Uniunea Europeana ar trebui sa desfiinteze vizele pentru turci in octombrie sau sa puna deoparte acordul privind migrantii prin care Turcia stavileste fluxul acestora spre blocul comunitar, a declarat minitrul de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu pentru ziarul Bild, potrivit Reuters.

RefugiatiFoto: Captura YouTube

Intrebat daca sutele de mii de refugiati din Turcia ar lua-o spre Europa daca UE nu le ridica vizele turcilor din octombrie, el a spus pentru Bild ca „nu vreau sa vorbesc despre cel mai rau caz – negocierile cu UE continua -, dar este clar ca ori aplicam toate tratatele in acelasi timp, ori le punem deoparte”.

Accesul fara vize in UE – principala recompensa pentru colaborarea Ankarei in strangularea fluxului de refugiati ce vine spre Europa - a fost subiect de disputa din cauza legislatiei antitero din Turcia si a epurarilor de dupa lovitura de stat esuata.

Comisarul european Guenther Oettinger a spus recent ca el nu crede ca UE va ridica anul acesta vizele pentru turci din cauza represiunii desfasurate de Ankara dupa puciul esuat.

Cavusoglu declara insa acum ca turcii trebuie sa primeasca liberalizarea vizelor in octombrie, adaugand ca „ca nu se poate ca noi sa implementam tot ce este bun pentru UE, dar fara ca Turcia sa primeasca nimic la schimb.”

In acelasi interviu, Cavusoglu acuza Uniunea Europeana ca "umileste" Turcia.

"Poporul turc este traumatizat" dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, iar europenii "ne umilesc in loc sa ajute Turcia", afirma oficialul de la Ankara.

Acesta sustine ca Turcia a muncit pentru a indeplini conditiile de aderare la UE "cum putine tari o fac" si ca a primit in schimb doar "amenintari, insulte si blocaj total" din partea celor 28 de state membre.