Generalul Pavel Abraham este audiat la Parchetul instantei supreme in calitate de martor in dosarul Mineriadei, informeaza News.ro.Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca procurorii Sectiei Parchetelor Militare au citat mai multe persoane pentru audieri, printre acestea fiind si Pavel Abraham, fost director al Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei.

In iunie 1990, Pavel Abraham era adjunctul comandantului Scolii de Ofiteri de Politie din Baneasa, de unde au fost trimisi aproximativ o suta de militari, in 13 iunie, in Piata Universitatii, sa intervina, alaturi de alti militari, condusi de generalul Diamandescu, atunci fiind retinute si batute mai multe persoane.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au audiat, in cadrul actelor procedurale desfasurate in perioada 15 februarie - 7 iulie, sapte suspecti, 455 de persoane vatamate, parti civile si succesori ai acestora, precum si 18 martori.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in iulie a fost audiat la PICCJ fostul presedinte Ion Iliescu, in calitate de suspect.

Iliescu a fost pus sub acuzare in octombrie 2015, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, din iunie 1990 , soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Fostul director al SRI Virgil Magureanu a fost audiat tot in luna iulie, in dosarul Mineriadei. Virgil Magureanu a fost director al Serviciului Roman de Informatii din 26 martie 1990 pana la 25 aprilie 1997, cand a demisionat.

Prin ordonanta din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, constand in reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din dimineata zilei de 13 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane si ranirea prin impuscare a altor trei, precum si vatamarea corporala si lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane in zilele de 14 si 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declansat de catre muncitori din unele centre industriale si bazine carbonifere din tara.