Mai multi preoti suceveni cer anularea concertului pe care formatia suedeza de black metal Dark Funeral il sustine joi seara, in prima zi a festivalului Bucovina Rock Castle, anunta Suceava News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preotul profesor Justinian-Remus A. Cojocar, presedinte al Asociatiei Culturale "Sfantul Mitropolit Dosoftei" Suceava se intreaba intr-un memoriu public daca "nu se supara Dumnezeu pe noi daca-i lasam pe acesti satanisti" sa cante la festival.

Iata mai jos memoriul, citat de Suceava News:

"Printre trupele invitate se afla si Dark Funeral din Suedia. Pe pagina lor de internet: www.darkfuneral.se se afla clipul de prezentare al trupei in care ard cruci, pentagrame, tin in maini cranii si capete de porci, beau sange de animal.

Tinuta lor este inspaimantatoare si respingatoare.

Temele pe care ei le promoveaza prin muzica lor sunt Satanismul si respingerea Crestinismului. Dam exemple de cateva nume ale albumelor: Vobiscum Satanas, Teach children to Worship Satan, Diabolis interium.

Apreciem munca organizatorilor si stim ca intentia si scopul este de a oferi un festival variat si reusit sucevenilor si turistilor care vin in Suceava.

Pe pagina de prezentare a festivalului Bucovina Rock Castle se mentioneaza ca banul public se mai cheltuie si pe acte de cultura, ca muzica este o legatura puternica intre tati, mame, fii si fiice, frati, surori si simpli cunoscuti.

Consideram ca prezenta trupei Dark Funeral este o imensa greseala. Nu vrem din banul public sa fie platita trupa Dark Funeral! Concertarea acestei trupe nu este act de cultura, si nu va crea o legatura puternica intre oameni, asa cum se doreste. Muzica trebuie cantata, nu zbierata si racnita. Muzica este optimista si vesela si ne duce cu gandul la lucrurile frumoase.

Nu avem nevoie de trupa aceasta satanista la festival. Nu avem nevoie de invocatori ai lui Satana. Din reprezentarile lor de pana acum, la inceput ei fac o invocare si aduc jertfa diavolului intregul concert, pe care-l considera o rugaciune pentru cel rau.

Chiar daca nu vor arde cruci si nu vor aduce animale si nu vor improsca si vor bea sange de animal, insasi rugaciunea diabolica si incantarea Diavolului in cadrul melodiilor, ne obliga sa luam atitudine. Nu au ce cauta la festival si nu trebuie sa cante!

Suntem un popor crestin si credincios. Avem traditii sanatoase si frumoase crestine. Sa ne aparam monumentele istorice de poluarea fonica agitatoare pentru Diavol!

Nu ne putem bate joc de inaintasii nostri aducand satanistii sa cante. Nu exista niciun loc potrivit sa canti diavolului. La Cetatea de Scaun este un paraclis unde oamenii in istorie s-au rugat lui Dumnezeu si unde si de acum inainte se vor ruga lui Dumnezeu.

Oare nu se supara Dumnezeu pe noi daca-i lasam sa cante pe acesti satanisti? Sa avem evlavie la ocrotitorul orasului nostru Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, la Voievodul Sfant Stefan cel Mare care a aparat tara si cetatea de cotropitorii pagani si s-a luptat pentru ca noi astazi sa fim crestini.

Venim cu rugamintea de a actiona cu mult calm si intelepciune si sa opriti concertarea trupei Dark Funeral la Festivalul Bucovina Rock Castle!

Dumnezeu sa ne ajute pe toti in toate!

Cu stima,

pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar

Presedinte al Asociatiei Culturale

Sfantul Mitropolit Dosoftei Suceava".