De la 1 octombrie, plata garzilor va fi facuta la un nivel rezonabil, in urma aprobarii unei ordonante de urgenta, a anuntat miercuri ministrul sanatatii Vlad Voiculescu. Acesta a mai spus ca mai multe informatii despre plati pot fi gasite pe site-ul respectpentrumedici.ro.

Potrivit ministrului, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinica, cu un spor de 50%, care este minimum pentru timpul saptamanii, va avea acum o plata neta de 257 de lei, in timpul saptamanii. De asemenea, la o garda pe timpul weekendului, daca e luat in calcul un spor de 100%, suma e de 547 de lei. La un nivelul minim al sporului, suma e de 411 lei. "Deci un rezident va castiga minim pentru o garda 257 de lei in timpul saptamanii, respectiv 411 lei in timpul weekendului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei in timpul weekendului", a precizat Voiculescu.

Un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, cu un spor de 100%, poate castiga pentru o garda in weekend 1.200 de lei, iar pentru o garda in timpul saptamanii cu un spor de 75%, poate ajunge la 800 de lei, a mai spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu a mai anuntat ca pentru personalul care se ingrijeste de arsi va exista un spor suplimentar. Acesta va fi de 100%. Astfel, pentru eliminarea unor inechitati existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru conditii deosebit de periculoase pentru personalul care lucreaza in sectii si compartimente de oncologie medicala, oncologie pediatrica, radioterapie hematologie oncologica, si arsi similar cu cele ale altor categorii de personal.

Guvernul a aprobat, miercuri, o noua ordonanta de urgenta care urmareste clarificarea unor aspecte aparute in aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

Este vorba despre Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru aplicarea unitara a dispozitiilor legale.

Adoptarea in regim de urgenta a documentului este motivata practic de necesitatea eliminarii, incepand cu august 2016, a disfunctionalitatilor de incadrare a personalului angajat in Sanatate, Educatie si in institutii si autoritati publice.

Ordonanta de astazi a avut ca scop primar continuarea procesului de corectie a inechitatilor din sistemul de salarizare bugetar, venind in continuarea Ordonantei 20, cu clarificari ale legislatiei mai vechi care a introdus multe distorsiuni.

Printre altele, ordonanta reglementeaza plata tarifului orara pentru medicii care efectueaza garzi suplimentare in unitatile sanitare publice.