Ciobanii ameninta ca vor organiza un nou protest in Capitala, si mai numeros decat cel din decembrie 2015, daca Guvernul nu modifica urgent Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic, anunta Federatia Oierilor de Munte intr-un comunicat. Oierii se plang de cresterea numarului atacurilor animalelor salbatice, "care nu numai ca omoara animale domestice, dar pun intr-un real pericol zeci de vieti omenesti".

Protest al ciobanilorFoto: Hotnews

Cauzele ar fi numarul mare de ursi si faptul ca administratorii fondurilor de vanatoare nu hranesc animalele, iar cand o fac, utilizeaza carne si dulciuri expirate, care stimuleaza "premisele de a ataca animale domestice, populatia" si cresc "capacitatea de a se inmulti usor si repede", precizeaza federatia.

"Doar din randul membrilor nostri, am fost informati de 29 de atacuri ale ursilor care s-au soldat cu 6 internari in spital si 1 decedat, din randul ciobanilor. In judetul Brasov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai in zona Sacele rapind 300 de oi in ultimele 7 zile. Datorita (sic!) conditiilor prielnice si schimbarilor climatice din timpul iernii, ne confruntam cu o incarcatura excesiva pe habitate, ajungand ca in Platoul Bucegi sa avem cu 317% mai multi ursi decat prevede legislatia europeana, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om si urs", sustin oierii in comnicatul remis HotNews.

Ciobanii cer Guvernului, printre altele, simplificarea procedurii de despagubire in cazul afectarii culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pasunilor si efectivelor de animale domestice, eliminarea in regim de urgenta a animalelor gasite in exces, recunoasterea mistretilor ca distrugatori si introducerea in legislatie a unor prevederi prin care sa se acorde pensie de intretinere persoanelor cu infirmitati cauzate de atacuri, iar in cazul mortalitatilor, pensii de urmas de catre administratorii fondurilor de vanatoare.

In decembrie 2015, peste trei mii de ciobani au protestat in Parcul Izvor din Capitala impotriva legii care limiteaza numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic. Atunci, ciobanii au rupt cordonul de jandarmi si au intrat in curtea Parlamentului.