Doi romani, profesori la Universitatea din Karabuk, au fost retinuti in Turcia pe 13 august si au stat inchisi pana marti, in cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitura de stat, acestia fiind eliberati fara a fi pusi sub acuzare, potrivit agentiei Mediafax, care citeaza surse oficiale.

Cei doi cetateni romani se numesc Augustin Chifane si Cristina Chifane si locuiesc in Turcia, si sunt angajati ca lector si respectiv asistent la Universitatea din Karabuk, potrivit surselor citate.

Cei doi au fost ridicati si retinuti pe 13 august de autoritatile turce, actiunea avand loc in cadrul campaniei de identificare a celor care au participat la tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, si au fost eliberati marti, 16 august, dupa trei zile, au precizat aceleasi surse.

Impotriva celor doi nu au fost formulate acuzatii, dar la momentul eliberarii le-au fost retinute telefoanele mobile si laptop-urile.

Cazul celor doi romani este confirmat si de Ministerul Afacerilor Externe. Intr-un raspuns, ministerul anunta ca misiunea diplomatica le-a pus la dispozitie celor doi un avocat si un traducator.

"Ambasada Romaniei la Ankara are in atentie cazul celor doi cetateni romani, inca din data de 13 august 2016, data la care acestia au contactat misiunea diplomatica solicitand asistenta consulara. La data de 16 august 2016, ca urmare a demersurilor intreprinse de misiunea diplomatica pe langa Politia din Karabuk, autoritatile turce au comunicat faptul ca cei doi cetateni romani au fost eliberati, fara a fi acuzati de comiterea vreunei infractiuni. Misiunea diplomatica s-a asigurat ca cetatenii romani au beneficiat de serviciile unui avocat din oficiu si de cele ale unui traducator autorizat. Totodata, li s-a recomandat cetatenilor romani sa coopereze cu autoritatile politienesti in procedurile de verificare derulate de acestea.Ambasada Romaniei la Ankara monitorizeaza cazul si este in contact cu autoritatile turce si cu cetatenii romani. ", se arata in raspunsul MAE.