsa. Atunci, pana ajung sa fie eliberate conditionat... Acolo, cred eu, apare problema legislativa. Este cazul in multe situatii: o persoana care munceste are un comportament bun si atunci comisia din penitenciar, din care face parte si un judecator de supraveghere, recomanda persoana respectiva pentru liberarea conditionata, cand se implineste fractia.
Problema care apare si pe care o stiu de la sute de detinuti cu care am discutat e ca odata ajunsi in fata instantei, sunt foarte multe amanari. Daca te duci azi in fata instantei, avand un raport bun de la comisia din penitenciar, primesti o data o amanare. Bun, te gandesti ca poate trebuie sa fac ceva mai mult. Daca primesti a doua amanare, a treia, a patra oara o amanare, atunci inseamna ca avem o problema, o problema de legislatie si de termene, probabil", a declarat Pruna.
Ministrul Justitiei a adaugat ca probabil va trebui sa fie puse niste termene in acest sens, astfel incat sa nu mai poata fi date amanari sine die, care "in multe situatii fac ca institutia liberarii conditionate sa nu mai aiba sens".
"Pentru ca daca trebuie sa-mi execut trei patrimi din pedeapsa si-mi petrec restul de o patrime din amanare in amanare, in amanare... Care inseamna un cost pentru societate, pentru ca eu trebuie sa fiu transportat din penitenciar, trebuie sa ma duc in fata unui judecator, exista o intreaga procedura administrativa, hartii. Toate acestea costa. Cu care scop? Cu scopul ca de fapt sa ajung la pedeapsa intreaga si toate aceste amanari si plimbari prin instanta sa fi fost egale cu zero. Din punctul acesta gandim niste modificari legislative", a spus Pruna.
De asemenea, ea a mentionat ca vor urma intalniri pentru discutii pe aceasta tema si cu autorii Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.
'Intentia este sa ne intalnim cu autorii Codului Penal si de Procedura Penala, care au avut o filozofie cand au adoptat proiectul acesta. (...) Mesajul nu e ca sunt codurile proaste si pot sa va asigur ca n-am sa umblu la institutii fundamentale din coduri. Datoria noastra in urma dezbaterilor e sa pun in discutie. (...) In niciun caz nu se vor face modificari legislative fara a fi foarte bine intemeiate si fara a avea studii de impact, ceea ce n-a fost cazul cu codurile. Am avut studii de impact dupa ce am adoptat codurile, nu inainte', a afirmat ministrul Justitiei.
Raluca Pruna a participat, vineri, la dezbaterea 'Sistemul Penitenciar din Romania. Masuri pentru reducerea sustenabila a supraaglomerarii si imbunatatirea conditiilor de detentie'.
- +1 (1 vot)Nu stia? (Vineri, 2 septembrie 2016, 16:08) Ochii_pe_voi [utilizator]Nu stia dna ministru ca Justitia e bratul legal prin care mafia nu raspunde pentru faptele ei? Procese aminate la nesfirsti, pedepse modice, elberri inainte de termen, si toti hotii ramin cu averile intregi. Videanu, Udrea, Mazare, Nichita, Oprisan, Vasilescu etc etc sunt liberi si azi.raspunde trimite

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II