- Vezi in articol in ce categorie se va afla localitatea ta

Potrivit proiectului de lege, localitatile urbane urmeaza sa fie reclasificate astfel:
- Municipiu capitala, de importanta nationala si europeana: Bucuresti
- Municipii poli regionali principali cu potential transnational (Conditii: peste 250 de mii de locuitori si 400 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes national, minim o universitate cu peste zece mii de studenti sau cu specializare unica pe tara, spitale de categoriile I si II si monoprofil cu nivel de competenta inalt, Institute Nationale de Cercetare-Dezvoltare): doar cinci orase: Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara.
- Municipii poli regionali secundari (conditii: peste 100 de mii de locuitori si 300 de mii in aria functionala, sedii de institutii de interes judetean /supra-judetean, accesibilitate la sistemele de transport, minim o universitate, spitale de categoria III SI IV / V, minim o entitate de Inovare si Transfer Tehnologic): Arad, Pitesti, Bacau, Oradea, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Piatra Neamt, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceava si Ramnicu Valcea
- Municipii poli judeteni principali cu potential transnational (conditii: peste 40 de mii de locuitori si 200 de mii in aria functionala, sedii ale administratiilor judetene, minim 1 filiala de universitate sau unitate postliceala, spital de categoria III si IV/V, institutii culturale de reputatie judeteana) Alba Iulia, Bistrita, Resita, Sfintu Gheorghe, Tirgoviste, Tirgu Jiu, Miercurea Ciuc, Deva, Calarasi, Slobozia, Giurgiu, Slatina, Zalau, Alexandria, Tulcea, Vaslui si Focsani
- Municipii si orase poli judeteni secundari. Conditii: peste 20 de mii de locuitori si 50 de mii in zona de influenta / cu potential de arie functionala urbana, minim o filiala universitara sau unitate postliceala. Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 6-8 in document).
- Municipii si orase centre urbane cu rol zonal. Conditii: peste cinci mii de locuitori si 30 de mii in zona de influenta / potential de arie functionala urbana, minim 1 liceu / grup scolar, spital de categoria IV / V sau centru de permanenta, Institutii culturale de importanta locala). Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 8-14 in document)
- Municipii si orase centre urbane cu functii specializate, municipii si orase necuprinse in categoria precedenta si care sunt de regula subordonate unui municipiu din categoriile I-V, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidential, etc. Conditii: cel putin 2 dintre urmatoarele: acces la drumuri nationale si judetene, acces la o magistrala feroviara in limita a 100 km si autogara in limita a 30 km; minim 1 liceu / grup scolar. Vezi lista oraselor cuprinse in aceasta categorie aici (pag. 14-23 in document).

Proiectul de lege introduce si notiunea de oras cu caracteristici rurale. Guvernul defineste aceste localitati ca acele orase care satisfac comulativ cele putin 3 din urmatorii 4 indicatorii: peste 30% din populatie ocupata in agricultura, mai putin de 50% din totalul strazilor modernizate, scaderea numarului de locuitori in ultimii 20 de ani si peste 40% din populatie cu domiciliu in sate apartinatoare si localitati componente, altele decat localitatea resedinta de unitate administrativ teritoriala. Pe lista oraselor cu caracteristici rurale identificate de guvern intra majoritatea comunele transformate fortat in orase in anul 2004, prin Legea 83/2004. De-a lungul timpului, presa a consemnat nemultumirile locuitorilor din aceste foste comune. Ei sunt nevoiti sa plateasca impozite calculate la nivelul oraselor, insa fara a beneficia de infrastructura si dotarile specifice unui oras. Vezi lista localitatilor incadrate ca oras cu caracteristici rurale aici.

Localitatile rurale vor fi impartite in comunele poli rurali (comune cu rol de service intercomunala la nivelul zonelor lipsite de orase pe o distanta de minim 25 km) si alte comune. Satele componente ale comunelor si cele care apartin municipiilor si oraselor sunt parte a retelei de localitati rurale, mai prevede proiectul de lege. Vezi lista localitatilor incadrate in aceasta categorie.
Guvernul a intocmit si o lista a localitatilor in care s-au produs scaderi accentuate de populatie, precum si a celor care au in structura lor localitati cu populatia sub 100 de locuitori. Pentru aceste localitati, executivul “incurajeaza unificarea administrativa” la initiativa autoritatilor locale si ca urmare a vointei exprimate prin referendum local de catre populatie. Comunele vizate trebuie sa respecte anumite dotari si indicatori prevazuti de lege pana la sfarsitul anului 2025 daca vor sa isi pastreze statutul actual. Altfel, incepand din data de 1 ianuarie 2026, aceste localitati vor fi unificate cu altele invecinate, la initiativa Guvernului prin lege.

Scaderi ale populatiei cuprinse intre 20 si 50% s-au inregistrat in aproape 50 de orase si municipii si circa 170 de comune. Printre orasele incluse pe lista localitatilor in care s-a inregistrat o scadere accentuata a populatiei se numara: Brasov, care a pierdut peste 76 de mii loc. din 1990 pana in 2012, Resita, cu peste 29 de mii de loc in minus, Medias, cu 23 de mii, si Hunedoara, care a pierdut aproape 22 de mii de loc. Vezi lista localitatilor in care s-a produs o scadere accentuata a populatiei aici.
Noua lege va aduce si o modificare a modului de calcul a impozitelor locale, care va fi pus in acord cu proiectul de lege la 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial.
Ca informatie, in 1990 in acele oribile uzine si intreprinderi “comuniste” (azi taiate cu faiul) lucrau cca 110.000 ieseni.
Ma bucur ca tu o duci bine azi in Iasi.
Ps-Si in Kinshasa sunt hipermarketuri si multe masini pe strazi. Daca intelegi aluzia.
Vor sa vada doar asa-zisele rezultate ale acelei epoci, dar nici o vorba de costuri. Daca nu era Revolutia, in 20 de ani maxim acele sandramale oricum cadeau peste ei si ar fi egalat Cuba la nivel de trai. Dar macar le ramanea visul ca orice idiot sa aiba un loc de munca "in productie", si cum asta ii doare cel mai mult pe ei acum ca n-au de munca si sunt inutili, nu te poti intelege rational cu ei.
In '90 or fi lucrat acolo 100.000 de oameni, dar tot ce faceau oamenii aia era sa taie frunze la ciine si sa produca chestii rpoaste vindute cu forta in CAER. Fabrici si uzine ca pe vremea comunsimului n-o sa mai vezi in curind. De atunci pina azi tehnologia si robotica au facut ca necesarul de angajati sa scada de macar 10 ori...
Hahaha! Guvernele demente ce au paradit/praduit economia, inchizand uzine, au dus la asta!
(Ca uzinele "bolsevico-energofage" se puteau retehnologiza, daca se voia, cum a facut Cehia, Polonia si Ungaria).
Exemplu concet: Dacia 1999: 28.000 angajati si 100.000 masini produse, dacia 2016 13.000 angajati si 400.000 de masini produse. Deci oricum ai da-o, cbhiar si cu retehnologizari, penrtru a ramane profitabile, fabriciel romanesti trebuiau sa renunte la 70-80% din angajati, la acelasi volum de vinzari. Asta in conditiile in care piata lor traditionala, CAER, unde fiecare cumpara ceea ce i se repartizase.... disparuse. Cehia, Polonia si Ungaria nu aveau atit de multa industrie construita aiurea, fara sa fie aproape de resurse si de piata de desfacere. Plus ca la ei nu s-a oprit tehnologizarea in 1975, ca la noi.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Aeroportul_Interna%C8%9Bional_Ia%C8%99i
As zice mai degraba ca aeroportul din Iasi e avantajat de infrastructura infecta spre vest. Daca din Cluj in citeva orea ajungi cu masina la autostrada iar din Timisoara cum iesi din oras ai autostrada spre europa, din Iasi iti trebuie 12 ore ca sa iesi din tara. De aia cam oricine vrea sa plece in vacanta/ la munca/ in interes de serviciu, gaseste avionul o vartianta mult mai rapida si de multe ori si mai ieftina decit celelalte mijloace de transport.
Acuma, ca tot ai deschis discutia despre tipul pasagerilor, hai sa ne uitam nitel la ruta cea mai tranzitata
Iasi - Otepeni, cu 42 de zboruri saptaminale, 6 zboruri zilnic, din care intr-adevar unul e cam de reclama, pentru ca de cele mai multe calatoriii de la cursa de 6 AM sunt imbarcati la cursa de 6.30. Astia sugur nu-s capsunari.
In rest, nu spun ca n-or fi si cei care merg la munca in afara. Dar avind in vedere ca in Iasi sunt si vro 7000 de IT-sti, care in proportie covirsitoare lucreaza pentru firme din UE, Israel, SUA, o parte semnificativa din trafic e generata si de acest sector.
In concluzie, important e numarul calatorilor si nu scopul calatoriei. A avea un aeorport cu trafic care in 2017 sigur prinde 1 milion de calatori pe an, cu 17 destinatii externe, cu 4 companii aeriene care opereaza pe aeroport, sigur nu arata un oras in coma economica cum au unii impresia.
http://www.7est.ro/exclusiv-7est/reportaje/item/18277-cat-aduce-palas-la-pib-ul-iasului-cele-200-de-firme-care-activeaza-aici-aproape-egaleaza-suma-din-toata-agricultura-judetului.html
http://www.gandul.info/financiar/harta-salariilor-in-2016-unde-se-gaseste-in-romania-cel-mai-usor-de-munca-14953446
Cluj - 2166, timis - 2136 iasi - 1896
Cu precizarea ca In judetul cluj are 691.000 iar orasul 300.000, Timis are 650.000 iar Timisoara cam tot 300, iar Judetul iasi are 842.000 de locuitori la un oras de tot 300.000. Deci Iasi-ul mai pierde nitel si datorita populatiei mai mari de la tara.
Acesta se calculeaza la numarul de angajati, unde Iasiul e chiar in urma Brasovului, judet cu doar 550 000 de locuitori dar in primele 5 la numarul de angajati.
2. Avind un procent mai mare de locuitori in mediul rural, Iasi-ul, ca oras, e nitel trans in jos de restul judetului.
N-am zis ca in partea de Nord a tarii nu se cistiga mai bine. Asta e un fapt vizibil cu ochiul liber. Am aratat ca diferenta nu e asha mare cum crede Qwertz, si chiar diferenta asta cita e ar fi si mai mica daca s-ar compara salariile din mediul urban din cele doua judete.
Cit despre fabrici.... Continental a trecut de 1000 de angajati si se duce repede spre 2000, Delphy are peste 2000, EOn 1500. Plus ca poti trage o fuga in zona rediu/valea lupului sau in zona valea adanca / miroslava sa vezi in ce ritm se construieste ca sa-ti dai seama ca doar in capsorul tau e coma economica...
Or fi avind si capsunarii ceva merit la cresterea economica, dar in mod cert orasul asta nu e tinut in viata de capsunari.
Salariul mediu din Romania presupune o cheltuiala salariala de ~750 EUR lunar. Adica asta este contributia directa a salariatului roman la PIB. Capsunari care trimit atat de multi bani lunar sunt foarte putini. Daca mai pui peste acesti 750 si profitul brut al angajatorului?
Deci capsunarii nu inseamna crestere economica, ci din contra, un cost de oportunitate urias - tineri care au fost educati in Romania si ai caror parinti incaseaza pensii in Romania, dar care astazi muncesc pentru cresterea economica din alte tari. Nu ii judec pentru decizia de a trai si munci acolo unde le este lor ma bine, dar cred ca e important sa intelegem implicatiile.
Haideti, propuneti dvs un alt oras din Moldova, ca vad ca va pricepeti bine.
Compari Iasi-ul cu Bucurestiul, cu Timisoara, iti dai cu parerea despre chestii din istoria Romaniei ca si cum ai fi nepotul lui Stalin!
Hai siktir marite politruc!
Ca om care am stat si in Iasi si in Bucuresti pot spune ca aveti cu totii dreptate. Cele 2 orase nu se compara pt ca sunt animale diferite. Fiecare are punctele lui forte si mari minusuri. Cu siguranta mi-ar placea sa traiesc in Iasi cu salariul de la Bucuresti. Cu siguranta mi-ar placea sa traiesc la Bucuresti cu traficul(veti spune ca nu mai e cum era odata dar totusi nu se poate comapra), linistea, calmitatea si caldura oamenilor de la Iasi.
Sunt sigur ca la fel e cand compari oricare 2 orase. Fiecare cu specificul lui. Repet insa, ma bucur ca fiecare isi sustine orasul din care e. Asta arata ca inca nu am murit ca natie.
Schema "2016" e schema unor politicieni mafioti de smanglit ban public.
Cat de tampit trebuie sa fii sa sustii ca PCR apara vreun fel banul public?
Exista ban public? Da si nu, fiindca apartinea intregului popor dar niciunei persoane in parte?
Apara PCR-ul ceva? Da, propriile privilegii!
Apara secu ceva? Da, propriile privilegii, pe ale PCR si pe Ceausescu.
Cat despre "autoritati" nu stiu despre ce vorbesti!
"Proiectul ... prevede ca actualizarea clasificarii se va face la fiecare trei ani"
Deci orice oras e liber sa le concureze pe cele 5. Daca, "prin mecanisme naturale", apar noi poli, acestia vor fi clasificati ca atare...
A face o clasificare realista a oraselor poate ajuta la diversificarea programelor guvernamentale menite sa eficientizeze dezvoltrea lor. nevoile unui oras de 100.000 de locuitori nu se compara cu nevoile unuia de 300.000.
Acu, ca tu esti suparat ca orasul tau e in aceeasi categorie cu Buzau sau Turnu Severin, asta e alta discutie. Clasificarea aia pin la urma nu inseamna ca toti cei din aceeasi categorie sunt la fel...
Universitatile din Iasi/Cluj/Timisoara oricit le-ai peria tot raman peste 10.000 de studenti si sunt incomparabil mai performante decit ce e in Suceava sau Sibiu.
Ma mir ca locuiesti intr-un oras mare si nu esti capabil sa vezi calitatea universitatilor si a actului medical intr-un oras din cele 5 (plus tirgu mures la spitale) si judetele de linga.
Ma mir ca in Romania mai exista aceasta mentalitate care ignora un common sense economic. Nu vreau sa jignesc dar mi se pare foarte ciudat ca la libertatea de circulatie care exista, la abundenta de informatie, inclusiv prin filme artistice, nu se intelege ca nu este alta sansa de evolutie pentru ROmania decat sprea un model occidental care merge cat de cat. Vom vedea modelele ocicdentale spre ce vor evolua, asta e alta problema.
Cit despre spitale, ele sunt categorisite compl;exitatea actului medical. Uite aici criteriile:
https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj0h8vA5czOAhVCAxoKHTx8D2cQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ms.ro%2Fdocumente%2Fordin%2520clasificare%2520spitale_402_851.doc&usg=AFQjCNFJR7KxSEWSxEQbpkbXzYwPOHW-Og&bvm=bv.129759880,d.bGs
Iar spitalele primesc si azi bani in functie de clasificarea aia.
Universitatile: spui ca o universitate mare daca ar fi periata ar ramane cu 20% din studenti. Dar o universitate mica daca ar fi periata cu ce ar mai ramane? Si universitatile sunt clasificate dupa criterii clare, clasificarea fiind facuta de o institutie din afara. Aici te las sa cauti singur pe google. Si bani primesc tot functie de cdlasificarea respectiva. Iar asta nu e centralism ci e incurajarea competentei. Vrei mai multi bani, fa eforturi si ajungi la nivelul urmator.
Nu inteleg de ce aceasta clasificare duce neaparat la marginalizarea oraselor care nu-s de prima categorie. De ce nu se poate de exemplu ca guvernul sa incurajeze alte orase sa intre in liga mare.
Clasificarea asta se face pentru ca in mod cert tipul de distribuire a resurselor intr-un oras de 300.000 de locuitori e altuil fata de un oras de 50.000 de locuitori. Si nu e neaparat in defavoarea oraselor mici.
"Arad, Arges, Bacau, Oradea, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Galati, Baia Mare, Drobeta-Turnu Severin, Targu Mures, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Suceaua si Ramnicu Valcea"
Iar SUCEAUA e SUCEAVA.
Si ASTA e de fapt Romania post-decembrista.
E stiut ca sint 70-80 de familii, nici mai mult, nici mai putin. Poate or fi 50. Sau poate 121. Dar stiuitorii stiu tot, iclusiv despre "restul autoritatilor".
Si mai e stiut ca Romania post-decembrista e plina de spalati pe creier si de zombie comunisti, care stiu tot, ca asa au invatat la sedintele de partid.
Zi si tu ceva nou sau uita-te unde pui stampila
O smecherie care ascunde pasii urmatori !
Cat despre cel de mai sus-vezi, prietene, ca Braila e mai mare decat Sibiu'! Sibiul e un oras mic, dar e oarecum ''la moda'', en vogue! mie nu-mi place. Plictisitor dupa o zi de de stat acolo, se vede ca are in jur de 150000 de locuitori...max 200000 cu suburbii!
Sibiul intr-adevar nu intra in discutie aici, e un oras la jumatate din cit se cere.
Dar nu, mai bine 7500 de primarii falimentare si 42 de baroni locali, cu 42 de cass, 42 de directii de sanatate, 42 de sanepide, 42 de ... Tara blestemata.
Care vor fi cotele de impozite pentru noile categorii?
Se pare ca cum-necum, lumea se mai puieste pe acolo pe cand in Caras-Severin e lipsa mare...
Ma bucur ca multi rezoneaza la ceea ce am zis (30 like-uri sus).
2. Si daca programatoru merge-n Grecia, ce? Adica nu e patriot ca nu se duce la circiuma lui Botezatu sa-i zica "consumi peste 500 RON sau iesi"? Fenomenal.
Iar patronul carciumei, care de fapt a facut si putina evaziune fiscala, merge in Grecia unde sta mai mult timp, ca are concediu cat il tin banii, nu limitat ca programatorul.
2-lucreaza la o multinationala stabilita in RO care face evazionism fiscal big time
Pentru învățănmântul din mediul rural, transportul feroviar e soluția. Nu tre'să stea la internat dacă face 30-40 de minute cu trenul suburban (S-Bahn)până la școală. Da' România are trenuri ca în 1970 care merg azi chiar mai încet decât atunci.
Iar mia ta de ingineri, dacă în Germania fac și câte 200 km naveta, ar putea face și în România 70-80 km naveta. E greșit să centralizezi orașele, hinterlandul rămâne în Epoca de Piatră. Uită-te la Germania și vezi dacă a centralizat ceva. Centralismul democratic e marotă comunistă.
Când un sat are blocuri de 16 și de 22 de etaje, 3 bănci și 3 stații de benzină, dar nu se poate declara oraș fiindcă n-are 10.000 de locuitori, urbanizarea a avut deja loc, chiar dacă în statistici încă nu e. Tu gândești în maniera de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și Adrian Năstase, așa au ajuns să existe ”orașe cu caracter rural” în România.
Urbanizarea nu se face prin lege, nu e o decizie admnistrativă, acea ”urbanizare” e doar statistică. Urbanizarea reală se referă la condițiile de trai și la modul în care se obțin veniturile pentru locuitorii respectivi.
Ponderea populației urbane în diverse județe derivă din activitatea economică preponderentă în zona respectivă. Dacă face agricultură de subzistență și are latrina în fundul grădinii, e tot țăran, chiar dacă locuiește în Piatra Neamț. Tg.Neamț e oraș, dar jumătate din locuitori trăiesc tot ca la țară.
Ești educat în concepte comuniste și crezi că lucrurile se rezolvă din statistici, nu din realitatea de pe teren. Exact ca Adrian Năstase, a creat orașe pe hârtie, prin decizii administrative.
Inseamna "functionalitati" - care, in RO, sa recunoastem: nu prea exista nici in orsele mari, ce sa mai zic de celelalte... sau de sate...!
nu asta este ideea - nu vedeti padurea din cauza copacilor
ne aflam in sfarsit fata unei VIZIUNI GLOBALE a teritoriului Romaniei, viziune care isi pune problema structurii locuirii, a dezvoltarii economico-sociale, a legaturilor intre aceste localitati, a fenomenelor (bune si rele) intamplate in ultimii 25 de ani etc.
au fost evidentiat fenomenele negative si s-au creat in sfarsit premisele unei dezvoltari rationale si inteligente a teritoriului pentru urmatorii ani - adica s-a facut in cateva luni ce nu s-a facut in 25 de ani !!
daca am fi o tara care functioneaza normal, ar trebui ca liderii politici sa se adune si sa decida ca-l sustin pe Dancu si echipa lui pentru urmatorii 10 ani - indiferent cine vine la putere, ca sa incerce sa implementeze tot ce a conturat -e nevoie de timp si de continuitate / si ar trebui ca ce s-a facut sa fie scos din zona dezbaterilor "electorale" si lasat strict in zona dezbaterilor tehnice si de politici de dezvoltare
altfel eu as fi mers mai departe putin si as fi mutat anumite Comune in Judetele invecinate in care se afla centrul urban care le polarizeaza (prin care isi iau anumite servicii publice sau private) sau care se afla mult mai aproape decat cel "oficial" actual
Si in general, comentariul e excelent! :)
dar nu este introdusa pe lista celor 5 "poli" de dezvoltare pentru ca in mod idiot nu a construit nici-un pod peste Dunare, intre Galati - Braila, desi se astepata acest pod de peste 25 DE ANI !!!
bine ca facem cu bulgarii !!! dar lasam orasele romanesti sa moara !
In plus in aceiasi zona Braila - Galati nu exista aeroportul "Dunarea de Jos" desi se tot vorbeste de acest aeroport de mai mult de 25 DE ANI !!!
Prima cursa aeriana civila a fost Bucuresti - Galati ! domnilor !
dar sovieticii au avut pretentia sa se distruga aeroportul Galati, pe care comunistii si nici dupa revolutie nu vor sa il construiasca desi toti investitorii cer insistent construirea acestui aeroport la Galati - Braila !
MAI SI DEZVOLTATI ZONE CARE AU NEVOIE nu tot pompati tot in Bucuresti, Cluj, Constanta care se descurca si singure domnilor guvernanti !
In rest... "zonele metropolitane" inseamna si "compatibilitati" - iar Braila si Galati n-or sa fie compatibile NICIODATA!! Cel putin, NU in secolul acesta! Asta, cu "zona metropolitana Braila - Galati" e, intr-adevar, o gogoritza, daca nu neaaparat comunista, atunci centralista! >:
Iar un pod rutier + feroviar peste Dunăre între Galați și Brăila ar ajuta toată circulația de mărfuri și pasageri din zona Moldovei spre Constanța, nu doar cel din zonă. Numai că din hârtii nu rezultă ce aglomerare urbană e zona Galați - Brăila, pe hârtie sunt județe diferite.
NU poti sa nu pui pol de dezvoltare si orasul Galati pentru ca ii lipsesc cateva sute de locuitori pentru cifra fixa de 250.000
si in plus nu poti sa ignori faptul ca orasele apropiate Galati-Braila au peste 500.000 locuitori impreuna !
Ca dovada, sunt sute de oameni care lucreaza in celalalt oras si fac naveta intre aceste doua orase Galati - Braila.
Poate citeste cineva... ca suntem satui de politicieni ignoranti !
Dupa Referendumul din 2009 care a zis DA pentru un Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, l-am auzit de N'spe ori pe T Basescu, cat timp a fost Presedinte, cerand Parlamentului si Guvernului sa puna in aplicare rezultatul Referendumului!
De cand si-a facut partid, T Basescu tace malc pe subiect, l-a mai auzit careva zicand ceva despre subiect, mai ales ca dupa respingerea cu 1 vot a rezultatelor Referendumului de catre Parlament in 2013, acelasi TB a spus că "atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".
"Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a Referendumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul", a spus Băsescu.
Iunie 2013: "În această după amiază am declanşat Procedura unui NOU Referendum, cu două întrebări: dacă românii doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. "
Era in 2013, azi NICI un cuvintel pe subiect, ca nu ar mai ajunge PMP in Parlament!
Rusine!
Mai crede careva ca va pune cineva in aplicare vreodata ceea ce Guv Ciolos se chinuie sa puna pe hartie acum?!
Nici o sansa cu penalii ipocriti din politica romaneasca!
Felul in care ne-am "dezvoltat" in comunism, cu multe comune si sate este clar nerealist. Ca idee, in Franta populatia s-a mutat de la sat la oras in ritm masiv dupa al 2-la razboi mondial in numai 10 ani ajungan de la 50% populatie rurala la numai 10%.
Si la noi ar trebui sa se intample lucrul asta, dar momentan se cheltuiesc bani importanti cu asfaltarea strazilor si introducerea de apa curenta in o sumedenie de localitati moarte economic si care nu vor mai invia, din contra, care sunt pe duca..
In mod normal trebuia aceste investitii trebuiau facute in orasele mari si suburiile acestora care sa atraga oamenii in domenii care acum merg: comert, servicii, industrie si care se fac doar in localitati mari. Mica productia, fermele si agricultura nu pot sa mai atraga atata forta de munca incat sa justifice existenta a 40-50% din populatie in mediul rural. Mediul rural poate sa mai exista, dar in general ca suburbii ale oraselor mari, legate bine de orase cu infrastructura de transport astfel incat oamenii sa nu piarda mult timp ca si navetisti.
Localitatile mici trebuiau lasate sa moara in liniste, fara sa li se prelungeasca agonia fiindca acesta e mersul lucrurilor in orice tara civilizata.
Oamenii de acolo nu trebuie stramutati cu forta, dar trebuie ajutati sa plece la oras, oricum isi doresc asta.
Orasele mari si viabile economic trebuie sa fie tinta principala a investitiilor de la buget in infrastructura, sanatate si scoli, este inumani sa tii localitati care nu isi produc bani la buget nici pentru iluminatul public si depind de bugetul central, adica tot de banii cetatenilor din marile orase, care lucreaza pentru visul unora de a ramane tarani. Sa fie clar, un taran e un parazit. El nu plateste taxe la stat, daca vinde un porc sau un sac de grau, baga banii in buzunar. Sunt ramasi din alte timpuri cand nici statul nu le dadea mare lucru: pensii, educatie, din banii altora ... ceea ce era mai corect.
Are număr de locuitori, are universități, instituții de interes, spitale.