(Actualizat 19.53) Premierul Dacian Ciolos a acceptat demisia depusa de Petre Toba din functia de ministru de interne, anunta Guvernul. Ciolos va face o propunere pentru Interne pana luni, 5 septembrie, potrivit unui comunicat al Executivului.

Petre TobaFoto: Agerpres

Reamintim ca Petre Toba a anuntat in jurul orei 19.30 ca si-a dat demisia din functia de ministru de Interne, spunand ca vrea sa evite implicarea MAI intr-un scandal public in prag de alegeri. Procurorii DNA au cerut joi aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de ministrul de Interne Petre Toba, in dosarul deturnarii de fonduri de la Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

"Am decis sa-mi prezint demisia primului-ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne intr-un scandal public in prag de alegeri. Resping cu tarie acuzatiile aduse si sunt la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea oricarei situatii. Mentionez ca toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentarii cauzei, inclusiv la cele clasificate 'secret de stat' ", spune Petre Toba, intr-o declaratie citata de Agerpres.

Premierul Dacian Ciolos a afirmat joi ca ar fi "cel mai bine" ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, sa isi dea demisia.

"Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba in Guvern, cineva care are semnatura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident ca in aceste conditii cred ca trebuie sau sa isi dea demisia sau, daca nu, o sa ii cer eu sa plece. (...) Este evident ca, in aceste conditii, este cel mai bine si pentru dansul si pentru Guvern ca dansul sa plece", a spus Ciolos, intrebat cu privire la situatia ministrului de Interne, Petre Toba.

Ministrul este acuzat de favorizarea infractorului. Procurorii spun ca Petre Toba, in calitate de ministru de Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente a caror incalcare constituie abuz in serviciu si deturnare de fonduri.

Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

UPDATE Ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Toba, afirma joi seara, intr-o postare pe Facebook, ca a fost atacat permanent inca din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce a facut in plan profesional, "ci din alte considerente, de natura politica".

"Subliniez ca nu am facut politica si nu voi face nici in viitor, nu am urmarit ca functia de ministru sa devina o trambulina pentru a accede in viata politica, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent in slujba tarii si a cetateanului, asa cum o fac de peste 26 de ani. (...) In aceasta perioada am rezistat tentatiei de a abandona, deoarece am avut permanent alaturi de mine sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Interne din toate armele si de aceea, inca o data, va multumesc", le-a transmis Toba, joi seara, colegilor din minister.

El spune ca se astepta ca anul 2016, fiind electoral, sa fie unul "de zbateri".

"Ca om care a lucrat in acest sistem, stiam la momentul investirii ca un an electoral inseamna un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstreaza - in anii 2009 si 2012, MAI a avut cate 5 ministri. Cu toate acestea, mi-am asumat aceasta provocare, iar prin ceea ce am facut pentru institutie si, in special pentru cetateni, eu cred ca a meritat", a mai scris Petre Toba.

Acesta s-a aratat "onorat" ca a condus Ministerul Afacerilor Interne.

"Cand am preluat conducerea ministerului se inregistra un deficit de peste 11.000 de angajati. Am anticipat pierderile de personal si am luat toate masurile pentru diminuarea acestora: treceri in corpul ofiterilor din cadrul agentilor/ subofiterilor cu studii superioare, rechemarea in activitate a fostilor angajati, incadrare din sursa externa si suplimentarea cifrelor de scolarizare. Dupa cum cunoasteti, in acest an a avut loc un proces accelerat de schimbare de generatii, o intinerire rapida a aparatului de lucru, cu plusurile si minusurile specifice. Cu toate eforturile depuse, pana in august au fost inregistrate peste 7.000 de iesiri din sistem si au fost incadrate 4.730 de posturi, deficitul fiind in prezent de peste aproximativ 16.000 de angajati. De aceea, am initiat o a patra etapa de ocupare a posturilor vacante, prin concurs, cu recrutarea candidatilor din sursa externa", a adaugat ministrul.

El mentioneaza si o serie de masuri pe care le prezinta drept realizari ale MAI in acest an.

"Prin masurile adoptate, actiunile derulate in mediile cu risc infractional, reactia rapida la evenimente si suplimentarea dispozitivelor implicate in gestionarea evenimentelor si a adunarilor publice de amploare, in Romania s-a inregistrat cea mai mica valoare a infractionalitatii din ultimii 9 ani", a punctat Petre Toba.

Acesta a enumerat printre realizarile MAI in 2016 buna desfasurare a alegerilor locale, cresterea nivelului de securitate la incendiu, imbunatatirea semnificativa a dotarii IGSU, cresterea eficientei actiunilor desfasurate pentru combaterea migratiei si a sederii ilegale pe teritoriul national.

"Am demarat si suntem in plina derulare a procesului de simplificare si debirocratizare a activitatii ministerului pentru a veni mult mai aproape de nevoile cetatenilor si de a asigura un serviciu public de calitate. Am acordat o atentie deosebita atragerii de fonduri nerambursabile, astfel, la nivelul structurilor ministerului si al entitatilor care beneficiaza de fonduri gestionate de MAI, sunt in curs de implementare 89 de proiecte", a subliniat ministrul demisionar.

Petre Toba a mai mentionat printre realizarile MAI asigurarea conditiilor de lucru corespunzatoare pentru personalul ministerului, inceperea reabilitarii sediilor aflate in administrarea institutiei si imbunatatirea conditiilor materiale de detentie in concordanta cu standardele europene.

"Prin activitatea desfasurata in aceasta perioada, Ministerul Afacerilor Interne si-a adus o contributie majora la faptul ca astazi Romania este recunoscuta ca un stat sigur, factor de stabilitate si securitate la nivel regional si nu numai. Dar cel mai important lucru este faptul ca toate aceste realizari nu se regasesc doar in analize si statistici, ci sunt percepute in mod direct de catre cetateni, cel mai important barometru de evaluare a activitatii unei institutii. Astfel, prin activitatea desfasurata, structurile MAI sunt intre primele institutii in care cetatenii au incredere, in toate sondajele realizate la nivel national", a mai spus Petre Toba.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a anuntat joi ca a decis sa isi prezinte demisia din functie pentru a evita implicarea MAI intr-un scandal public in prag de alegeri.

Anterior acestui anunt, sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea presedintelui Romaniei pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a lui Petre Toba, ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului in dosarul fostilor sefi DIPI.