Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, miercuri, ca OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor nu se aplica si magistratilor, afirmand ca o crestere cu 18% a salariilor acestora nu este un obiectiv al Guvernului in acest moment, actul referindu-se la medici si profesori, si nu este cazul unei "dispute" intre Guvern si magistrati pe aceasta tema, potrivit News.ro.

"Sectorul justitiei nu este scos din interpretarea noastra legata de inechitati. Aceasta ordonanta clarifica faptul ca nu poate fi vorba de acea crestere de 18%. In acelasi timp insa, nu exclude sectorul judiciar. (...) Cresterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului in ceea ce priveste politica salariala si nu credem ca acest lucru ar trebui sa faca obiectul, cel putin pana la Legea salarizarii unitare, unei dispute intre puterea executiva si cea judecatoreasca", a declarat ministrul Muncii Dragos Pislaru la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Asociatiile de magistrati i-au solicitat, miercuri, premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, sa nu modifice Ordonanta 20/2016 privind salarizarea, ci sa aplice actul normativ in forma in care a fost adoptat, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale in randul diverselor categorii sociale, avertizand ca, in caz contrar, sunt pregatite sa apere, "in mod democratic" principiul nediscriminarii.

OUG 20/2016 a fost emisa pentru a rezolva problemele din salarizarea medicilor si profesorilor, insa magistratii au considerat ca textul ar trebui sa se refere si la ei, pentru a rezolva inechitatile din sistem.

"Asociatiile profesionale ale magistratilor din Romania - AMR, UNJR, FJR si APR -, sustinute de aproape 2.000 de magistrati semnatari, va solicita sa nu modificati OUG 20/2016, ci sa aplicati acest act normativ in forma in care a fost adoptat in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale in randul diverselor categorii sociale", i-au scris magistratii premierului Dacian Ciolos.

Ei sustin ca intentia ministrului Justitiei Raluca Pruna, de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate in randul personalului bugetar, ceea ce va conduce la incarcarea instantelor cu alte mii de litigii.

Asociatiile profesionale avertizeaza ca in cazul in care Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua inechitatea, magistratii sunt pregatiti sa apere principiul nediscriminarii "in mod democratic, utilizand toate mijloacele legale ce garanteaza statul de drept".

UNJR, una dintre asociatiile care semneaza scrisoarea, arata ca solicitarea vine dupa ce, in 29 august, ar fi avut loc o intalnire "cu usile inchise" intre ordonatorii de credite din justitie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) in cadrul careia, la initiativa ministrului Raluca Pruna, s-ar fi convenit asupra unui artificiu juridic, astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate.

Magistratii i-au mai spus premierului Ciolos ca i-au solicitat ministrului Justitiei, Raluca Pruna, "sa aplice de indata OUG 20/2016, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuia sa rezolve o problema grava nu doar din sistemul judiciar, ci si din sistemul bugetar in general, unde mii de bugetari reclama in justitie incalcarea principiului ᅡpentru munca egala, plata egalaᅡ, principiu ce exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii".

Scrisoarea a fost semnata pentru asociatiile profesionale ale magistratilor de judecatorul Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), procurorul Constantin Sima, presedintele Asociatia Procurorilor din Romania (APR), judecatorii Dragos Calin si Ionut Militaru, co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania (FJR), si de judecatorul Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Demersul asociatiilor de magistrati vine dupa ce, cu o saptamana in urma, peste 600 de judecatori si procurori au semnat memorii in care au cerut aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016 privind salarizarea.

Peste 500 de judecatori au cerut Guvernului, printr-un memoriu, aplicarea nediscriminatorie a Ordonantei de Urgenta nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, ei sustinand, astfel, demersul a 132 de procurori, care au trimis o scrisoare deschisa in care solicita incetarea oricaror presiuni ce ar putea impiedica aplicarea acestui act normativ.

Magistratii sustin ca solutia legislativa actuala, aflata in contradictie cu recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, pune o problema serioasa de independenta a justitiei, cat timp bugetul instantelor este controlat de puterile executiva si legislativa.