Confruntate cu un val de imigratie inedit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, o mare proportie din locuitorii tarilor de primire a acestora estimeaza ca imigrantii sunt prea numerosi si doar 20% considera prezenta lor pozitiva, potrivit unui studiu citat de AFP si preluat de Agerpres.

Efectuat in 22 de tari, acest studiu releva "o neincredere din ce in ce mai mare fata de migranti", in special in Franta si in Belgia, tari care au fost recent tinte ale unor sangeroase atentate jihadiste, subliniaza institutul Ipsos.

In medie, 49% dintre persoanele intervievate considera ca imigrantii sunt prea numerosi, in special in Europa (65% in Italia, 60% in Belgia, 57% in Franta, 50% in Germania, 49% in Marea Britanie). Si doar 20% dintre acestea estimeaza prezenta migrantilor ca fiind pozitiva pentru tarile lor (35% in Marea Britanie, 20% in Spania, 18% in Germania, 11% in Franta si in Belgia, 10% in Italia).

"Imaginile afluxului de refugiati pe coastele mediteranene, intre altele, accentueaza teama de fenomene migratorii incontrolabile in cea mai parte a tarilor Europei, cu o miza cheie: capacitatea lor de a se integra", a estimat Yves Bardon, director al programului Flair al Ipsos Knowledge Center, intr-un comunicat.

"In tari marcate de somaj, precum Franta, Spania si Italia, de exemplu, se poate emite ipoteza ca persoanele intervievate se simt amenintate la fel de bine de imigranti susceptibili sa ocupe locuri de munca pentru persoane necalificate, ca si de o imigratie aleasa, in masura sa le priveze de posturi in meserii de varf in functie de pregatirea lor", a adaugat el. In afara de nelinistile provocate de impactul social si economic, acest nou val de imigratie suscita temeri legate de securitate.

61% dintre persoanele intervievate considera astfel ca "teroristi s-au dat drept refugiati" pentru a patrunde in tarile lor, in special in Germania (71%), in Italia (70%) si in Franta (67%). Acest studiu a fost realizat online de Ipsos in 22 de tari, din 24 iunie pana in 8 iulie 2016, pe 16.040 de indivizi care constituie un esantion reprezentativ al populatiei cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani.