Optsprezece cetateni romani sunt dati disparuti in urma cutremurului care a lovit miercuri Italia centrala, anunta Ministerul Afacerilor Externe, joi seara, intr-un comunicat in care precizeaza ca 5 romani au fost raniti in urma seismului.

"Verificarile complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile atat in baza informatiilor oficiale furnizate de catre autoritatile italiene cat si a celor primite din partea familiilor celor disparuti", precizeaza MAE.

Reamintim ca 5 cetateni romani si-au pierdut viata in urma acestui cutremur.

Ambasadorul Romaniei in Italia se afla la fata locului, coordonand actiunile echipelor consulare mobile, asigurand, in acelasi timp, contactul cu factorii de decizie, la nivel regional, potrivit sursei citate.

In cadrul demersurilor de asistenta consulara, una dintre echipele consulare mobile s-a deplasat la mai multe adaposturi care gazduiesc cetateni romani afectati de seism, pentru a verifica situatia acestora. Cu aceasta ocazie au fost eliberate, pe loc si in regim de gratuitate, documente de calatorie celor care au solicitat repatrierea.

Ministrul afacerilor externe a dispus activarea, de urgenta, a Fondului special aflat la dispozitia Celulei de criza pentru suportarea costurilor aferente repatrierii corpurilor neinsufletite ale cetatenilor romani care si-au pierdut viata in seismul produs in Italia, in masura in care familiile si/sau apartinatorii directi vor solicita acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120 si (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.