Mitropolia Moldovei respinge criticile aduse dupa Sinodul din Creta. Mitropolitul Teofan: Trebuie sa analizam daca mai este necesar ca Biserica Ortodoxa sa fie membru al Consiliul Mondial al Bisericilor

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 august 2016, 18:11 Actualitate | Esenţial


IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Foto: Rompres
Mitropolia Moldovei si Bucovinei a transmis un comunicat in presa in care raspunde acuzatiilor ce i s-au adus dupa ce mitropolitul Teofan a participat la Sinodul din Creta, din 18-26 iunie 2016. Instututia de cult arata ca interventiile mitropolitului au fost facute in "in cuget bisericesc ortodox" si bazate pe "invatatura Bisericii". Totodata, mitropolitul Teofan vine cu precizari menite sa arate ca "nu exista dubii cu privire la convingerile si marturia de credinta", ale acestuia, dupa cum arata mitropolia. In cadrul precizarilor, mitropolitul propune reevaluarea necesitatii apartenentei Bisericii Ortodoxe Romane la Consiliul Mondial al Bisericilor.

"In timpul intalnirii din Creta, Parintele Mitropolit Teofan a avut mai multe interventii facute in 'cuget bisericesc ortodox, bazat pe invatatura Bisericii'", spune Mitropolia Moldovei in comuncatul de presa.

Cele mai multe dintre critici vizeaza un document intitulat "Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine". Centrul Eparhial din Iasi a primit in 11 august un memoriu intitulat "Scrisoarea deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta", care vizeaza acest document.

Semnatarii memoriului spun ca Sinodul de la Creta "s-a remarcat prin abaterile grave de la dreapta credinta si recunoasterea oficiala a ecumenismului drept dogma", acuzand delegatia BOR ca a semnat "oate documentele propuse,inclusiv pe cele cuprinzand prevederi neortodoxe, in privinta carora mai multi teologi si ierarhi au tras un semnal de alarma".

Semnatarii memoriului considera ca un motiv serios de ingrijorare il reprezinta si recunoasterea Consiliului Mondial al Bisericilor "ca temei doctrinar, desi sunt binecunoscute atat originile si scopul sau ascuns, dar si afirmatiile cu privire la casatoriile mixte intre ortodocsi si neortodocsi, care contrazic protejarea teologica a casatoriei, ca Taina a Bisericii Ortodoxe".

Acestia considera ca "toate aceste compromisuri si cedari de credinta s-au facut sub presiuni" si cer mitropolitului sa se dezica de Sinodul din Creta, sa condamne ecumenismul si sa militeze pentru iesirea din Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) si din toate organismele ecumeniste.

Consiliul Mondial al Bisericilor include numeroase biserici ortodoxe si numeroase biserici protestante. Biserica Romano-Catolica nu este membra.
 • Pozitia Mitropoliei Moldovei si a Bucovinei
"In ultima vreme, pe adresa Arhiepiscopiei Iasilor au fost trimise mai multe memorii in care s-au exprimat diverse opinii in legatura cu intrunirea Sfantului si Marelui Sinod din Creta (18-26 iunie 2016).

Raspunzand acestor memorii si dorind a prezenta lamuririle necesare in legatura cu participarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la acest eveniment bisericesc, Biroul de presa al Arhiepiscopiei Iasilor aduce la cunostinta celor interesati urmatoarele:

1. In cadrul Sinodului din Creta au fost aprobate o serie de documente publicate si in limba romana pe site-ul basilica.ro (la http://basilica.ro/documentele-oficiale-ale-sfantului-si-marelui-sinod-in-limba-romana/). Pe marginea acestor texte exista o serie de reactii sau analize, atat ale clerului, cat si ale poporului dreptmaritor. Acest lucru este firesc si este semn al unei Bisericii vii. Dialogul, dezbaterea, chiar luarile de pozitie critice, daca sunt purtate onest, in duh de pace si de unitate, pot ajuta la limpezirea unor aspecte problematice. Inaltpreasfintitul Mitropolit Teofan este preocupat de aceste aspecte si receptiv la gandurile exprimate, mai ales de catre fiii eparhiei pe care o slujeste. De altfel, aceasta preocupare este o constanta in lucrarea Inaltpreasfintiei Sale, manifestata atat inaintea, in timpul, cat si dupa intrunirea sinodala din Creta. Astfel, in timpul intalnirii din Creta, Parintele Mitropolit Teofan a avut mai multe interventii facute in "cuget bisericesc ortodox, bazat pe invatatura Bisericii", potrivit marturiei Mitropolitului Ierotheos Vlachos, participant la Sinodul din Creta.

Cele mai multe reactii au loc in legatura cu documentul intitulat "Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine". In acest document se afirma ca:
 • 1. Biserica Ortodoxa este "Biserica Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca" (art. 1);
 • 2. "(...) bisericile si confesiunile non-ortodoxe s-au abatut de la adevarata credinta a Bisericii celei Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca" (art. 21);
 • 3. Exista o "criza profunda prin care trece miscarea ecumenica" (art. 7);
 • 4. "Biserica Ortodoxa, (...) participand la organismul CMB, nu accepta nicidecum ideea egalitatii confesiunilor si in niciun caz nu poate concepe unitatea Bisericii ca pe un compromis interconfesional" (art. 18);
 • 5. "Din includerea in Consiliu, nu rezulta ca fiecare Biserica este obligata sa vada celelalte biserici ca biserici in adevaratul si deplinul sens al cuvantului" (art. 19).
Cu toate aceste precizari si altele asemanatoare, documentul "Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine" este cel mai dezbatut si criticat text dintre toate cele care au fost adoptate in Creta. Trebuie, de asemenea, mentionat faptul ca nu toti participantii la Sinodul din Creta si-au insusit textul respectiv. Aflandu-se in dezbaterea Bisericii si tinand cont de faptul ca patru dintre cele 14 Biserici Autocefale nu au fost reprezentate la acest sinod, putem considera acest document in stare de analiza, nedefinitivat. Lipsa unui consens panortodox plaseaza documentul intr-un proces de revizuire totala sau partiala, fiind necesare discutii, amendamente sau completari in cadrul unei viitoare intruniri a Sfantului si Marelui Sinod.

2. Regretam ca, in contextul acestor dezbateri firesti din Biserica, exista si luari de pozitie extreme, precum unele care se regasesc in memoriul intitulat "Scrisoarea deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta". Acest memoriu a fost inaintat Centrului Eparhial din Iasi in ziua de 11 august 2016 si a fost publicat pe unele pagini de internet. Pentru a nu exista dubii cu privire la convingerile si marturia de credinta ale Parintelui Mitropolit Teofan, Inaltpreasfintia Sa reafirma in fata preotilor din parohii, a vietuitorilor sfintelor manastiri si a crestinilor mireni din Arhiepiscopia Iasilor urmatoarele:

<<a. Hristos si Biserica Sa Ortodoxa constituie tezaurul cel mai sfant si scump, care nu poate fi negociat sau diminuat in nicio forma si prin niciun compromis.
 • 1. Comunitatile si confesiunile crestine eterodoxe s-au indepartat in elemente doctrinare fundamentale de la credinta cea adevarata, asa cum a fost si este aceasta cunoscuta, traita si marturisita de Biserica Ortodoxa.
 • 2. "Acceptarea denumirii istorice a altor biserici si confesiuni eterodoxe", asa cum mentioneaza documentul Sinodului din Creta, nu inseamna si acceptarea erorilor doctrinare sau eclesiologice ale acestora. Invataturile si practicile gresite ale eterodocsilor (ex.: o singura fire in Hristos, Filioque, primatul papal, hirotonia femeilor si altele) sunt erezii si le consider ca atare.
 • 3. Relatiile ortodocsilor cu eterodocsii pot avea loc numai pe baza convingerii ca Biserica Ortodoxa este Biserica Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca, iar comunitatile si confesiunile eterodoxe s-au indepartat de la Adevar si au imbratisat invataturi si practici gresite.
 • 4. In relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine trebuie exclus orice compromis doctrinar. Conceptii precum: teoria ramurilor, teoria pierderii unitatii Bisericii, rugaciunea in comun cu eterodocsii sau alte idei si practici necanonice nu pot fi acceptate in viata Bisericii Ortodoxe.
 • 5. Este necesar sa se analizeze de catre Biserica Ortodoxa daca mai este oportuna mentinerea calitatii de membru in Consiliul Mondial al Bisericilor. O reflectie si o dezbatere, urmate de o decizie asupra acestui subiect sunt necesare si asteptate de catre multi credinciosi ortodocsi.>>
 • 6. Este important sa mentionam ca unele persoane ce se regasesc pe lista de semnaturi a memoriului "Scrisoarea deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta" au precizat, dupa ce textul a fost publicat pe internet, ca nu au avut stiinta ca in document se propune intreruperea pomenirii ierarhului la sfintele slujbe. Prezentam in anexa, punctul de vedere al Ieroschimonahului Simeon Zaharia de la Manastirea Sihastria, asezat de initiatorii demersului ca prim semnatar. Aceasta pozitie este asumata si de catre alti semnatari, precum Ieromonahul Sava Popa de la aceeasi manastire si Preotul Postelnicu Constantin Ciprian din Razboieni (Neamt). Precizarile acestor parinti arata maniera nepotrivita prin care cel putin o parte dintre semnaturile alaturate memoriului mentionat au fost colectate.
 • 7. Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan indeamna poporul dreptmaritor din Arhiepiscopia Iasilor la rugaciune pentru ca Hristos-Domnul sa lumineze si sa intelepteasca pe toti cei implicati in aceasta dezbatere. Este necesar a aborda cu discernamant provocarile impreuna-vietuirii in Biserica, in vederea pastrarii unitatii intru Adevar si a comuniunii de iubire intre madularele acesteia."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12096 vizualizari

 • +9 (19 voturi)    
  Daniel Ciobotea (Sâmbătă, 13 august 2016, 18:41)

  EugenEugen1 [anonim]

  Extras din biografia acestui impostor:
  "Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elveția (în perioada 1986-1988 fiind și director adjunct), fiind și profesor asociat la Geneva și Fribourg (Elveția). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lângă Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franța (1978 și 1979), Conferința studenților creștini de la Wellesley - S.U.A. (1979) și la Conferința ecumenică de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979), ambele cu tema “Credința, știința, viitorul", Reuniunea ecumenică asupra spiritualității creștine de azi de la mănăstirea Valamo -Finlanda (1981), Reuniunea ecumenică "Iisus Hristos – Viața lumii" de la Niederaltaich - Germania (1982); Reuniunea ecumenică asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor de la Veneția (1982), a VI-a Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983) etc."
 • +17 (27 voturi)    
  Mda (Sâmbătă, 13 august 2016, 18:45)

  MoemBius [utilizator]

  pai de ce sa fie ei membri in comunitatea internationala a bisericilor (Consiliul Mondial al Bisericilor)?
  Doar noi avem biserica cea mai cea.
  Nu ne "tragem" noi Catedrala Mantuirii Neamului pe banii publici (+ ai lu madam Firea) sau cu alte cuvinte platesc fraierii la modul OBLIGATORIU nu doar daca vor.

  "Frumoase" ganduri au
  RUSINE
  PS
  Ar fi oarecum frumos din partea lor sa ne spuna si detaliile de ce nu mai vor sa fie (si eventual daca asta e dorinta lor sau a enoriasilor)
 • +23 (29 voturi)    
  Teofan este omul Moscovei (Sâmbătă, 13 august 2016, 18:53)

  neagoe [utilizator]

  Sunt foarte departe de a fi un admirator al Patriarhului Daniel, dar asta este de 1000 de ori de preferat Mitropolitului Teofan, cel care se intalneste periodic cu trimisii Moscovei.

  Mitropolitul Teofan face parte dintre cei doresc subjugarea de catre Kremlin a Bisericii Ortodoxe Romanesti.

  Sinodul de la Creta a fost boicotat de Biserica Rusa, dar aceasta si-a transmis mesajul prin Teofan.

  Deci, atentie mare!
  • 0 (4 voturi)    
   Teofan țâfnosul. (Duminică, 14 august 2016, 12:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   Un creștin spune că,dacă primești o palmă să întorci și celălalt obraz.Un păgân la o palmă primită dă un pumn.Teofan se comportă ca un păgân.O replică în ton cu morala creștină,i-ar fi făcut cinste.
 • +16 (26 voturi)    
  Pizma (Sâmbătă, 13 august 2016, 19:26)

  termopan [utilizator]

  Hmm ... tare neclar articolul, neclar pentru ca foloseste cuvinte dinalea pe care doar ei se prefac ca le inteleg.

  Daca e despre bani, nesimtire, onanie si propaganda politica in biserica, au dreptate! :)

  Asa cum scade numarul de elevi din cauza sporului negativ al populatiei, le vor scadea si lor enoriasii drastic. Sa vezi atunci somaj in randul popilor!
  • +1 (3 voturi)    
   Lingua franca (Duminică, 14 august 2016, 2:54)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui termopan

   Niste fundamentalidsti ortodocsi tuna si fulgera impotriva episcopului care, in opinia lor, s-a dat cu ereticii la sinodul din Creta.
 • +13 (19 voturi)    
  se poate rezuma usor (Sâmbătă, 13 august 2016, 20:43)

  gica pantalon [utilizator]

  shamanii ortodocsi detin adevarul absolut. deci aici si intoleranta raspandita de majoritatea preotilor si acceptata (savurata) de enoriasi.
 • -2 (6 voturi)    
  da da (Sâmbătă, 13 august 2016, 20:50)

  hot news [utilizator]

  ei se lupta intre ei in timp ce altii ''convertesc'' .
 • +23 (29 voturi)    
  Ecumenism, da' cu Mercedes (Sâmbătă, 13 august 2016, 21:08)

  hot news [utilizator]

  Eu aş vrea să ştiu doar atât : În cadru ecumenismului, Mercedesul (construit de ne-ortodocşi) este un "compromis" ortodox sau neortodox ?.

  Şi dacă este ortodox, începând de la ce sumă sfidătoare devine neortodox ?

  Iar dacă este neortodox, în numele cărui precept BOR-ul, încalcând flagrant învăţaturile Domnului Său, pe care-l tot flutură ca pe o sperietoare în faţa ochilor încremeniţi ai prostimii ce trebuie să cotizeze pentru nemurire, în numele cărui precept, deci, îndrăzneşte să-l asimileze ortodoxiei ce se lăfăie într-un lux nesimţit(or) la suferinţa omului de rând ?.
 • +17 (25 voturi)    
  nu-s normali la cap (Sâmbătă, 13 august 2016, 21:17)

  un.robot [utilizator]

  Popii astia se cred buricul religiei crestine, auzi la ei:
  "In relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine trebuie exclus orice compromis doctrinar."

  Ba, voi ati baut "agheasma" prea des!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa e (Sâmbătă, 13 august 2016, 23:04)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui un.robot

   Compromis doctrinar nu, dar compromis pecuniar da!
  • 0 (0 voturi)    
   Cine e buricul (Duminică, 14 august 2016, 2:58)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui un.robot

   Asta in timp ce catolicii nici nu sunt in Consiliul Modial al Bisericilor. Bine fac. Cred ca BOR a devenit membra dupa revolutie incercand sa capete ceva relevanta pe plan mondial. Intre timp unii si-au dat seama ca pot avea si mai mare relevanta neparticipand, un conditiile in care CMB e un fel de ONU.
 • -5 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 august 2016, 22:04)

  [anonim]

 • -1 (5 voturi)    
  mahomed (Sâmbătă, 13 august 2016, 23:20)

  dum_i [utilizator]

  BOR trebuie sa iasa din asociatia bisericilor si sa inscrie poporul Roman la Mahomedanism.

  Asa le vom da peste nas vesticilor, dar si esticilor!

  Romania, Prima Republica Ortodox-Islamica din Lume!
 • +1 (3 voturi)    
  mahomedanism (2) (Sâmbătă, 13 august 2016, 23:22)

  dum_i [utilizator]

  Ca si completare.

  Asadar, Catedrala Mantuirii Neamului, se va redenumi in Moscheea Bubuirii Neamului

  Iar Bisericile convertite nu vor mai forta dreep-credinciosii sa cumpere lumanari ci fitile.

  Multumesc!
 • +1 (5 voturi)    
  O afacere lucrativa a BORului+impozit pe credinta (Duminică, 14 august 2016, 7:44)

  Plagarus [utilizator]

  Prosperitatea clerului datorita daniilor crestinilor si a superstitiosilor ortodoxi,plus statul captiv mult prea generos cu stipendiile bugetare.
  Cel mai mare evazionist din Romania este Biserica Ortodoxa Romana - BOR!
  Prezenta in viata romanului in toate clipele importante a acesteia taxeaza pe masura indiferent de eveniment - nastere, botez, casatorie, inmormantare etc...
  Hristos nu se hranea din propavaduirea Cuvantului Domnului.
  Era tamplar.
  Petru, pescar.
  TOTI Apostolii MUNCEAU, nu jumuleau credinciosii.
  Este interzis de Biblie sa faci bani in numele Domnului, pe seama credintei.
 • 0 (2 voturi)    
  probleme in paradis?! (Duminică, 14 august 2016, 10:31)

  liviu_ [utilizator]

  se cearta mafiotii intre ei pe putere, nu?!
  asa e cand furi prea multi vani de la prosti si construiesti cladiri imense in timp ce "slujitorii" tai mor de foame...
 • +2 (4 voturi)    
  Teofil=Trump (Duminică, 14 august 2016, 12:22)

  AnderT [utilizator]

  transmite dezbinare, ura, neintelegere, gestioneaza averi in mod total arbitrar, raspunde doar intereselor geo-politice, sterge per jos cu toate generatiile crestine sacrificate pana acum, toate acestea si multele altele pe care noi nu le stim doar de dragul de a-si mentine o "putere" in regiune.

  Hristos/Cristos era sincer
  Hristos/Cristos nu judeca pe nimeni
  Hristos/Cristos avea apostoli
  Hristos/Cristos era sarac
  Hristos/Cristos respecta pe ceilalti
  Hristos/Cristos a vrut sa uneasca
  Hristos/Cristos a repudiat templul si pe slujitorii sai

  Toate acestea sunt scrise tot de oameni, care oameni cu scaunul la cap !!!

  Bisericile si manastirile la noi vor deveni in foarte scurt timp ruine sau cel mult muzee, pentru ca preotii nu au invatat unde este de fapt Domnul, ei inca se cred in cele lumesti, isi cauta nemurirea in pietre si cuvinte complicate...

  Un fost ortodox acum fiu al Domnului


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by