Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca anul acesta vor continua programele de renovare a gradinitelor din Republica Moldova si de achizitie de microbuze pentru transportul elevilor moldoveni, cu finantare romaneasca, potrivit Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvern

'Dupa investitii de ceva mai mult de 20 de milioane de euro din partea Romaniei, astazi suntem la peste 750 (...) de gradinite care au fost renovate. (...) Anul acesta, am mai alocat niste bani (...) si vom avea inca vreo 70 si ceva - 80 de gradinite care vor fi renovate. (...) Continuam (...) si programul de achizitii de microbuze si autobuze pentru transportul elevilor la scoala', a spus premierul Ciolos, in timpul unei vizite la gradinita din satul Selemet, raionul Cimislia, inclusa in programul de reabilitare si dotare a unitatilor prescolare din Republica Moldova cu asistenta tehnica si financiara din partea Guvernului Romaniei.

Potrivit lui Ciolos, continuarea acestor programe este un exemplu al faptului ca, indiferent cine este la guvernare in Romania, imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor din Republica Moldova ramane o preocupare pentru tara noastra.

Totodata, Ciolos a anuntat ca va continua si programul prin care elevi si studenti moldoveni pot studia in Romania.

Ciolos a mai spus ca anul acesta va fi demarat si un proiect pilot care va fi gestionat impreuna cu Fondul de Investitii Sociale din Republica Moldova si prin care vor fi finantate proiecte care sa ajute colectivitatile locale.

'Impreuna cu domnul vicepremier Dincu, cu Ministerul Dezvoltarii Regionale din Romania, am hotarat sa incepem anul acesta un proiect pilot. (...) Anul acesta am pus 2 milioane de euro pentru acest proiect pilot, din care un milion de euro va fi gestionat de acest Fond de Investitii Sociale, prin care sa identificam proiecte de cateva zeci de mii de euro la nivelul comunitatilor locale si pe care sa le gestionam impreuna. Vrem prin acest program pe de o parte sa va ajutam sa raspundeti la nevoile locale de imbunatatire a conditiilor de viata ale concetatenilor dumneavoastra si ale fratilor nostri, dar vrem, in acelasi timp, (...) sa va ajutam sa va imbunatatiti si capacitatea administrativa de a gestiona proiecte cu finantare publica', a mentionat Ciolos.

Ulterior, premierul s-a intalnit cu autoritati reprezentate in Congresul Autoritatilor Locale din Moldova (CALM).

Dacian Ciolos a fost insotit la vizitarea gradinitei si la intalnirea cu autoritatile locale de mai multi oficiali, printre care omologul sau moldovean, Pavel Filip, si de vicepremierul Vasile Dincu.