Secretatrul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, intrebat despre afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, potrivit carora Republica Moldova trebuie sa ramana un stat independent, ca Romania si Moldova au legaturi istorice de multa vreme si fiecare trebuie sa fie factor determinant al propriului sau destin, relateaza News.ro.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, dintr-un interviu acordat postului Moldova 1, potrivit carora Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent iar alaturarea Romaniei, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune, secretarul general adjunct al NATO a precizat ca nu a vazut textul ambasadorului american.

"As vrea doar sa spun ca Moldova si Romania sunt state suverane. Trebuie sa respectam suveranitatea si integritatea teritoriala a fiecarui stat suveran din Europa. Romania si Moldova au legaturi istorice de multa vreme si concluzia este ca fiecare din acestea trebuie sa fie singurul factor determinant al propriului sau destin", a comentat pe acest subiect Alexander Vershbow, intr-o conferinta de presa organizata in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane.

La randul sau, ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a afirmat ca nu a avut timp sa vada in detaliu transcriptul a ceea ce a declarat sau ar fi declarat ambasadorul SUA la Chisinau.

"Romania a fost prima tara care a recunoscut independenta Republicii Moldova, si a fost tara care sustine si va continua sa sutina ferm procesele de reforma, de consolidare statala a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova ca stat integru si independent", a spus Comanescu.

Republica Moldova nu este Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, in interiorul unor granite sigure, a declarat ambasadorul american de la Chisinau, James Pettit, intr-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independentei.

"Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova", a spus diplomatul, pledand pentru o cooperare mai buna intre clasa politica de la Chisinau si populatie, care sa se bucure astfel de o tara mai buna.

El a indemnat, insa, tara sa urmeze in continuare o cale europeana.