Ce se intampla in prezent la Marea Neagra nu mai este o chestiune locala si nu priveste doar un echilibru regional, iar Marea Neagra este un punct cu greutate strategica, a declarat Klaus Iohannis la festivitatea prilejuita de Ziua Marinei Romane, tinuta in Portul Constanta.

"Marea Neagra a fost de-a lungul timpului, in multe momente istorice, o zona fierbinte", a spus seful statului, adaugand ca 'anexarea Crimeii in 2014 de catre Federatia Rusa, cu incalcarea dreptului international, a marcat deteriorarea situatiei de securitate. I s-au adaugat alte provocari si evolutii strategice si militare care fac din aceasta regiune din nou una fierbinte'.

Discursul integral al presedintelui Klaus Iohannis:

"Sunt onorat sa fiu alaturi de dumneavoastra la aceasta mare sarbatoare, in care celebram 'Ziua Marinei Romane' si 'Adormirea Maicii Domnului'. Am venit la Constanta stiind ca particip nu la o simpla ceremonie, ci la un moment simbolic intr-un loc simbolic. Este o sarbatoare de suflet nu doar pentru cei care poarta pavilionul tricolor pe marile si oceanele lumii, ci pentru noi toti, care impartasim aceleasi traditii, valori si repere.

Doamnelor si domnilor,

Istoria noastra si a acestei regiuni este legata nu de putine ori de Marea Neagra. Prin particularitatile sale, ca punte intre Europa si Asia, ca punct in care converg influente culturale, interese economice si mize strategice, Marea Neagra a fost de-a lungul timpului, in multe momente istorice, o zona fierbinte.

Anexarea Crimeii in 2014 de catre Federatia Rusa, cu incalcarea dreptului international, a marcat deteriorarea situatiei de securitate. I s-au adaugat alte provocari si evolutii strategice si militare care fac din aceasta regiune din nou una fierbinte.

Ce se intampla in prezent la Marea Neagra nu mai este o chestiune locala si nu priveste doar un echilibru regional. Evolutiile din aceasta zona au efecte dincolo de granitele ei, au implicatii asupra securitatii euro-atlantice, iar Marea Neagra este un punct cu greutate strategica.

Pozitia Romaniei si optiunile sale majore de securitate sunt cu atat mai mult decisive acum.

Atunci cand am vorbit in Strategia Nationala de Aparare despre o Romanie puternica in Europa si in lume am avut in vedere inclusiv modul in care se defineste si profileaza tara noastra in aceasta regiune complicata si in noua realitate geopolitica.

Ca parte a regiunii Marii Negre, Romania este in prezent un pilon de stabilitate, democratie si securitate. Sunt avantaje reale si trebuie sa avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida pozitia de membru NATO, de partener strategic credibil, in special in contextul global actual.

Daca vom avea intelepciunea, viziunea si maturitatea politica de a construi un profil al unei Romanii puternice, tara noastra are nu numai potentialul, ci si toate sansele de a deveni un actor regional relevant.

Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate daca sunt puse in slujba unui obiectiv, care sa ne uneasca, un nou proiect de tara. O astfel de viziune integratoare pentru Romania, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul si implicarea tuturor pentru a deveni realitate.

De aceea, ma bucur sa va vad aici, in numar atat de mare si sa simt puterea atasamentului dumneavoastra pentru Romania, in acest moment festiv.

Doamnelor si domnilor,

La Summitul NATO de la Varsovia, din luna iulie, s-a afirmat importanta strategica a Marii Negre pentru Alianta, similara celei a Marii Baltice si a Atlanticului de Nord.

Pentru prima data, a fost adoptat un document aliat care prevede evaluarea politico-militara cu regularitate a mediului de securitate in aceasta regiune.

La aceste decizii strategice cu relevanta majora pentru securitatea Romaniei, se adauga un pachet complex de masuri de aparare in domeniile terestru, aerian si maritim, precum si o serie de optiuni pe dimensiunile aeriana si navala pentru o prezenta NATO in regiunea Marii Negre.

Alianta va continua sa sprijine eforturile Romaniei si ale celorlalte tari riverane Marii Negre.

Prin noua postura consolidata de descurajare si aparare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat impotriva oricaror amenintari, inclusiv la adresa liniilor de comunicatii navale si a cailor maritime.

Ca Aliat activ implicat in demersurile si actiunile NATO, Romania va urmari, in continuare, consolidarea securitatii si apararii pe dimensiunea maritima. In anul 2017 vom continua exercitiile si activitatile de pregatire, la un nivel superior de complexitate, impreuna cu Aliatii si cu partenerii din regiunea Marii Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat si care a fost agreat la summitul de la Varsovia. Pentru a-si indeplini misiunile, Fortele Navale Romane au nevoie cu prioritate de dotari corespunzatoare si de cresterea nivelului de interoperabilitate.

Doamnelor si domnilor,

Sarbatoarea de azi va este dedicata dumneavoastra, celor care slujesc cu cinste si onoare traditiile si crezul marinei militare si civile. A fi marinar inseamna pregatire continua, eforturi si responsabilitate.

In numele meu si al statului roman, adresez cele mai sincere si calduroase multumiri marinarilor militari si civili, lucratorilor portuari si constructorilor de nave. Prin curajul, daruirea si profesionalismul dumneavoastra, faceti cinste Romaniei!

Felicit marinarii din Fortele Navale si Garda de Coasta pentru profesionalismul dovedit in activitatea de zi cu zi, precum si in cadrul misiunilor internationale si a exercitiilor desfasurate impreuna cu partenerii si aliatii NATO.

In acelasi timp, un gand de sincera si profunda recunostinta se indreapta astazi catre cei care si-au pus viata in pericol, indeplinind cu credinta misiunile primite.

Fie ca protectoarea marinarilor romani, Sfanta Fecioara Maria, sa va insoteasca si sa va ocroteasca, oriunde veti fi!

La multi ani si bun cart inainte!"