O femeie in varsta de 56 de ani, din Barlad - judetul Vaslui, a fost salvata, in noaptea de marti spre miercuri, din masivul Ceahlau, de salvamontisti, dupa ce a lesinat din cauza epuizarii, scrie Agerpres.

Seful Serviciului Salvamont, Raul Papalicef, a declarat, miercuri, presei, ca apelul de urgenta a venit in jurul orei 20.00, de la prietenii victimei cu care aceasta se afla pe munte. Turistii au parcurs un traseu mult prea greu pentru pregatirea lor fizica, din Durau spre cabana Dochia si apoi inapoi spre cascada Duruitoarea, iar femeia a intrat in stare de epuizare fizica avansata si apoi in stare de soc.

"Practic, din relatarile celor care au initiat apelurile de urgenta, dupa mai multe reprize de voma, aceasta s-a prabusit pe poteca acuzand si probleme respiratorii. Ajunsa la fata locului, echipa Salvamont a intervenit cu oxigen si dupa ce s-a constatat ca victima intrase in hipotermie usoara, a initiat si procedura de prim ajutor pentru aceasta situatie. Transportul a fost foarte dificil atat datorita intunericului cat si faptului ca victima a trebuit transportata in decubit lateral, adica in pozitie de siguranta pentru a preveni inecul cu voma. Pana in statiunea Durau a mai avut inca patru reprize de voma violenta", a declarat Raul Papalicef.

In jurul orei 23,00, victima a fost predata unui echipaj de la Ambulanta care a transportat-o la spital. Raul Papalicef a atras inca o data atentia turistilor ca "legile nescrise ale muntelui spun ca traseul se alege functie de conditia fizica a celui mai slab din grup iar lipsa completa a echipamentului poate conduce chiar la pierderea de vieti omenesti".