Investitii majore in Sanatate: Spitalul de Urgenta pentru copii Marie Curie va fi extins, iar cladirea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu va fi inlocuita

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 24 august 2016, 14:46 Actualitate | Esenţial


Spitalul Marie Curie
Foto: mscurie.ro
Guvernul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, propunerea Ministerului Sanatatii de initiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti si demararii, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, a negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea finantarii unui proiect pilot. Acest proiect include constructia de cladiri noi pentru doua spitale, Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii "Maria Sklodowska Curie" si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr.C.C. Iliescu", ambele din Bucuresti.

Potrivit ministrului Sanatatii Vlad Voiculescu, in curtea spitalului Marie Curie va fi construita o noua cladire. Extinderea ar transforma Marie Curie in primul spital regional de urgenta pentru copii din Romania, cu toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice, cu centre traumatologie, de chiruirgie cardiaca, de transplant pentru copii, de imagistica si de radioterapie. In cazul CC Iliescu va fi construita o noua cladire, in curtea Institutului Clinic Fundeni. Actuala cladire este degradata, fiind avand risc seismic II.

Ministrul Sanatatii sustine ca aceste cladiri ar putea fi construite in sistem de parteneriat public-privat, iar lucrarile ar putea incepe la sfarsitul primului semestru din 2017. Voiculescu a precizat ca spitalele vor ramane de stat, chiar daca vor fi construite in parteneriat public-privat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti se va baza pe doua axe principale:

Intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii pentru pregatirea de proiecte de investitii, cu sprijinul departamentului specializat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, dar si prin contractarea unor facilitati de pregatire a proiectelor de investitii puse la dispozitie de institutii financiare internationale;
Derularea unor proiecte prioritare de investitii prin contracte pe termen lung care sa cuprinda atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatului lucrarilor de catre parteneri privati, reglementate conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice. Proiectele respective vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii prin intermediul unor plati periodice pe toata durata contractului, bazate pe criterii de performanta.

Guvernul precizeaza ca actul medical ramane exclusiv in sarcina statului, furnizarea serviciilor nepresupunand costuri suplimentare pentru pacienti.

Ambele spitale au fost selectate pe baza unei analize care a tinut cont de nevoile sistemului national de sanatate, existenta unor echipe medicale specializate, mecanisme facile de monitorizare si control la nivelul Ministerului Sanatatii asupra structurilor respective, riscurile la care sunt supusi pacientii in lipsa unei interventii rapide si experienta anterioara in dezvoltarea unor investitii importante a echipelor de management, mai arata Guvernul.

Pentru spitalul "Maria Sklodowska Curie" a fost identificat terenul pe care urmeaza a fi realizata reorganizarea si extinderea spitalului, in prezent acesta aflandu-se in domeniul public al statului si in administrarea Primariei sectorului 4, fiind necesara trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii. Conducerea spitalului a obtinut deja, din proprie initiativa, intocmirea unui studiu de pre-fezabilitate si a unui studiu de fezabilitate pentru extindere. In acelasi timp, o tema de proiectare ce prezinta nevoile spitalului este deja realizata.

Cladirea care gazduieste Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare (IUBCV) "Prof. Dr. C.C. Iliescu" din Bucuresti este clasificata, conform ultimei expertize tehnice, ca avand risc seismic II, fiind afectata atat de catre cutremurul din 1977 cat si de cele ulterioare. Cladirea nu a beneficiat de investitii pentru reabilitare de la data constructiei (1969-1975), fiind intr-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii dar si din cel al retelelor de instalatii si al finisajelor interioare. In ciuda acestor conditii improprii de functionare, IUBCV "Prof. Dr. C.C. Iliescu" se situeaza constant in primele locuri din Romania din punctul de vedere al indicilor de performanta medicala, iar in aceasta institutie este concentrata o parte insemnata a tratamentului pe inima din Romania. Totodata, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr.C.C. Iliescu" este o unitate sanitara de tip structura de prima linie la mobilizare conform Planului comun Romania-NATO (esentiala in complexul de masuri care priveste siguranta nationala). In acest context, conducerea IUBCV "Prof. Dr.C.C. Iliescu" a demarat, inca din anul 2006, realizarea unor studii de fezabilitate. In urma acestor analize, a rezultat ca reabilitarea si consolidarea cladirii nu este o solutie acceptabila, avand in vedere atat nivelul costurilor, cat si faptul ca institutul ar fi nevoit sa isi intrerupa activitatea pe perioada lucrarilor.

Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata noua constructie apartine domeniului public al statului si se afla in administrarea Ministerului Sanatatii prin Institutul Clinic Fundeni.

Pentru identificarea mecanismelor optime de implementare a Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) se va constitui un grup de  lucru inter-institutional format din reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Acest grup de lucru va avea ca obiectiv evaluarea cadrului normativ existent si va propune eventuale solutii legislative pentru facilitarea implementarii PMIS.

De asemenea, vor fi identificate statele cu experienta in dezvoltarea infrastructurii sanitare si se vor stabili protocoale la nivel inalt pentru realizarea unor schimburi de experienta cu acestea in vederea intaririi capacitatii institutionale a autoritatilor romane in acest domeniu.

Totodata, Guvernul a aprobat demararea negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru accesarea Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pusa la dispozitie de catre aceasta institutie. In urma acestor negocieri, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii, vor incheia cu BERD doua acorduri, cate unul pentru fiecare proiect pilot identificat, in vederea contractarii consultantei de specialitate necesare pe parcursul procedurilor de pregatire, atribuire si implementare a celor doua proiecte.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2754 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mda... (Miercuri, 24 august 2016, 15:06)

  liviu_ [utilizator]

  incepem bine... mai avem doar vreo 300 de spitale de modernizat/inlocuit...

  si inca sa nu ne bucuram, ca daca ii da o lacrima lui ciobotea, brusc se redirectioneaza tot la sc bor srl
  • 0 (0 voturi)    
   Vor moderniza doar in 4-5 orase. Restul pot muri.. (Joi, 25 august 2016, 2:56)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Nu-ti fa iluzii, vor moderniza doar prin Bucuresti si eventual prin recent desemnatele "orase mari" (maxim 5). In rest, te lasa sa mori. La ce le foloseste, de exemplu, celor din Baia mare sau Suceava ca exista spitale moderne in doar in Bucuresti? Nu incap toti in elicopter si oricum, daca ajungi sa te ia cu elicopterul e cam tarziu...

   In tarile civilizate ai spitale moderne si utilate aproape de tine. La noi e doar pentru privilegiati.
 • 0 (0 voturi)    
  strategie gresita (Miercuri, 24 august 2016, 15:20)

  carmen_i [utilizator]

  Investitiile in sistemul sanitar fara eliminarea coruptiei sunt apa de ploaie. In mod sigur executia lucrarilor va ajunge doar la firmele "alese".
  Guvernul nu face decat sa alimenteze coruptia cu noi fonduri, folosind pretextul modernizarii.
  • +1 (1 vot)    
   Eu zic ca nu e asa. Sau poate aveti dreptate? (Joi, 25 august 2016, 11:54)

   dinica [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Cel care beneficiaza de lucrari este privatul.
   Interesul lui este sa obtina la pretul cel mai mic si sa inchirieze spitalul la pretul cel mai mare, pentru profit maxim.
   Daca primeste contractul "la pachet cu firmele executante", acesta fiind "pretul platit", aveti dreptate.

   Concluzia este ca oricum ai da-o, tot prost iesi.
   Cel mai bine este sa lasi omul sa achizitioneze ce vrea, si daca ia spaga sa raspunda. Altfel se inventeaza tot felul de metode.
   Plus ca aflam acum ca plata in rate se numeste tehnocrat parteneriat public privat.
   • 0 (0 voturi)    
    nu tot ce e tehnocrat e corect (Joi, 25 august 2016, 14:20)

    ancahorezu [utilizator] i-a raspuns lui dinica

    dl acesta a lucrat anterior in finantarea de infrastructura medicala, asta stie asta face...intrebarea este cu cat vor creste costurile cladirilor pe termen lung, pentru ca noi atunci vom plati, si cine va beneficia de aceste cresteri de costuri? pacientii, prin imbuanatatirea serviciilor sau privatii care vor construi cladirile pe credite ieftine de la BERD?
 • +1 (1 vot)    
  Excelent inceput de reforma (Miercuri, 24 august 2016, 15:55)

  rinocerb [utilizator]

  Trebuie totusi sa avem grija in toamna - ce incepe acum poate fi usor lasat de izbeliste.
 • 0 (2 voturi)    
  Unde semnez? (Miercuri, 24 august 2016, 16:06)

  Marionette [utilizator]

  Vreau acest guvern si dupa alegeri!
 • -1 (1 vot)    
  ha! ha! (Miercuri, 24 august 2016, 16:52)

  els [utilizator]

  Unii spun ca institutul va fi relocat , altii spun ca va fi inlocuita cladirea!!!!!! ha! ha!! tare , nu??!!
 • +1 (1 vot)    
  Statul nu investeste nimic. Privatii in cladire. (Joi, 25 august 2016, 9:15)

  dinica [utilizator]

  Studiul va fi din bani BERD.

  Privatii construiesc noua cladire, o echipeaza si primesc bani(chirie, sau leasing, sau cum i-o mai zice mascat(parteneriat public privat)) timp de 20-30 de ani.

  Aceeasi solutie a aplicat-o Oprescu pentru cladirea primariei.

  E OK? Oprescu a procedat bine?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by