Platforma Unionista Actiunea 2012 strange de marti dimineata carti in Piata Universitatii, sub sloganul "Doneaza o carte pentru copiii/tinerii Basarabiei! Si ei sunt Romania". Potrivit unuia dintre organizatori, cartile despre istoria Romaniei vor fi trimise la ambasada SUA din Republica Moldova, pentru ca ambasadorul James Pettit "sa citeasca si el despre istoria noastra". Actiunea este organizata in contextul unor declaratii controversate facute de ambasadorul SUA la Chisinau cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova.

Strangere de carti in Piata Universitatii organizata de Actiunea 2012Foto: Hotnews

James Pettit, ambasadorul SUA la Chisinau, a declarat intr-un interviu pentru Moldova 1 ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent iar o eventuala unire "nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune".

Actiunea anunta ieri pe retelele de socializare si programata pentru marti dimineata, la ora 10, a strans la inceput in Piata Universitatii cativa oameni care afisau drapelul romanesc, printre care si Cezar Catalin Avramuta, cunoscut ca "Stegarul Dac".

Unul dintre organizatorii actiunii, Adrian Gheorghe (17 ani) a declarat pentru HotNews ca a fost deranjat de afirmatiile ambasadorului SUA in Republica Moldova, care a vorbit "fara sa citeasca o carte de istorie a Romaniei". Tanarul a spus ca actiunea o sa dureze "saptamani, luni poate".

"Am fost deranjat de afirmatiile domnului Pettit, ambasadorului SUA la Chisinau. Dansul a spus ca Basarabia nu face parte din Romania, conform istoriei. Domnul Pettit a vorbit fara sa fie informat, fara sa citeasca o carte de istorie a Romaniei. Strangem cartile pentru a le trimite fratilor de peste Prut. Cartile de istorie a Romaniei le vom trimite domnului Pettit, sa citeasca si el despre istoria noastra.", a declarat pentru HotNews Adrian Gheorghe.

FOTO: Adrian Gheorghe (stanga)

Platforma Unionista Actiunea 2012 se descrie pe site-ul actiunea2012.ro ca o coalitie a organizatiilor civice din Romania, Republica Moldova si Diaspora care sustin prin actiuni si initiative constante unirea celor doua state romanesti.