Judecatoarea Iulia Cristina Tarcea si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), anunta Agerpres.

Potrivit site-ului CSM, Tarcea figureaza drept candidat unic. In prezent, aceasta detine functia de vicepresedinte al Instantei supreme si este delegata sa asigure interimatul conducerii institutiei si este delegata sa asigure interimatul conducerii institutiei.

Pentru functia de vicepresedinte al ICCJ si-au depus candidaturile Lavinia Curelea, presedinte al Sectiei I civile, si judecatoarea Nela Petrisor.

Postul de presedinte al ICCJ a ramas vacant dupa ce Livia Stanciu, cea care detinea aceasta functie, si-a inaintat cererea de eliberare din functie prin pensionare, incepand cu 13 iulie. De la acea data, Stanciu detine functia de judecator la Curtea Constitutionala, ca urmare a semnarii decretului de numire de catre presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit calendarului anuntat de CSM, cei interesati si-au putut depune candidatura pentru functia de presedinte al ICCJ intre 13 iulie si 16 august, iar pentru cea de vicepresedinte, in perioada 18 iulie - 18 august.

Luni au fost publicate proiectele de management, iar in intervalul 17 august - 2 septembrie, respectiv 19 august - 4 septembrie, are loc verificarea de catre CNSAS daca judecatorii care si-au depus candidaturile au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum si verificarea de catre Directia de resurse umane a inscrisurilor depuse la dosarele de candidatura.

Pentru functia de presedinte al ICCJ, analizarea candidaturii de catre Sectia pentru judecatori a CSM si formularea propunerii de numire se face in intervalul 8 - 9 septembrie, iar pentru cea de vicepresedinte pe 15 - 16 septembrie.

Potrivit legii, numirile in aceste functii se fac de catre presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei de judecatori a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reinnoit o singura data.

  • Un sediu corespunzator activitatii de judecata a ICCJ - prioritatea mandatului Cristinei Tarcea

Alocarea unui sediu corespunzator bunei desfasurari a activitatii de judecata din Inalta Curte de Casatie si Justitie va fi prioritatea mandatului judecatoarei Cristina Tarcea care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Instantei supreme, se arata in proiectul acesteia, postat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit documentului, personalul care activeaza in cadrul Instantei supreme se confrunta cu lipsa spatiului, numarul salilor de judecata fiind insuficient, la fel si cel al birourilor, in conditiile in care, la inceputul anilor 2000, ICCJ avea un numar redus de judecatori (cel mult 80), magistrati asistenti si personal auxiliar si conex, iar in prezent sunt 549 de posturi care trebuie sa functioneze in acelasi spatiu.

"In prezent, in birouri cu suprafete mici (20 - 30 mp) lucreaza 3, 4 sau chiar 5 judecatori, situatia fiind mult mai grava la magistrati asistenti si grefieri care lucreaza si cate 10 - 14 in birouri. De asemenea, in conditiile cresterii continue in timp a competentelor de judecata ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numarul salilor de judecata este insuficient, existand doar 5 sali de judecata intr-o instanta care functioneaza cu 4 sectii, 4 complete de 5 judecatori si care are si competente de solutionare a recursurilor in interesul legii si a chestiunilor de drept preliminare. In plus, potrivit procedurilor reglementate de noile coduri de procedura civila si penala, ar fi trebuit sa existe sali pentru camere de consiliu, dar acest lucru este imposibil in actualul sediu", se precizeaza in proiect.

De asemenea, judecatoarea arata ca spatiul destinat arhivelor este insuficient, astfel ca holurile de la etajele in care se afla birourile judecatorilor si altor categorii de personal sunt aglomerate cu fisete in care sunt pastrate o parte din dosare.

Tot din cauza spatiului insuficient nu exista sali de deliberare, astfel incat deliberarea are loc in birourile judecatorilor sau in salile de sedinta.

'Doresc sa subliniez ideea ca alocarea unui sediu corespunzator pentru buna desfasurare a activitatii de judecata va fi prioritatea mandatului meu, careia ii voi aloca mai mult timp si energie decat oricarei altei activitati si prerogative', arata Cristina Tarcea in proiectul sau.

Judecatoarea precizeaza ca incercarile autoritatilor de a sprijini instanta suprema in demersurile sale pentru asigurarea unui sediu adecvat au esuat, punctand ca ultima solutie propusa, cea privind alocarea unor birouri intr-o cladire situata in apropierea actualului sediu, in care isi va desfasura activitatea Sectia de contencios administrativ si fiscal si in care s-a mutat deja Departamentul Economic, este 'mai viabila', insa este doar 'o solutie de avarie'.