DNA cere aviz pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpa, in cazul mortii politistului Bogdan Gigina

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 1 septembrie 2016, 16:02 Actualitate | Esenţial


Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au cerut joi aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, sub acuzatia de ucidere din culpa, dupa ce politistul Bogdan Gigina a murit in timp ce facea parte din escorta fostului vicepremier.

Cererea este legata de moartea agentului de politie Bogdan Gigina, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19, intr-un accident de circulatie.

In momentul producerii accidentului, Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Gabriel Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de catre Brigada de Politie Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina Bogdan-Cosmin) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni.

Procurorii afirma ca probele de care dispun indica faptul ca, "incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca aceste echipaje sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere".

Astfel, au fost desemnati politisti care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva).

Acestia erau permanent la dispozitia ministrului, asteptand-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei.

Din analiza documentelor care atesta componenta zilnica a misiunilor de insotire si deplasarile efectuate, rezulta ca ministrul Gabriel Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere. Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale.

Fiecare deplasare presupunea redirectionarea si a unui numar semnificativ de agenti de politie de la posturile unde isi desfasoara in mod obisnuit activitatea catre traseele pe care se deplaseaza demnitarul, cu consecinta perturbarii modului in care se realizeaza activitatea de supraveghere, indrumare si control al traficului. De exemplu, in seara de 20 octombrie 2015, cand s-a produs accidentul, dispozitivul a fost format din 27 de politisti aflati in intersectiile de pe traseu.

In acele situatii, intersectiile in care actionau agentii de politie nu erau alese in functie de valorile de trafic, iar manevrele de dirijare nu urmareau optimizarea circulatiei, ci reducerea timpului de deplasare a demnitarului.

In conditiile in care numarul de agenti de politie care desfasoara la un anumit moment dat activitati de dirijare a traficului pe raza intregului municipiu Bucuresti variaza intre 60 si 80, asigurarea dispozitivului de siguranta pentru fiecare demnitar presupune ca o parte importanta din resursele Brigazii de Politie Rutiera este alocata exclusiv activitatii de insotire, cu afectarea celorlalte responsabilitati. Totodata, un numar important de intersectii cu valori mari de trafic nu pot fi dirijate de catre agentii de politie care trebuie sa se deplaseze pentru a asigura traseul coloanelor oficiale.

Asadar, profitand de autoritatea pe care functia de ministru de interne i-o conferea asupra functionarilor publici din cadrul acestui minister, ministrul de interne Oprea Gabriel a determinat atat insotirea sa permanenta cu echipaje ale politiei rutiere, cat si modalitatea de formare a acestor echipaje, respectiv folosirea unei motociclete a politiei rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteza a coloanei oficiale astfel formate, spun procurorii.

Existenta unei motociclete de politie care deschidea coloana oficiala a ministrului de interne permitea deplasarea cu viteza mare a coloanei, motociclistul fiind in masura a circula mai repede si a dirija circulatia in intersectiile pe unde avea sa treaca coloana ministrului, astfel incat sa permita trecerea acesteia in conditii optime de trafic rutier.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere faptul ca prezenta unui motociclist ca deschizator al coloanei oficiale reprezinta un element care implica un risc suplimentar, cunoscut fiind faptul ca participarea la traficul rutier din postura de motociclist reprezinta o activitate cu un risc potential ridicat, mai cu seama in cazul deplasarilor in regim de viteza sporita.

Potrivit procurorilor, Oprea este cel care a determinat, prin incalcarea dispozitiilor legale mentionate, prezenta victimei Gigina Bogdan-Cosmin ca motociclist intr-o coloana oficiala, imprejurare in care acesta a decedat.

In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de interne Oprea Gabriel.

Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care aceasta trebuia sa ajunga la destinatie.

De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta.

Din probele administrate rezulta ca necesitatea deplasarii cu viteze superioare impuse de ministrul de interne a determinat o modalitate de lucru. In acest sens, motociclistul care deschidea coloana oficiala trebuia sa ajunga in intersectii inainte de restul coloanei, sa se asigure ca traficul este oprit (daca este cazul sa dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei), dupa care - in momentul apropierii restului coloanei - sa se deplaseze cu viteza sporita catre urmatoarea intersectie pentru a repeta acest proces. Acest mod de lucru corespunde si situatiei de fapt din prezenta cauza cand, dupa ajungerea coloanei in intersectia strazii Stirbei Voda cu Calea Plevnei, victima Gigina Bogdan-Cosmin a accelerat catre urmatoarea intersectie, cea cu Splaiul Independentei, imprejurare in care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia.

In raport cu ansamblul probelor administrate pana in prezent (intre care doua expertize criminalistice si o expertiza tehnica ) se retine ca exista indicii rezonabile in sensul ca ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea detinuta i-l conferea si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza deplasarea coloanei oficiale care il insotea, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10555 vizualizari

 • +43 (43 voturi)    
  Jeneralul Izmenar - fashion concept (Joi, 1 septembrie 2016, 16:12)

  un domn [utilizator]

  La Brutarie
  • +5 (5 voturi)    
   Generalul cu patru stele oprea (Joi, 1 septembrie 2016, 20:08)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   seful mafiei personale a lui a. nastase pentru opt ani de zile a trecut fără să arunce o privire pe lângă groapa în care isi dădea ultima suflare bietul polițist Bogdan Gigina din coloana lui oficială. Mafia roșie din care face parte oprea ar trebui condamnată la canal pentru cei douăzeci și cinci de ani în care au supt sângele tarii. Hai DNA!
 • +35 (37 voturi)    
  Așa! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:12)

  Wasile [utilizator]

  Bine, mă, asta da încadrare!
  Doar că datorită formei continuate a utilizării ilegale a coloanei oficiale + a accidentului colegului lui Gigină cu o două săptămâni înainte, e mai degrabă crimă cu premeditare.
  • +7 (15 voturi)    
   Mai degraba n-ar fi mai bine sa nu iti iei avant (Joi, 1 septembrie 2016, 16:43)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   prea tare, dom' jurist ? :))

   "Forma continuata a utilizarii... + accidentul(...)e mai degraba crima cu premeditare." :)))))

   PS. Eu am glumit cand te-am facut jurist. Sper din tot sufletul ca nu cumva sa fi facut "Dreptul". Ar fi jale
   ! :)
 • +32 (32 voturi)    
  ... (Joi, 1 septembrie 2016, 16:12)

  pathfinder [utilizator]

  I se-nfunda generalului izmana...
 • +34 (34 voturi)    
  Doamne ajuta!! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:13)

  fdaniel [utilizator]

  As mai scrie ceva dar fug sa dau niste acatiste! :))
 • +39 (39 voturi)    
  Interesul national (Joi, 1 septembrie 2016, 16:13)

  KostasP [utilizator]

  Si "Steaua Romaniei" pt secretara lui. Nesimtirea si prostia nu au margini. Si aici ma refer si la pres care a semnat aprobarea cererii (traianel).
  • +22 (26 voturi)    
   Secretara lui decorată de doi președinti! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:49)

   Mediteranean [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Nu numai că secretara lui Gabriel Opera a fost decorată de Băsescu Traian de două ori (!), dar a fost decorată și de Iohannis Klaus o dată:
   Traian Basescu a decorat-o in 2010 si 2011 iar Klaus Iohannis i-a acordat cea mai inalta distinctie in stat, Steaua Romaniei in ianuarie 2015!
  • +14 (16 voturi)    
   Stele verzi (Joi, 1 septembrie 2016, 17:15)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

   Sa-ti aduc aminte si cui i-a dat Klaus aceeasi stea a Romaniei?
   Mihalache, tot un fel de secreatara si el. Doar ca de moravuri usoare, sarind dintr-un birou PSD in unul PNL pana sa ajunga la Cotroceni si acum la Londra.
 • -19 (25 voturi)    
  poate explica cineva (Joi, 1 septembrie 2016, 16:14)

  xanti [utilizator]

  Ce treaba are anticoruptia cu uciderea din culpa.
  Nu trebuia sa faca altcineva aceasta trimitere?
  • +34 (34 voturi)    
   Incerc eu (Joi, 1 septembrie 2016, 16:29)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Moartea agentului a aparut in urma unui abuz in serviciu si fac parte din acelasi dosar probabil. Oprea si-a tras coloana fara sa aiba dreptul si i-a obligat pe agenti sa mearga cu viteza.
   E buna explicatia?
  • +22 (22 voturi)    
   Fiindca infractiuni conexe acesteia de ucidere (Joi, 1 septembrie 2016, 16:56)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   din culpa sunt de competenta DNA si sunt cercetate deja de acest Parchet, competenta de solutionare a acestei infractiuni "comune" revine tot DNA.

   Sunt convins ca Oprea va ataca dreptul DNA de a-l cerceta pt ucidere din culpa, dar tot atat de convins sunt va pierde.
  • +23 (23 voturi)    
   Mai exista cineva care sa nu stie ca (Joi, 1 septembrie 2016, 17:19)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Omorul din culpa e si el printre consecintele coruptiei.
 • +31 (31 voturi)    
  Mai bine mai tarziu (Joi, 1 septembrie 2016, 16:15)

  Martinezu [utilizator]

  Sa speram ca procesul va dura putin si vom scapa de unul din cei mai mari impostori. Pentru vreo 7-10 ani cu executare.
  • +3 (3 voturi)    
   MACAR O ZI!! (Joi, 1 septembrie 2016, 18:31)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Sa fim un pic realisti, eu tare as vrea sa vad ca zimenarul sta macar O ZI la inchisoare!!!
 • +34 (34 voturi)    
  O alta nulitate ce se credea Dumnezeu dupa gratii (Joi, 1 septembrie 2016, 16:17)

  SkyDan [utilizator]

  Vor mai trece 2-3 generatii pana cand politicienii rumuni vor afla ca a fi in pozitie politica este a fi modest, umil, inteligent, eficient, cult, profesionist.

  Leprele astea credeau ca prin tupeu si furt pot sa aibe orice in Tara asta.

  Trebuie sa fi ultimul jeg de om sa furi titluri academice. Ultima otrepa din societate.

  Bravo DNA!
  • +19 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 16:35)

   [anonim] i-a raspuns lui SkyDan

 • +31 (31 voturi)    
  La multi ani ... !!! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:22)

  Carcalete [utilizator]

  ... sprancenatu' lu' tata !!!
 • +29 (29 voturi)    
  Am pus sampania la rece! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:23)

  robinet4x4 [utilizator]

  Atat am avut de spus
  • +25 (25 voturi)    
   Pune mai multe (Joi, 1 septembrie 2016, 16:27)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui robinet4x4

   Avem o gramada de borfasi ce-si asteapta condamnarea. Pentru Ponta imi iau din aia scumpa :))
 • -25 (31 voturi)    
  in mod normal (Joi, 1 septembrie 2016, 16:32)

  xanti [utilizator]

  Trebuia trimis dupa gratii cel care raspunde de nesemnalizarea gropilor.
  Asta cu Oprea e trasa rau de par.
  • +27 (27 voturi)    
   Cum poti sa zici asa ceva? (Joi, 1 septembrie 2016, 16:55)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Pai groapa l-a omorat? El nu avea ce sa caute in acea coloana si nu avea de ce sa mearga atat de repede daca nu ar fi fost grandomania si impotenta morala a lui Oprea!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 21:28)

    [anonim] i-a raspuns lui omezu

  • +21 (21 voturi)    
   uitati (Joi, 1 septembrie 2016, 16:56)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   si un admirator secret
  • +24 (24 voturi)    
   iti dai seama ce trai neneaca... (Joi, 1 septembrie 2016, 17:38)

   math_2 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ... ar fi fost cu Ponta presedinte, Dragnea (pescarul) premier si Izmene vicepremier atatoputernic, sef suprem pe tot ce inseamna aparare, interne, administratie.
   Romania a ratat o sansa istorica de a intra in randul tarilor euroasiatice cu democratie originala. gen Rusia, Bielorusia, Uzbekistan...
  • +9 (9 voturi)    
   Ce nasol e ca nu poti castiga un ban "cinstit (Joi, 1 septembrie 2016, 17:58)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   decat facand pe prostul !

   PS. Sau ma insel eu ?
   • +7 (7 voturi)    
    asta (Joi, 1 septembrie 2016, 19:21)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    e platit sa faca pe prostul.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 21:28)

   [anonim] i-a raspuns lui xanti

 • +11 (13 voturi)    
  Sunt Anti-ponta, anti-oprea si anti-antena3! (Joi, 1 septembrie 2016, 16:59)

  Miky60 [utilizator]

  Toti trebuie sa fim anti ei!
  • +1 (1 vot)    
   Care toti maestre,ia uita-te pe ultimele (Vineri, 2 septembrie 2016, 8:30)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   sondaje si vezi ca sunt mai multi proPonta decat anti Ponta,mai faceti si voi un miting,mai puneti-i de un dosar ca prea are notorietate !!!
 • +1 (5 voturi)    
  Bine ca avizul este de competenta Mutalaului ! (Joi, 1 septembrie 2016, 17:02)

  Susufler0 [utilizator]

  Daca ar fi trebuit sa-l dea Parlamentul nu stiu ce-ar fi facut PSD, cu ALDE, UDMR si PMP !

  PS.Doar sunt atatia care se bat pe deputatii UNPR (PMP) !
 • +15 (17 voturi)    
  Trahanache Izmenescu (Joi, 1 septembrie 2016, 17:17)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Aceasta lepră și-s făcut mâna la furat șmenuind izmene și bocanci. S-a băgat apoi în politică, desigur ca să poată fura mai mult. Și a obținut doctoratul - prin furt. Doctor fiind, și-a servit camarazii de stele (mă picepeți, nu? securiști ca și el), făcîndu câteva plutoane de „doctori” (de văzut ce e cu ei, că toți sunt plagiatori): A migrat după ciolan de la un partid (=bandă de hoți) la altul, a pupincurit cît a putut, deși era in IMPOSTOR și un SEMIDOCT. A găsit un președinte (cel de la .... Anvers) să-l avanseze general. A de lapidat, e criminal (moral, cel puțin), o secătură. E imaginea tipică a politicianului român. Va scăpa necondamnat. In România pînă și criminalul Iliescu e liber, nu ma vorbim de Udrea, Vidieanu, Mazăre, Oprilșan, Olgutza Vasilescu etc etc
 • +20 (20 voturi)    
  hn va rugam frumos (Joi, 1 septembrie 2016, 17:21)

  alex562 [utilizator]

  nu mai postati poza asta, visam urat la noapte
 • +9 (11 voturi)    
  parlamentul va vota NU (Joi, 1 septembrie 2016, 17:38)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Parlamentul va vota NU, ca de obicei, iar Oprea fiind fost ministru, cercetarile vor fi inghetate pana dupa alegeri. Daca Oprea va castiga un post de deputat/senator ca sa se puna la adapost ,iarasi va fi NU. Deci , sa nu ne bucuram ca este mult prea devreme. Poate va enervati ca spun asta, dar intr-o situatie similara se afla fostii ministrii Vosganian, Andronescu si alti fosti minsitri din PSD si PNL. Da , ne vor sfida in continuare pe noi, pe justitie, UE. Din pacate!
  • +2 (4 voturi)    
   Stat de drept? (Joi, 1 septembrie 2016, 18:01)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   Nu. Romania e stat securist in care Justitia apara hotii si mafiotii. Asta e. Va scapa si asta, ca si penalul Drcnea, fara executare, si cu NESIMTIREA lor vor continua sa fure ca si pina acum.
 • +18 (18 voturi)    
  Agramatul,toparlanul,hotul,inutilul (Joi, 1 septembrie 2016, 17:39)

  GeorgetaNicolae [anonim]

  In timp ce bucurestenii pierd zilnic ore bune in traficul infernal din capitala Romaniei,nulitatii asteia i se facea pur si simplu partie de cateva ori pe zi pentru motive de tot rasul.Zilnic punea viata oamenilor in pericol cu inconstienta specifica retardatilor.Sper sa ia ani multi de puscarie si sa-i si faca,sa fie exemplu si pentru alti ghertoi ca el,politruci ordinari,care daca nu ar fi ajuns in politica erau abonati la ajutoare de la stat.
 • +3 (17 voturi)    
  vise dragilor (Joi, 1 septembrie 2016, 17:39)

  Dodel540 [utilizator]

  Pentru toti cei care jubileaza mai sus legat de cati ani va sta la parnaie oprea pentru ucidere din culpa, va dau o veste proasta (pentru voi evident). In romanica nu faci inchisoare daca ai ceva pile si omori pe cineva cu masina. A se vedea cazurile huidu( 3 morti),carmen paunescu (3 morti) sau dan pascariu -parca tot 3 morti pe la predeal acum vreo 15 ani (nu nu te am uitat barosane).
  In acest caz oprea nici nu a fost macar la volan. Initiativa Dna e laudabila poate insa unicul ei rezultat va fi poate sa il termine definitiv politic pe oprea.
  • 0 (10 voturi)    
   100% corect! (Joi, 1 septembrie 2016, 18:36)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   Din pacate, precedentele iti dau dreptate.
   Nu mai stiu de Pescariu, dar si in cazul lui Huidu, si al madamei Punescu, numarul mortilor a fost de trei, nu de unul singur, si i-au ucis direct - dar au primit cu suspendare.
   In cazul agentului pe motocicleta, genaralul Izmana doar i-a cerut sa deschida drumul in viteza maxima, nu ordonat sa intre in groapa ...
   • 0 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 21:27)

    [anonim] i-a raspuns lui Cristioan

    • +2 (2 voturi)    
     Vad ca-ti place logica ! (Vineri, 2 septembrie 2016, 7:33)

     John M. [utilizator] i-a raspuns lui

     Dar daca Oprea nu-si tragea coloana oficiala ca nu avea dreptul si deci, la ora aia, Gigina era acasa, in halat si papuci, uitandu-se la tv?!
 • +2 (2 voturi)    
  Ce soarta au somitatile!!! (Vineri, 2 septembrie 2016, 10:50)

  Cheie primara [utilizator]

  As face o comparatie cu Nicolae Iorga. Amandoi profesori universitari, amandoi conducatori de doctorate, amandoi cu functii in stat si amandoi vanati. Asta-i soarta oamenilor destepti.

  Daca citim putin CV-ul domnului Oprea (http://www.b1.ro/pictures/documents/590-CVGabrielOprea.pdf) constatam ca s-a nascut in 1961 si a terminat scoala de ofiteri intre 1980 - 1983. Nu specifica arma. Dar intre 1983 si 1990 indeplineste functia de ofiter economist. Prin urmare arma cel mai probabil este intendenta.
  Inre 1985, deci la 24 de ani incepe facultatea de drept pe care o termina in 1990. Nu se specifica forma de invatamant. Probabil fara frecventa, avand in vedere ca simultan este angajat ca ofiter economist. Apoi intre 1990 - 1993 indeplineste functia de ofiter de justitie militara activ. Apoi nu mai exista continuitate nici in pregatire nici in profesie. Dar din 2000 apare cu functii de director, general, prefect, deputat care de multe ori se suprapun.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by