Republicanul Donald Trump i-a cerut luni seara contracadidatei democrate, Hillary Clinton, sa inchida organizatia non-guvernamentala Clinton Foundation, care este finantata de catre fostul presedinte american Bill Clinton. Miliardarul a sustinut ca este vorba de o "organizatie corupta", nu de una implicata in acte de caritate, transmite AFP, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sumele implicate, precum si favorurile indeplinite cer o investigatie extensiva, care sa fie condusa de un procuror special, imediat, imediat", a declarat prezidentiabilul republican.

Intre timp, multimea extaziata de sustinatori scanda: "Inchide-o! Inchide-o!".

Trump a cerut o ancheta asupra fundatiei condusa de un procuror special, dupa ce anterior a acuzat Departamentul de Justitie si FBI ca au reabilitat-o pe contracandidata democrata in timpul investigatiei cu privire la folosirea unui server privat de e-mail.

De asemenea, republicanul a sustinut ca organizatia non-guvernamentala este "cea mai corupta afacere din istoria politica".

Clinton Foundation a adunat aproape 2 miliarde de dolari in ultimii 15 ani, dupa expirarea mandatului lui Bill Clinton la Casa Alba.

"Trebuie sa fie inchisa imediat', a sustinut Trump. Mai mult, miliardarul a sustinut ca fundatia a primit donatii din mai multe tari "care discrimineaza impotriva femeilor, a homosexualilor si a tuturor".

Se pare ca prezidentiabilul republican facea referire la mai multe natiuni care au innegrit istoria drepturilor omului, printre care se numara Arabia Saudita, dar au facut donatii importante catre Clinton Foundation, detinuta de sotii Bill si Hillary Clinton.

In schimb, James Carville, fostul consilier al lui Bill Clinton in ultima sa campanie prezidentiala, a avertizat cu privire la consecintele inchiderii fundatiei prin interventia sustinatorilor prezidentiabilului republican.

"Vom muri oameni din aceasta cauza. Toti oamenii ajuta la inchiderea fundatiei vor spune: Oh, niste oameni, poate un milion de persoane au murit, dar eu mi-am demonstrat punctul de vedere", a explicat Carville.

Clinton Foundation distribuie fonduri in tara si in strainatate, finantand proiecte de caritate in valoare de 218 milioane de dolari in 2014.