Ordonanta de urgenta a Guvernului prin care detinutii vor beneficia de reducerea a 20 de zile din pedeapsa indiferent de numarul lucrarilor cu valoare stiintifica publicate intra, miercuri, in vigoare, informeaza News.ro.

PenitenciarFoto: Rompres

Ordonanta de urgenta adoptata la 28 iunie prevede ca, in cazul elaborarii si publicarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate de catre o persoana condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, se considera maximum 20 de zile executate pe intreaga durata a pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite.

Beneficiul acordat detinutilor este valabil indiferent de numarul de lucrari publicate fata de reglementarile anterioare care le deduceau din pedeapsa cate 30 de zile pentru fiecare lucrare publicata in parte.

De asemenea, noul act normativ care intra miercuri in vigoare, introduce o noua procedura a elaborarii, in penitenciare, a lucrarilor stiintifice si inventiilor brevetate si a validarii acestora.

Caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit, potrivit dispozitiilor legale de drept comun, de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice, cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii. Brevetarea inventiilor se realizeaza de catre Oficiliul de Stat pentru Inventii si Marci.

Pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii pot fi desfasurate activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta in legislatia muncii.

Lucrarile stiintifice se pot elabora numai in domeniile si specializarile universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare.

In cazul lucrarilor stiintifice sau inventiilor brevetate realizate in coautorat, numarul zilelor considerate ca executate se impart proportional la numarul de coautori.

In cazul in care mai multi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplica in mod individual fiecarui coautor, se arata in cadrul normativ stabilit prin ordonanta de urgenta.

Dupa validarea caracterului stiintific al lucrarii, respectiv brevetarea inventiei, Comisia pentru liberare conditionata sesizata in vederea analizarii acordarii zilelor considerate ca executate, ia la cunostinta de acordarea caracterului stiintific, respectiv brevetarea inventiei si verifica respectarea procedurii de elaborare a lucrarii stiintifice publicate, respectiv inventiei brevetate.

O noua solicitare pentru elaborarea unei alte lucrari stiintifice sau inventii se poate formula doar dupa finalizarea lucrarii anterioare.