Trupele din republica separatista Transnistria au efectuat exercitii militare comune cu trupe rusesti, pentrua doua oara luna aceasta, informeaza Associated Press citand agentia oficiala de presa de la Tiraspol, Novostipmr.com. Agentia de presa transnistreana relateaza marti ca unitati speciale au luat parte la execitii antitero desfasurate la sud de capitala separatista Tiraspol.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Novostipmr.com, locuitorii din zona au fost avertizati cu privire la simulare.

Deschide.md relateaza, citand aceeasi agentie de presa transnistreana, ca exercitiile militare au loc in localitatea Blijnii Hutor (suburbie a orasului Tiraspol in apropiere de granita cu Ucraina) si ca, potrivit legendei aplicatiilor militare, localitatea a fost atacata de un grup de teroristi, facandu-se evacuarea locuitorilor satului. In cadrul aplicatiilor sunt utilizate mijloace explozive de imitare.

La exercitii a asistat pretinsul premier transnistrean Pavel Procudin si colonelul Ruslan Paulescu - seful Statului Major General al armatei transnistrene.

Autoritatile de la Chisinau au criticat puternic prima runda de exercitii militare desfasurate la inceputul lunii august, cand tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apa si au simulat un atac impotriva "inamicului" de pe malul drept al raului. la exercitii au luat parte si atunci soldati ai Grupului Operativ de Trupe Ruse si ai asa-ziselor structuri de forta de la Tiraspol.

Deschide.md scrie ca exercitiile militare pot fi considerate o provocare si o incalcare a angajamentelor luate in cadrul ultimei sedinte a Comisiei Unificate de Control.

Potrivit acestei decizii, "in timpul vacantei, partile se vor abtine de la actiuni unilaterale ce ar putea sa creeze tensiuni si sa destabilizeze situatia din Zona de Securitate, azi la Tiraspol au inceput noi aplicatii antitero desfasurate in comun de efectivul Grupului Operativ a Trupelor Rusesi si fortele speciale transnistrene".

Regiunea pro-rusa Transnistria s-a rupt de Moldova in 1990, pe fondul temerilor rusofonilor ca Republica Moldova s-ar putea uni cu Romania. Separatistii rusi au proclamat la 2 septembrie 1990 "Republica Moldoveneasca Nistreana" si, ajutatii de trupe rusesti, au preluat controlul asupra celei mai mari parti a zonei transnistrene a Republicii Moldova, dar si a unei zone in jurul orasului Tighina. Confruntarea s-a soldat cu 700 de morti.

In iulie 1992 s-a semnat un acord de incetare a focului, iar Rusia a adus cateva mii de soldati din Armata a 14-a care a mentinut republica separatista, autoritatile de la Chisinau nemaivand controlul.