Decizia Baroului Bucuresti de amanare a unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din barou a fost luata dupa ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese ca a contestat la Ministerul Educatiei ordinul de retragere a titlului de doctor si a cerut in instanta suspendarea aplicarii acestui ordin pana la un raspuns al ministerului, au declarat pentru News.ro surse apropiate cazului.

Baroul Bucuresti arata, intr-un comunicat de presa, ca a primit de la Victor Ponta, inainte de sedinta prin care s-a cerut excluderea din randul avocatilor, un memoriu insotit de inscrisuri din care rezulta ca a formulat o plangere prealabila impotriva ordinului de ministru prin care i-a fost revocat titlul de doctor. In urma primirii acestor documente Consiliul Baroului Bucuresti a amanat marti, pentru 31 august, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din Barou, arata Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti, in documentul citat.

De asemenea, la urmatoarea sedinta urmeaza sa fie invitat atat Victor Ponta, cat si Monica Macovei, cea care a formulat cererea de excludere a lui Ponta din randul avocatilor, mai arata Baroul Bucuresti. Surse apropiate cazului au declarat pentru News.ro ca Victor Ponta a depus la Baroul Bucuresti mai multe documente, care atesta ca el a facut si o cerere de suspendare la Curtea de Apel a ordinului de ministru prin care i-a fost retras titlul de doctor, pana la solutionarea cererii sale de anulare.

Potrivit dovezii depuse de Ponta la Baroul Bucuresti, dosarul inregistrat la Curtea de Apel are numarul 5878/2/2016 si a fost inregistrat marti de instanta, mai precizeaza sursele citate.

"Anularea nu s-a depus in instanta pentru ca legea il obliga sa se adreseze ministerului. La minister are cererea cu nr 16.584 din 23 august 2016. Aceastea este o plangere prealabila si cere prin ea, in temeiul articolului 7 din Legea 554, revocarea ordinului 4662 din 1 august 2016, constatarea caracterului abuziv al tuturor actelor subsecvente ce au stat la baza emiterii ordinului, luarea in considerare a hotararii 879 din 18 iulie", au mai precizat sursele citate.

Consiliul Baroului Bucuresti a luat in discutie marti cererea formulata de Monica Macovei de excluderea din avocatura a lui Victor Ponta, dupa ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauza ca a plagiat.

Fostul premier Victor Ponta a formulat o plangere prealabila pentru anularea ordinului de ministru al Educatiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv ca teza nu a respectat standardele de etica a cercetarii stiintifice si este copiata din alte lucrari.

Plangerea prealabila a ajuns la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si, daca nu va fi solutionata favorabil in 30 de zile, ar urma sa ajunga la instanta de judecata, au declarat pentru News.ro surse din Ministerul Educatiei.