Tineri catolici au atacat sambata politia cu bombe cu petrol artizanale in orasul Londonderry din provincia britanica Irlanda de Nord, inaintea celei mai mari parade anuale a protestantilor, informeaza Reuters. Mii de unionisti pro-britanici sunt asteptati sa iasa pe strazile orasului pentru parada anuala Apprentice Boys, care marcheaza sfarsitul asediului Derry de catre regele catolic Iacob al II-lea in 1689.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestantii pro-britanici organizeaza in fiecare vara o parada pentru a comemora evenimentele istorice, declansand uneori un raspuns violent in principal din partea republicanilor catolici irlandezi.

Politia a informat ca cel putin 25 de bombe cu petrol artizanale si artificii au fost aruncate inspre ofiteri de politie in timp ce acestia investigau o amenintare cu bomba care s-a divedit a fi o farsa. Nu s-au inregistrat raniti.

Politia precizeaza ca a primit din intreaga regiune apeluri privind obiecte suspecte.

Un acord de pace semnat in 1988 a incheiat, in linii mari, trei decenii de violente intre catolici si protestanti in care si-au pierdut viata peste 3.600 de oameni, insa provincia britanica raman, in mare parte, divizata de-a lungul liniilor religioase.​