Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat duminica, la Digi24, ca de la 1 noiembrie 2015 si pana in august rata de absorbtie a fondurilor europene a crescut cu 20%, precizand ca se asteapta ca in martie 2017 exercitiul financiar pentru perioada 2007-2013 sa fie incheiat cu o rata de 80%, transmite News.ro.
"Au intrat in tara de cand Dacian Ciolos este prim-ministru 3 miliarde de euro. Bani intrati efectiv in tara, absorbtie pe exercitiul 2007-2013. Am ridicat rata de absorbtie cu 20%. 2,9 miliarde era la 31 iulie. 20% absorbtie salt de la 1 noiembrie pana la 8 august anul acesta. Adica Ponta l-a lasat la 58%, noi l-am dus inca 20% in plus", a spus Ghinea, la Digi24.
El a mai spus ca estimeaza ca la finalul acestui ani in Romania sa fie cheltuiti 3,4 miliarde de euro din fonduri europene.
"Probabil ca vor fi 3,4 miliarde (n.r. - euro) estimam. Dar finalul lui 2016 nu este atat de importat cat e martie 2017. In martie 2017 este data la care ar trebuie sa inchidem programele operationale 2007-2013. Scenariul pe care lucram acum e o rata de absorbtie de 80%. Deci sa inchidem pe 80% rata de absorbtie. Se poate face daca pastram ritmul in care sa emitem facturi la Comisia Europeana. Asta e pe inchidere", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
Ghinea a explicat ca in acest moment ne aflam intre doua exercitii financiare, adica 2007-2013 si 2014-2020.
"Pentru exercitiul nou e important si proiecte lansam si de asta va spun: sunt 13 miliarde lansate per total, dintre care 7 (n.r. - miliarde euro) de cand am venit eu. Altele mau fost lansate de doamna Aura Raducu, altele de Marius Nica, fostul ministru. Eu am reusit sp lansez sapte miliarde din 13", a mai spus Ghinea.
Referitor la rata de absorbtie a fondurilor europene din exercitiul financiar 2014-2020, Ghinea spune ca Romania a atins 1%.
"Am atins 1% in august, dar media europeana e de 1,5%. (..) Stiti cand au fost primele plati, rambursari de fapt? (...) Nimic nu ne impiedica sa facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care inca nu i-am consumat", a mai spus ministrul.
Ghinea a mai precizat ca principala problema cu care se confrunta Romania in acest moment in ceea ce priveste fondurile europene este acreditarea autoritatilor de management.
"Cand termini acreditarea autoritatilor de management atunci incepi sa faci rambursari dincolo de avansul pe care il avem deja in tara. De asta eu spun ca e o disputa pur politica si artificiala pentru ca toate statele europene sunt in jur de 1% pentru ca toate sunt in proces de acreditare. Noi suntem in urma cu procesul de acreditare. (...) Pana sa vin eu au stat toti zicand un fel de totul sau nimic. Facem toata acreditarea o data, facem tot sistemul IT o data. Se acumulau intarzieri", a mai spus Ghinea.
Deci, efortul major aici e al celor care au derulat/implementat proiectele, nu al vreunui guvern anume.
Inchiderea unui exercitiu financiar se realizeaza dupa proceduri stabilite dinainte de Parlamentul European si Comisie, nu a inovat niciun Guvern ceva special in acest sens, doar s-au derulat obsinuitele proceduri administrative in continuare(verificare documente si cheltuieli, rambursare de catre Stat la beneficiari, cerere de plata la Comisie,rambursare de catre Comisie la Stat). Circuitul era functional dinainte de Ciolos, a continuat si continua sa functioneze- pai de ce sunt platiti miile de functionari de la AM/OI/OIR-uri cu salarii in medie 5-6000 lei net?
Apoi, la cele aprox 3 miliarde euro din platile din proiecte se mai adauga proiectele "retrospective"-o inovatie de la finalul lui 2015, agreata cu Comisia Europeana, prin care Statului roman i se deconteaza de la Comisie plati facute pt diverse programe si proiecte finantate inainte exclusiv din Bugetul de stat (de ex"Bani de liceu", "euro 200" samd). Muncesc la ele de cateva luni functionarii de la Min Educatiei, Muncii, Comunicatii si pe unde s-au mai identificat. Deci rambursari pt bani platiti demult, intre 2007 si 2015 de Stat unor categorii sociale. Care e atunci meritul dansului/guv Ciolos?
Rezultatele pozitive ale activitatii Guv Ciolos si ale dansului se vor vedea incepand cu 2017- cand vor fi proiecte in implementare, autoritatile acreditate samd.
Asta ca sa fie adevarul clar formulat!
Si apoi acest ridicol 1% („..dar alte tari doar la 1,5%” ), suna a dezinformare tehnocrata, la care, trebuie sa recunoastem ca membrii guvernarii ponta erau ... mici copii! De altfel, pare ca guvernarile de dreapta sunt bune la acest capitol!
Dar chiar si aici, Ghinea manipuleaza la mare arta.
Dar, meritul pt absorbtia curenta e totusi in principal a implementatorilor. Nu l-am atribuit Guv Ponta, pt ca, desi a ajutat si acesta, setul de reguli si birocratia au crescut aberant intre 2012 si 2015. Bine, nu din vina Guv Ponta- o spune si Ghinea, ca cei din sistemul AM/OIR+ auditorii de la Comisie, de la Curtea de Conturi, etc vin cu cerinte aberante.