Incendiul de la rampa de gunoi temporara din Cluj nu a fost stins dupa mai bine de 12 ore de la izbucnirea acestuia, dar este sub control, fara posibilitatea de a se extinde, potrivit pompierilor, Agentia pentru Protectia Mediului dand asigurari ca fumul degajat nu prezinta risc de poluare, transmite News.ro.

Politia a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpa in acest caz. Incendiul izbucnit duminica seara, in urma cu aproape 12 ore, la rampa de gunoi temporara din Pata Rat, judetul Cluj, arde mocnit la ora transmiterii acestei stiri, fara a exista pericolul ca acesta sa se extinda, potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj.

In total au ars deseuri menajere de pe o suprafata de peste 1.500 de metri patrati, adica aproape un sfert din rampa de gunoi. In prima faza, imediat dupa izbucnirea incendului, ISU Cluj a intervenit la fata locului cu patru autospeciale, pompierii fiind ajutati si de catre administratorul rampei, care a trimis in zona mai multe buldoexcavatoare care sa faciliteze accesul la focare.

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului s-au deplasat la fata locului atat duminica seara cat si luni dimineata pentru a lua probe, declarand ca nu exista un pericol iminent de poluare a aerului.

"Am fost aseara acolo cu colegii de la Situatii de Urgenta si am prelevat mai multe probe de la fata locului pe care le-am trimis pentru analiza la Bucuresti. In aceasta dimineata alte probe au fost luate de la locul incidentului. Situatia nu este mai grava decat in luna mai, la precedentul incendiu din Pata Rat. Dupa parerea mea nu exista un risc imediat de poluare cu substante toxice, dar vom sti mai multe dupa ce vin rezultatele analizelor", a explicat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj, Grigore Craciun.

Dorin Muresan, administratorul rampei de gunoi, a explicat ca deseurile nu sunt toxice, dar ca are suspiciunea ca focul a fost pus intentionat, in conditiile in care recent a interzis accesul persoanelor neautorizate in acest loc, multi localnici venind sa caute prin deseuri.

"La fata locului s-a deplasat o echipa care a deschis un dosar penal cu privire la savarsirea infractiunii de distrugere din culpa in rem. De asemenea, administratorul rampei de gunoi a depus si el o plangere", a explicat purtatorul de cuvant al Inpsectoratului de Politie Judetean Cluj, Carmen Jucan.

Rampa temporara de gunoi de la Pata Rat are o suprafata totala de 5.000 de metri patrati, iar pe ea se afla 13 tone de deseuri menajere, stranse din 25 de comune.

In luna mai, un alt incendiu a izbucnit in zona Pata Rat, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fara sa fie inregistrate victime.