Pagubele create de agentia de turism Genius Travel, care si-a anuntat clientii prin email ca un vor mai putea pleca in vacantele pe care deja le-au platit, pentru ca firma va intra in insolventa, se ridica la 100.000 euro, fiind vorba de circa 100 de turisti afectati, a declarat pentru News.ro presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

"Din cate stim, este vorba de 100 de turisti. Acestia pot cere chiar ei intrarea in insolventa a Genius Travel", a declarat Alin Burcea, pentru News.ro.

Agentia Genius Travel a fost exclusa din patronatul Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), ca urmare a prejudiciilor create.

Burcea afirma totodata ca toate agentiile membre ale patronatului si-au platit cotizatia, altfel ar fi fost deja excluse din ANAT.

Seful ANAT mai spune ca proiectul privind fondul privat de garantare, creat pentru ca turistii care si-au cumparat vacante sa poata fi despagubiti, in situatia in care agentia de turism a intrat in insolventa sau faliment, va fi gata in luna septembrie, iar ulterior va fi inaintat ministrului Economiei, Costin Borc, care il va propune in Guvern.

Asociatia a angajat in acest scop un expert, Peter Barta, care lucreaza la proiectul de act normativ.

"In septembrie proiectul privind fondul de garantare va fi gata, lucram la el de vreo sase luni, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT). Am discutat si la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), este de acord cu proiectul, ne-au oferit consultanta. ANT il inainteaza vicepremierului Costin Borc, care la randul sau il va propune in Guvern", a precizat Burcea.

Presedintele ANAT spune ca, in cel mai fericit scenariu, proiectul ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestui an si sa fie operational din anul 2017.