Ministerul Afacerilor Interne va implementa in Bucuresti si in judetele Brasov si Constanta un proiect pilot de dotare cu tablete a echipajelor care actioneaza pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice, informeaza un comunicat MAI.

PolitistiFoto: Ministerul Administratiei si Internelor

Cu sprijinul acestor dispozitive, echipajele din teren vor beneficia de acces securizat si rapid la bazele de date si vor putea introduce in sistem informatii direct de la fata locului.

Astfel, verificarea identitatii persoanelor va fi mult mai rapida, existand posibilitatea inclusiv a vizualizarii in timp real a datelor si imaginii celor verificati.

Totodata, echipajele care intervin la urgentele semnalate prin sistemul 112 vor putea accesa pe timpul deplasarii la fata locului date preliminare privind istoricul altor evenimente semnalate la coordonatele respective, persoane implicate si eventualul trecut infractional al acestora, adaptandu-si astfel modul de interventie si resursele alocate, crescand eficienta actiunilor operative.

Proiectul pilot se va derula la nivelul Municipiului Bucuresti si judetelor Constanta si Brasov, urmand ca primele tablete sa fie date in utilizarea structurilor de politie pana la sfarsitul acestui an.

Ulterior acestui pilot, se intentioneaza ca astfel de dispozitive sa fie introduse si pentru echipajele de interventie ale Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General pentru Imigrari si Politiei de Frontiera Romane.

In cadrul proiectului pilot, in valoare de aproximativ 512.000 euro, se vor achizitiona 665 de tablete si se va dezvolta sistemul de interconectare si comunicare securizata intre acestea.

Demersul dotarii cu tablete pentru echipajele de interventie se dezvolta in cadrul unui proiect care a fost evaluat si selectat pentru finantare din fonduri europene, respectiv Fondul pentru Securitate Interna, componenta de Cooperare Politieneasca (FSI Police), in anul 2013.

Proiectul respectiv a fost ulterior introdus ca actiune in Programul National FSI, document aprobat de catre Comisia Europeana in anul 2015.