Manuscrisul Voynich, una dintre cele mai enigmatice carti din lume, va fi reprodusa in Spania. Tiparita pe un pergament medieval, intr-o limba pe care marii criptografi nu au putut niciodata sa o descifreze, cartea este rareori scoasa din seiful bibliotecii Universitatii Yale din Statele Unite, informeaza Le Point, citat de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice.

Lucrarea, degradata de timp, nu iese decat foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite.

O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa 10 ani de eforturi, autorizatia de a-l reproduce si de a difuza manuscrisul in 1.000 de copii. "Sa atingi manuscrisul Voynich inseamna intr-adevar ceva", a spus Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.

"Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat sa o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", a adaugat el.

Editura Siloe este specializata in publicarea de facsimile de manuscrise vechi. Suma pentru care a cumparat dreptul de a reproduce manuscrisul a ramas secreta.

Editura inregistreaza la fiecare reproducere venituri cuprinse intre 7.000 si 8.000 de euro si a anuntat ca mai mult de 300 de cumparatori au rezervat deja cate un exemplar.

Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrarii "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte". "Daca vom lasa ca manuscrisul sa fie manipulat in acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi si asta il va distruge".

Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi-insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a spus reprezentantul bibliotecii americane.

In jurul manuscrisului abunda teorii misterioase, numele sau fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich in 1912, in Italia. Existenta lui a fost deja mentionata intr-o corespondenta din secolul al XVII-lea.

Timp de multi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui calugar franciscan din secolul al XVIII-lea, englezul Roger Bacon, al carui interes pentru alchimie si magie l-au impins in inchisoare. Dar aceasta teorie a fost respinsa in 2009, atunci cand manuscrisul a fost supus unei datari cu carbon 14, din care a reiesit faptul ca volumul a fost realizat intre anii 1404 si 1438.

Altii cred ca ar fi putut fi opera unui tanar geniu al Renasterii italiene, Leonardo da Vici, a unui necunoscut scriitor in limbaj codat pentru a scapa de Inchizitie, a unui extraterestru care l-ar fi lasat cadou dupa o vizita pe Terra sau o pacaleala sofisticata. In orice caz, continutul manuscrisului ramane o enigma.

Plantele care sunt desenate nu au fost niciodata identificate. Tratatele de astronomie si ilustratiile cu femei nu si-au dezvaluit niciodata secretele. Cercetatorii s-au intrebat daca acesta nu este un elixir al tineretii vesnice sau un simplu tratat de botanica sau de medicina.

Printre cei care au esuat in a-l descifra figureaza criptologul american William Friedman, care a descifrat codurile folosite in transmisiuni de armata japoneza in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Astazi, biblioteca Beinecke primeste in fiecare luna cateva mii de scrisori de la persoane care cred ca au descoperit misterul, a explicat Rene Zandbergen, un inginer in industria spatiala, devenit expert in manuscris. "Mai mult de 90% dintre cei care se aboneaza la biblioteca o fac pentru manuscrisul Voynich", a spus expertul.

Editura Siloe lucreaza la primul facsimil din luna aprilie, dupa ce un fotograf a realizat cateva clisee detaliate din manuscrisul original.

Hartia pe care o va folosi editura, dintr-o pasta special conceputa, a fost tratata intr-o maniera speciala, in asa fel incat sa semene cu pergamentul original. Imperfectiunile vor fi recreate gratie acestor procedee speciale despre care Juan Jose Garcia nu a vrut sa faca dezvaluiri.

"Partenerul meu de afaceri spune ca autorul ar fi putut fi un sadic, caci ne-a prins pe toti in capcana misterului", a declarat directorul editurii spaniole.