Slabirea Statului Islamic in Siria si in Irak creste riscul unor noi atentate in Franta, avertizeaza vineri Francois Molins, procurorul Republicii la Paris, intr-un interviu pentru Le Monde, citat de News.ro.

Luptator din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

"In mod paradoxal, slabirea Statului islamic in zona irakiano-siriana constituie un factor care sporeste riscul de atentat", declara el.

"Observam clar in istoria terorismului ca, atunci cand organizatiile teroriste se afla in dificultate in zona, ele cauta ocazia sa comita atacuri in exterior".

Unul dintre "factorii ingrijoratori" identificati de Molins este amenintarea intoarcerii jihadistilor francezi din Siria.

"Al doilea factor ingrijorator tine de ceea ce putem numi amenintarea intoarcerii - ne vom confrunta, la un moment sau altul, cu o intoarcere a unui numar mare de combatanti francezi si a familiilor lor", avertizeaza procurorul.

El afirma ca in ultimele luni a observat, de exemplu, "o accelerare a dosarelor unor tinere minore, cu profiluri foarte ingrijoratoare, personalitati foarte dure. Ele se afla uneori la originea unor planuri teroriste care, pe plan intelectual, incep sa fie foarte mature".

Independent de noile mijloace puse la dispozitia serviciilor de informatii, politiei sau justitiei prin legile adoptate dupa atacurile din ianuarie 2015, "Parchetul Parisului a decis la sfarsitul lui aprilie o inasprire considerabila a politicii sale penale, introducand sub incidenta penala dosare corectionale", a anuntat Molins.

De-acum, institutia califica drept infractiune penala, pasibila de pedepse de 20 sau 30 de ani de inchisoare, fapte legate de terorism, considerate anterior delicte, pasibile de zece ani de inchisoare.

Obiectivul acestei noi strategii este de a "proteja societatea, lasand mai mult timp la inchisoare" indivizi care se intorc din Siria.

In schimb, Molins afirma ca este "absolut imposibil" si contrar "bazei statului de drept" sa fie plasate in retentie persoane pe numele carora exista "fise S" (in domeniul securitatii), asa cum preconizeaza o serie de reprezentanti ai opozitiei, inclusiv fostul sef de stat Nicolas Sarkozy.

In ceea ce priveste procedurile judiciare in cazurile legate de terorismul islamist, "cresterea este exponentiala".

"Aveam 26 de proceduri in 2013 si 136 in 2015", a declarat procurorul. "Parchetul din Paris urmareste in prezent 324 de dosare - 183 de anchete preliminare si 141 de informatii judiciare. In total, 982 de de persoane fac obiectul anchetelor judiciare", a spus Molins