Poate ca marinarii nu sunt primele persoane care ne vin in minte atunci cand ne gandim la experti in sustenabilitate. Si totusi, marinarii ne pot oferi adevarate lectii de sustenabilitate.

Legatura dintre marinari si libertateFoto: tedoo.ro

Jurnalistul Brad Florescu a pornit intr-o altfel de calatorie, pe velierul Grayhound Lugger, experienta pe care o prezinta intr-o serie de episoade despre oameni, natura si sustenabilitate.

  • Serialul Rasarit si Apus este o poveste despre legatura indisolubila dintre cumpatare si libertate. O poveste cu corabii vechi si oameni la fel de vechi. O poveste despre lectiile de viitor pe care ni le poate da trecutul.

Dar de ce ai vrea sa traiesti ca un marinar? Si de ce ai vrea sa traiesti intr-un mod sustenabil, de ce ai vrea sa consumi mai putin? Importanta unui mod de viata sustenabil este perfect sintetizata in primul episod din seria Rasarit si Apus "multi dintre noi vor imbatrani pe o cu totul alta planeta decat cea pe care au vazut lumina zilei". Actiunile noastre si gradul de integrare a sustenabilitatii in modul nostru de viata vor influenta direct felul in care planeta va arata peste cateva decenii. Marinarii nu doar ca stiu acest lucru, dar pentru ei, sustenabilitatea este vitala. Pe mare, toate resursele sunt limitate. Apa, hrana, vantul, combustibilul, spatiul- toate trebuie folosite cat mai eficient, risipa nu este o optiune pe barca.

Marcus si Freya, proprietarii corabiei de lemn, cu panze pe care s-a imbarcat Brad Florescu prezinta cateva sfaturi pentru o folosire eficienta a spatiului si a apei, care sunt la fel de folositoare atat pe uscat, cat si pe mare:

  • Planifica interiorul locuintei astfel incat sa irosesti cat mai putin spatiu. Poti crea spatii de depozitare oriunde, inclusiv in canapea, scaune sau in podea. Mizeaza astfel pe mobilier multifunctional: care pe langa functiile clasice, capata si functii de depozitare. Vei avea mai mult loc in apartament, dar mai multe spatii in care sa depozitezi diferite lucruri (Inspira-te din amenajarea unei barci, unde marinarii au nevoie de provizii alimentare, dar si de destul spatiu pentru a-si desfasura activitatile).
  • La mare, dupa ce inoti, renunta la dusul cu apa dulce de pe plaja si foloseste un pulverizator cu apa dulce pentru a scapa de disconfortul creat de apa sarata. Stii ca te vei spala imediat ce ajungi acasa oricum, iar in acest mod, poti economisi intre 60 si 80 de litri de apa pe care i-ai fi consumat pentru dusul de pe plaja. Marinarii aplica des aceasta metoda.
  • Incearca sa fii in permanenta constient de cantitatea de apa pe care o consumi. Marinarii aduna apa folosita intr-un rezervor, pe care trebuie apoi sa il evacueze manual. Tu poti pur si simplu sa incerci ca dusul sa nu dureze mai mult decat melodia ta preferata.
  • Atunci cand te speli pe dinti, incearca sa umpli o cana cu apa si sa folosesti doar apa din cana pentru a te clati, fara sa mai dai drumul la robinet. Marinarii se spala pe dinti pe punte, folosind doar apa dulce pe care o primesc intr-o cana.
  • O alta idee ar fi instalarea unui robinet actionat de o pedala, pentru a reduce cantitatea de apa irosita. Acesta metoda folosita de marinari a inceput deja sa fie implementata si in unele restaurante.

Calatoria care a stat la baza episoadelor de pe blog-ul lui Tedoo si a acestui articol a fost sustinuta de Unilever, companie care impartaseste preocuparea pentru sustenabilitate si pentru actiunile comune in vederea atingerii obiectivelor de sustenabilitate. De altfel, din 2008 si pana in prezent, compania a redus emisiile de CO2 din energie cu 39%, apa cu 37% pe tona de productie si deseurile nereciclabile cu 97% pe tona de productie. Iar eforturile Unilever nu se opresc aici, prin campania #collective action si prin Planul pentru un Stil de Viata Sustenabil, compania incurajeaza actiunile mici, dar de impact, pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila stabilite de Organizatia Natiunilor Unite. Paul Polman, CEO Unilever vorbeste despre "O ambitie globala; o responsabilitate colectiva. Este responsabilitatea noastra, indiferent daca venim din mediul de afaceri, politic sau daca suntem parte din societatea civila, sa lucram impreuna pentru a pune promisiunile pe hartie, si sa le tranformam apoi in actiuni concrete."

Poti citi toata povestea calatoriei cu velierul pe blog-ul lui Brad Florescu.

Interviurile lui Marcus si Freya pot fi urmarite aici.

Si poti afla mai multe despre eforturile Unilver in domeniul sustenabilitatii consultand Raportul Anual de Sustenabilitate.