Guvernul a aprobat miercuri o hotarare privind procedurile de aplicare necesare platii diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat preuniversitar si universitar, pentru perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011, care nu a obtinut aceste drepturi prin hotarari judecatoresti. Potrivit Guvernului, sunt eliminate discriminarile salariale intre personalul didactic care desfasoara aceeasi munca, in aceleasi conditii, conform Legii 85/2016.

Vor beneficia de aceste masuri reparatorii personalul didactic si didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar si universitar de stat, precum si din bibliotecile centrale universitare, incadrat in perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011, respectiv, intr-un interval de timp din aceasta perioada, care nu au beneficiat de plata diferentelor de drepturi salariale ca urmare a punerii in aplicare a unor hotarari judecatoresti.

Plata diferentelor de drepturi salariale se va realiza esalonat, pe o perioada de cinci ani, potrivit Legii nr. 85/2016. In cazul persoanelor care s-au pensionat pana la data de 8 mai 2016 (data intrarii in vigoare a legii), inclusiv, aceste drepturi se achita intr-o singura transa. Persoanelor care se vor pensiona dupa data de 8 mai 2016, insa in termenul de cinci ani prevazut de lege, li se vor achita aceste drepturi pana cel tarziu la data pensionarii.

Pentru plata acestor drepturi in cursul anului 2016 au fost asigurate fondurile necesare prin rectificarea bugetara adoptata de Guvern.