"Am cumparat casa acum doi ani. S-a prabusit totul, m-am trezit cu tot cu pat un etaj mai jos", a declarat pentru ziarul Il Tempo Daniel, un roman care a supravietuit cutremurului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Apoi a fost a doua runda si a cazut si acoperisul. Am ramas in pat in timp ce restul casei se prabusise", a povestit el.

Daniel, un zugrav in varsta de 40 de ani din Sommati, langa Amatrice, a spus ca a cumparat casa facand multe sacrificii.

Localitatea Sommati a fost si ea distrusa in mare parte de seism

"Acum vreau sa ma intorc in Romania, dar nu am documente, care sunt in casa prabusita. Incredibil, am muncit o viata sa ajung aici si acum vreau sa ma intorc acasa si nu pot", a spus Daniel.

In casa vecinului echipajele de salvare sapa sub daramaturi "dar nu aud nicio voce", a adaugat romanul.

Presa italiana scrie si ca bilantul este tragic in privinta numarului mare de copii care au murit. Multi dintre acestia erau in vacanta la bunici.

Solidaritate romaneasca, romani au donat sange pentru victimele cutremurului

Anca Dinca, arhitect roman stabilit la Roma, a raspuns apelului autoritatilor italiene si s-a dus miercuri dimineata sa doneze sange. Pentru ca lucreaza dupa amiaza, s-a dus dis de dimneata la Spitalul San Camillo din capitala Italiei. A asteptat trei ore la coada, inainte de a putea dona sange pentru raniti.

Iata ce a declarat arhitecta, pentru corespondentul HotNews.ro:

"Sunt donator de an de zile. Nu exista lucru mai bun in viata decat sa dai ceva, mai ales cand se contribuie la salvarea unei vieti. Donez constant de 8 ani de zile. Locuiesc in afara Romei, m-am trezit la 6 sa pot merge la spital. La ora 7:45 eram la San Camillo. Am luat numarul 99, erau deja persoane in coada. Personalul medical era foarte bine organizat si rabdator. Am intrat la 10:30 si am donat sange".

Romanca, originara din Bucuresti, invita si alti romani sa doneze sange, daca autoritatile anunta ca este inca nevoie : "Puteti merge pana dupa amiaza, e de ajuns sa se manance lejer si sa nu se consume branzeturi inainte", este apelul Ancai.

Parintele Bogdan: E o tragedie

Presa italiana relateaza si povestea parintelui Bogdan. Acestea a fost intervievat de La Repubblica miercuri, in timp ce cauta un copil roman de 11 ani dat disparut la Amatrice.

"Repeta in continuu 'cautam un copil roman' - scrie cotidianul italian - disparut in una din zonele cele mai afectate de cutremur din localitatea Amatrice, langa hotelul Roma din centrul orasului, complet distrus de cutremur.

"Pana acum avem 3 victime confirmate (n.r. miercuri, cifra a urcat la 5 joi), ajutam conationalii sa-si recunoasca rudele printre victime, e foarte dificil pentru ei, recunoasterea se face la fata locului, nu prin fotografii. Rudele care intra in cort pentru recunoastere vad corpul neinsufletit, apoi primesc o foaie de la carabinieri ca s-a identificat victima. E o tragedie. La Amatrice sunt oficial 77 de romani, o parte sunt acasa in vacanta. Le spun romanilor sa fie puternici, dar din tot ce am vazut acum am constatat ca toti sunt puternici, romani si italieni deopotriva", a spus preotul, pentru La Repubblica.