Peste 51 de oameni au fost ucisi si aproape 70 raniti sambata noapte, la o nunta din orasul turc Gaziantep, autoritatile spunand ca este vorba de o explozie provocata de un kamikaze, probabil militant al Statului Islamic.

Atac cu bomba la o nunta din Gaziantep (Turcia)Foto: Captura YouTube

UPDATE 15.43 Erdogan a spus ca sunt 69 de raniti, 17 dintre ei grav si 51 de morti. Potrivit presedintelui turc, atacatorul sinucigas era un copil de 12-14 ani.

UPDATE 11.10 Numarul celor morti a ajuns la 50, potrivit informatiilor de la biroul guvernatorului local.

UPDATE 10.09 Bilantul a ajuns la cel putin 30 de morti, noteaza Reuters, citand surse din spitale si din domeniul securitatii

„Sarbatorirea era pe sfarsit cand a fost o mare explozie printre cei care dansau. Erau parti de trupuri si sange peste tot”, a spus Veli Can, un martor.

Partidul Democrat al Poporului (HDP), formatiune pro-kurda, a spus intr-un comunicat ca nunta era a unuia dintre membrii sai, si ca femei si copii sunt printre cei ucisi.

Si deputatul HDP din Gaziantep a spus Reuters ca era o nunta a kurzilor.

Statul Islamic a mai fost acuzat de atacuri sinucigase cu bomba asupra unor grupuri de kurzi, ei incercand sa escaladeze tensiunile etnice.

UPDATE 8.30Cel putin 27 de persoane au fost ucise de un atacator sinucigas, a spus presedintele turc Tayyip Erdogan intr-un comunicat prin care condamna atentatul.

Erdogan a spus ca atacul ce a avul loc tarziu in noapte a fost desfasurat de militanti ai Statului Islamic, ce au lovit cand un grup mare de oameni de la o nunta au iesit pe strazi pentru a celebra nunta. 84 de persoane au fost ranite.

Ambulante s-au grabit din primele momemnte spre locul atacului, aflat in districtul Sahinbey din orasul Gaziantep. Semiluna Rosie a lansat un apel urgent pentru donare de sange. Politia cerceteaza zona.

Un deputat al partidului de la guvernare, AK, a spus intr-un mesaj pe Twitter ca se crede ca in spatele atentatului se afla militanti ai Statului Islamic.

Vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat ca pare sa fie vorba de un kamikaze cu bomba.

Gaziantep este la circa 65 km de granita cu Siria. Un kamikaze a ucis in acest oras, in luna mai, doi politisti.

Potrivit agentiei turce de stiri Anadolu, guvernatorul Gaziantepului, Ali Yerlikaya a afirmat ca explozia este un „atac terorist”.

Turcia, membra NATO, a suferit in ultima perioada o serie de atacuri din partea Statului Islamic si a militantilor kurzi ce-si doresc independenta.

Trei atacatori kamikaze, despre care se crede ca tineau de Statul Islamic au ucis in iulie 44 de persoane pe principalul aeroport din Istanbul, cel mai sangeros atentat din Turcia din acest an.