Premierul Dacian Ciolos a declarat, joi, ca obiectivul Guvernului Romaniei este imbunatatirea situatiei cetatenilor moldoveni, acesta fiind motivul pentru care Executivul de la Bucuresti sustine 'nemijlocit' reformele pe care Republica Moldova a decis sa le faca, transmite Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Romania trateaza ca o relatia speciala relatia cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (...) sentimentala, vrem sa avem o abordare foarte pragmatica in relatia cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului Romaniei, este o imbunatatire a situatiei cetatenilor din Republica Moldova si de asta am sustinut si sustinem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis sa le faca. Acele masuri pe care le-am convenit impreuna si pe care le-am legat de aceasta prima transa a acordului de imprumut rezulta din nevoia aceasta de reforme pe care si cetatenii Republicii Moldova le-au solicitat", a spus premierul Ciolos, la inceputul unei intrevederi in plenul delegatiilor Romaniei si Republicii Moldova, desfasurata la Resedinta de Stat de la Chisinau.

Potrivit lui Ciolos, banii din prima transa - in valoare de 60 de milioane de euro - din asistenta financiara rambursabila pentru Republica Moldova sunt de miercuri in contul Republicii Moldova.

"S-au facut deja pasi importanti in reforme, care au fost recunoscuti si de Fondul Monetar si sunt convins si Comisia Europeana va da semnale in curand. Deci, asta arata ca atunci cand lucram in parteneriat in mod pragmatic are de castigat toata lumea", a subliniat Ciolos.

El a mai spus ca va continua si finantarea nerambursabila pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care si-au dovedit deja viabilitatea. Totodata, Ciolos a afirmat ca isi doreste o prezenta investitionala romaneasca in Republica Moldova.

"As vrea sa gasim caile, in perioada imediat urmatoare, si pentru a facilita o prezenta investitionala romaneasca aici. (...) Sunt companii romanesti si companii de stat cu potential de investitie important si companii private care sunt gata sa vina sa investeasca in Republica Moldova. E nu numai un semnal de incredere ca reformele merg in directia cea buna, dar e si un mod de abordare pragmatic al relatiei noastre economice", a mai declarat Ciolos.