Bucurestiul va intelege in viitor ca etnicii maghiari reprezinta o "valoare" mai degraba decat un "risc", a afirmat miercuri, la Targu Mures, Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar, dand asigurari ca Ungaria si Romania sunt aliati, nu dusmani, informeaza MTI, citat de Mediafax.

Romania poate ca va intelege in viitor ca etnicii maghiari sunt o "valoare" mai degraba decat "un risc", a declarat Lazslo Kover, potrivit MTI, intr-un discurs rostit la un festival cultural desfasurat in orasul Targu Mures.

Ungaria este un aliat, nu un dusman al Romaniei, a adaugat Kover, notand ca cele doua tari impartasesc valori si interese.

"Serbia a inteles aceste lucruri, iar Slovacia ajunge la aceasta concluzie; suntem increzatori ca acelasi lucru se va intampla in Romania, mai devreme ori mai tarziu", a subliniat Kover.

Presedintele Parlamentului ungar a precizat ca numarul membrilor comunitatii maghiare din Romania se diminueaza, atribuind aceasta situatie atitudinii "antiungare" a elitei politice. O alta cauza o reprezinta "politicile deficitare ale Ungariei fata de etnicii maghiari din strainatate sau lipsei acestor politici", a insistat Kover, apreciind ca situatia etnicilor maghiari se poate imbunatati daca Romania isi va da seama ca mentinerea valorilor in "Bazinul carpatic si in estul Europei reprezinta o provocare comuna pentru popoarele din regiune".

Laszlo Kover le-a recomandat etnicilor maghiari sa participe la alegerile parlamentare din Romania si sa voteze partidele maghiare. "Nimeni altcineva nu va sustine interesele maghiarilor in Parlamentul de la Bucuresti daca nu o fac maghiarii insisi, iar o prezenta a maghiarilor in viata politica din Romania ar putea contribui si la imbunatatirea relatiilor Romaniei cu Ungaria", a spus Kover.

Presedintele Parlamentului de la Budapesta i-a incurajat pe maghiarii din Romania care au si cetatenie ungara sa voteze in referendumul organizat de Ungaria pe tema cotelor de distribuire a refugiatilor stabilite de Uniunea Europeana. "Trebuie sa voteze impotriva distribuirii fortate a imigrantilor de catre UE", a incheiat Laszlo Kover.