Problemele cu care se confrunta calatorii din Gara de Nord atunci cand incearca sa gaseasca un taxi in statia oficiala din zona Coloane au aparut in ciuda eforturilor autoritatilor de a combate taximetria pirat in zona, sustine CFR. "In mod foarte frecvent aceste terminale [n.r touchscreen] sunt supuse unor actiuni voluntare de vandalizare in scopul de a le scoate din uz", potrivit CFR. Repreznetantii de la Transporturi sustine ca vor intensifica masurile de remediere a situatiei, vor cere interventia de urgenta a politiei rutiere, montarea unor panouri de stationare interzisa si vor intiia discutii cu firmele de taximetrie.

TaximetristiFoto: Agerpres

HotNews.ro a scris in urma cu o zi despre cum s-a ajuns ca ocuparea unui taxi pe cale oficiala la Gara de Nord sa devina o misiune aproape imposibila in ultima perioada: sistemele cu touchscreen din interiorul Garii fie nu merg, fie nu gasesc niciun taxi pentru comanda, iar incercarile prin aplicatiile mobile sau direct in centrala cu greu reusesc sa gaseasca o masina libera. In tot acest timp, in fata Garii de Nord stau mai multe taxiuri pregatite sa "agate" cu preturi umflate pasagerii disperati ca dupa incheierea programului RATB si Metrorex nu au alta cale sa ajunga acasa sau in alte zone din Bucuresti.

HotNews.ro a trimis Ministerului Transporturilor o solicitare pentru a primi explicatii pe acest subiect, precum si ce masuri sunt luate in vedere pentru remedierea situatiei. CFR SA a transmis, miercuri, urmatorul comunicat de presa:

"CFR SA prin Sucursala Regionala CF Bucuresti a incheiat prin licitatie publica cu strigare un contract de inchiriere (pe o perioada de 5 ani, respectiv pana la data de 31.12.2019) cu SC Meridian Taxi SRL care a fost singura participanta la licitatie, pentru infiintarea unei statii oficiale de taxi in locatia situata in statia CF Bucuresti Nord grupa A - zona coloane care este in administrarea CFR.

Celelalte zone din vecinatatea garii unde stationeaza taxiuri apartin de primaria capitalei. Conform clauzelor contractuale firma SC Meridian Taxi SRL are urmatoarele obligatii:

- asigurarea pazei statiei oficiale de taxi;

- verificarea functionarii aparatelor info touch screen;

- repararea sau inlocuirea dupa caz a aparatelor defecte;

- asigurarea cu echipamente UPS, in cazul intreruperii temporare cu energie electrica;

- asigurarea cu asistenta tehnica, suport online si telefonic non-stop.

Indisponibilitatea taxiurilor la anumite ore de varf tine de capacitatea tuturor firmelor de taxi (nu numai Meridian) de a acoperi aceste zone cu flux mare de calatori.

Asigurarea functionarii sistemului de comanda al taxiurilor este in permanenta atentie a reprezentantilor CFR si ai Politiei Transporturi din Gara de Nord, inclusiv prin supraveghere video si din pacate se constata ca in mod foarte frecvent aceste terminale sunt supuse unor actiuni voluntare de vandalizare in scopul de a le scoate din uz.

In vederea eliminarii problemelor semnalate CFR si Politiei Transporturi au recurs la actiuni repetate de verificare, urmarire, respectiv identificare a persoanelor care provoaca prin metode distructive nefunctionarea aparatelor de comanda taxi.

Periodic au loc si actiuni ale Politiei Rutiere, urmarindu-se ca prin interventia echipajelor in zona Coloane Gara de Nord sa se asigure degajarea zonei si identificarea taximetristilor neautorizati, in urma acestora fiind aplicate numeroase sanctiuni.

Problema refuzului de a prelua comenzi de catre conducatorii taxiurilor existente in zona Garii de Nord este o problema de conduita a acestora si de respectare a regulilor firmei de care apartin.

CFR face eforturi de a informa corect si de a indruma calatorii spre statia autorizata, neavand alte atributii in zona de control sau de reglementare a activitatii de taximetrie.

In acest sens, conducerea companiei a dispus urmatoarele masuri rapide pentru remedierea celor semnalate:

- vor fi convocati din nou reprezentantii companiilor de taxi pentru a se incerca integrarea lor in sistemul de comanda si utilizare a statiei oficiale de taxi din Gara de Nord;

- vor fi promovate prin anunturi in instalatia de informare din incinta statiei CFR numerele de telefon ale tuturor companiilor de taxi la care se pot face comenzi rapide;

- vor fi distribuite afise si fluturasi cu informatii privind combaterea pirateriei si modul de acces la serviciile de taxi autorizate;

- se continua colaborarea cu politia TF pentru a intari controlul si securizarea zonei din incinta garii;

- se va solicita de urgenta suportul politiei rutiere pentru a intensifica verificarile in zona taxiurilor pirat;

- se va solicita primariei instalarea la intrarea in statia de taxi a unui indicator de "Stationare Interzisa" cu exceptia taxiurilor care au acces in statia de taxi (respectiv taxiurile care primesc comenzi pe terminal);

- va fi initiata o campanie de informare media - comunicate de presa regulate si facebook - pentru prezentarea facilitatilor de taxi in Gara de Nord."

---

Citeste si: Din nou haos cu taxiurile la Gara de Nord: Din ce in ce mai multi calatori reclama ca nu gasesc masini la comanda, in timp ce taxiurile stau in statia de la coloane la "agatat" pasageri