Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat miercuri ca propunerea conducerii diviziei de a organiza un program de pregatire militara voluntara pentru tineri este o idee buna. Ministrul considera propunerea de bun augur si o solutie pentru realizarea rezervei voluntare necesara Romaniei, transmite Agerpres.

Mihnea MotocFoto: MApN

Motoc a participat miercuri la ceremoniile pregatite pentru sarbatorirea implinirii a 100 de ani de la infiintarea Diviziei 4 Infanterie 'Gemina'.

'Chiar pe drumul spre Cluj am avut o discutie cu domnul general Ciuca si alti colegi despre aceasta idee pe care o gasim foarte buna, este o formula de antrenare cu titlu voluntar a celor interesati de o perioada concentrata de pregatire, instruire militara.

Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care avem nevoie si este un element de interfatare cu societatea in ansamblul ei, care este binevenit pentru armata.

Ce am dori noi este, insa, este sa facem acest lucru cu o privire asupra intregii tari, asupra intregului sistem, sa vedem cum putem avea asemenea initiative peste tot unde ele sunt cerute si dorite. Este vorba si de o anumita planificare a resurselor si de o anumita estimare integrata a necesarului armatei', a spus ministrul Motoc.

El a amintit ca, de la 1 ianuarie 2017, va intra in vigoare si Legea Rezervistului Voluntar, care va determina pregatirea unui numar de voluntari. Reprezentantii Armatei Romane estimeaza ca numarul acestora va atinge, intr-o prima faza, 2.700 de persoane.

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' din Cluj.

Potrivit comandantului diviziei, general maior Ioan Manci, acest proiect ar putea avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum si un impact pozitiv asupra sanatatii poporului roman.

"Au trecut opt ani de la renuntarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie 'Gemina' am constituit un grup de lucru, cu implicarea institutiilor de aparare, ordine publica si securitate nationala, Prefectura Cluj, ISJ si UBB, si am demarat un proiect pilot de pregatire militara a tinerilor, liceeni si studenti, pe baza de voluntariat. Eu sustin ideea potrivit careia tinerii nostri sa participe la un asemenea program.

Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar, in perioada de tabere si scoli de vara pentru liceeni si in perioada de practica pentru studenti, tinerii urmand sa fie incazarmati intr-o unitate militara.

Pentru sanatatea poporului roman, pentru sanatatea tinerilor, cred ca ar fi benefic un asemenea program de pregatire militara voluntara", a spus Ioan Manci.