Sindicatul Promedica si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sustin ca sunt ingrijorate de "tentativele de intimidare" a medicilor in ceea ce priveste efectuarea de garzi suplimentare, potrivit Mediafax.

Sindicatul Promedica si Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical "sunt ingrijorate de tentativele de intimidare si de modul in care medicii sunt obligati sa isi exercite meseria", se arata intr-un comunicat de presa.

Sindicalistii spun ca "medicii isi cunosc obligatiile fata de pacienti si, in general, se straduiesc sa le respecte, desi conditiile in care isi fac meseria sunt vitrege".

Ei cer dreptul medicilor de a-si face meseria in "conditii corecte privind salarizarea si respectarea normei de munca la nivel european".

"Subliniem faptului ca in niciun moment nu s-a pus problema nerespectarii obligatiilor de serviciu care sunt conforme contractului de munca, pe care medicii il depasesc deseori, chiar si neluand in calcul garzile suplimentare. Medicii au dreptul de a alege daca mai pot onora garzile suplimentare sau nu, tinand cont ca acestea sunt ore in afara normei de munca, ore care fac parte din timpul personal al medicului, garzile suplimentare fiind inca platite la un nivel tarifar orar mult sub tariful normei de munca", se mai arata in comunicat.

Sindicatele mai spun ca responsabilitatea individuala a medicilor este extrem de mare, "iar raportul de forta, implicit intimidare, intre angajator si medic, nu ar trebui sa isi gaseasca locul si nici sa fie calibrat in vreun fel".

Incepand de la 1 august, medicii au posibilitatea de a semna contracte pentru garzile suplimentare. Guvernul Romaniei a decis alocarea a aproximativ o suta de milioane de lei pentru anul 2016 in vederea cresterii platii garzillor medicilor, marirea urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 1 octombrie, fondurile urmand sa fie obtinute din administrarea mai eficienta a resurselor.