Cei patru tineri repartizati in cadrul Directiei de Servicii Online si Design prin Programul Oficial de Internship al GuvernuluI Romaniei au realizat in colaborare cu echipa-gazda doua proiecte ce vizeaza centralizarea unor date ale administratiei, informeaza un comunicat transmis de Palatul Victoria.

Primul dintre proiectele dezvoltate cu sprijinul celor 4 studenti se numeste AnalyticsGovRo si isi propune realizarea unui mecanism de centralizare a informatiilor privind traficul site-urilor guvernamentale, a paginilor vizitate si a interactiunii cu publicul.

Datele vor fi obtinute cu ajutorul serviciului Google Analytics si vor fi ulterior analizate si publicate pe analytics.gov.ro.

Astfel de informatii pot fi de interes atat pentru jurnalisti, cat si pentru angajatii institutiilor publice responsabili cu actualizarea si mentenanta platformelor web in vederea imbunatatirii prezentei online a administratiei, precum si a interactiunii cu cetatenii, organizatiile neguvernamentale si mediul privat.

Al doilea proiect vizeaza centralizarea datelor de contact ale institutiilor publice din Romania, in vederea facilitarii accesului cetatenilor la aceste informatii si a unei mai bune comunicari cu beneficiarii serviciilor publice oferite.

Contact.gov.ro, site-ul centralizator, va oferi rapid datele de contact, pozitia pe harta, orarul de lucru, dar si alte date de interes.

Proiectul va avea atat o componenta web, cat si o componenta mobile pentru telefoane inteligente si tablete denumita ContactGovRo, astfel incat gradul de accesibilitate al cetatenilor la coordonatele de contact sa fie maximizat. In vederea asigurarii transparentei si a cresterii posibilitatilor de cercetare si reutilizare a informatiilor produse in sectorul public, datele vor fi publicate si pe platforma http://data.gov.ro/.

"Ca si in cazul GovITHub, programul guvernamental care isi propune sa ii reuneasca toti cei dornici sa aduca o imbunatatire a calitatii serviciilor publice, ne dorim ca aceste exemple de colaborare sa devina o obisnuinta a administratiei publice si un model de succes bazat pe deschidere, transparenta si participare", se mai scrie in comunicat.