Guvernul a adoptat, miercuri, o Hotarare care are in vedere coordonarea activitatilor din cadrul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", in vederea realizarii, ulterioare, a unui muzeu de istorie a evreilor din Romania. De asemenea, se are in vedere initierea actiunilor cu caracter cultural, stiintific, educational si legal pentru protejarea memoriei victimelor Holocaustului, mai precizeaza Guvernul.

Actul normativ modifica forma actuala a Hotararii de Guvern nr.902/2005 privind infiintarea INSHR- "Elie Wiesel", completand reglementarile actuale.

Astfel, se institutionalizeaza Comitetul consultativ pentru realizarea unui muzeu de istorie al evreilor din Romania, in sensul ca se prevede ca acestia sunt numiti de directorul general al INSHR - "Elie Wiesel", cu acordul Sefului Cancelariei Prim-Ministrului si nu sunt salarizati. Institutul trece din coordonarea secretarului general al Guvernului, in coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-ministrului, si i se suplimenteaza schema de personal cu 3 posturi, numarul maxim de posturi ale Institutului fiind de 21.

De asemenea, Institutul este condus de un director general, functie asimilata din punctul de vedere al salarizarii cu functia de secretar de stat, in conditiile legii, numit si eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului.

Pentru infiintarea muzeului de istorie a evreilor din Romania se vor urmari organizarea unei retele de comunicare cu institutii de specialitate din tara si din strainatate pentru documentarea necesara elaborarii conceptului muzeal, dar si elaborarea tematicii expozitionale necesara pentru proiectul curatorial.

De asemenea, va fi identificat un teren in Bucuresti pentru amplasarea viitoarei constructii si pregatirea documentatiei necesare in vederea organizarii concursului international- proiectul arhitectural al Muzeului National de Istorie a Evreilor din Romania. Totodata, se are in vedere si identificarea de parteneri interni si internationali in vederea realizarii proiectului muzeal, identificarea de artefacte, obiecte si material documentar specifice istoriei si civilizatiei evreilor din Romania, precum si stabilirea listei de bunuri culturale care vor face parte din patrimoniul muzeului.