Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sambata, in jurul orei 15.45, cu trei sferturi de ora intarziere, la Curtea de Arges, unde va avea loc o liturghie ortodoxa inainte ca sicriul sa fie depus in pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale, transmite News.ro. Pe traseu, convoiul a incetinit la trecerea prin mai multe localitati, iar clopotele bisericilor au batut indelung, cortegiul fiind intampinat de sute de oameni cu flori, steaguri sau lumanari, aflati de-a lungul drumului.

Funeraliile reginei AnaFoto: Agerpres

UPDATE: Slujba de inmormantare a Reginei Ana, oficiata de inalti ierarhi ortodocsi, in frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, s-a incheiat, sambata, in jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neinsufletit a fost introdus in noua Catedrala Arhiepiscopala, urmand sa fie asezat intr-una din criptele regale din interior.

Ceremonia de inmormantare a Reginei Ana de la Curtea de Arges a inceput, sambata, in jurul orei 15.50, cu aproape o ora intarziere fata de programul stabilit initial, in sunet de trompeta si in bataia clopotelor.

Un militar din Regimentul de Garda Mihai Viteazul a purtat crucea cu numele Reginei Ana, iar un altul a dus coroana reginei, din flori albe, care a fost asezata pe sicriul purtat pe brate de opt militari ai Regimentului si asezat pe un catafalc amplasat in fata intrarii in noua Catedrala Arhiepiscopala.

***

Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sambata, in jurul orei 15.45, cu trei sferturi de ora intarziere, la Curtea de Arges.

Pe traseul spre Curtea de Arges, sute de oameni din localitatile prin care a trecut cortegiul funerar au iesit pe marginea drumului pentru a intampina masina morturara care a purtat trupul neinsufletit al Reginei Ana.

Varstnici cu candele in mana sau tineri cu tablete si telefoane mobile au asteptat pe stanga si pe dreapta drumului, in comunele din Dambovita si Arges, trecerea cortegiului funerar.

Unele dintre femeile care au iesit sa intampine cortegiul funerar au purtat ii trationale romanesti, masina funerara fiind primita cu aplauze.

Unii dintre localnici au adus cu ei flori pe care le-au aruncat pe sosea, inaintea masinii mortuare, altii au iesit cu steagul Romaniei in localitati precum Valea Mare siTopoloveni, pe unde a trecut cortegiul funerar. Pe traseu, s-au aflat si echipaje de Politie.

Zeci de persoane, localnici si sustinatori ai Casei Regale veniti de la zeci de kilometri distanta, s-au adunat in fata noii Catedrale Arhiepiscopale cu cateva ore inaintea ceremoniei de inmormantare a Reginei Ana, care incepe cu o slujba ortodoxa.

Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Arges se numara localnici, dar si sustinatori ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanta pentru a fi prezenti la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale Romaniei sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a Romaniei.

Potrivit unui anunt facut de Casa Regala, publicul are acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges, la ceremonia religioasa urmand sa asiste reprezentati ai Familiei Regale a Romaniei si ai celorlalte familii regale care au venit in Romania din strainatate pentru funeralii.

Autoritatile din judetul Arges au mobilizat un numar impresionant de forte de ordine, atat in Curtea de Arges, cat si pe traseul pe care cortegiul funerar il va parcurge pana la noua catedrala din municipiu, unde se afla mormintele membrilor Familiei Regale.

Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a declarat pentru News.ro ca sute de reprezentanti ai Politiei Judetene Arges, ai Politiei Locale Curtea de Arges, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Jandarmeriei sunt mobilizati astfel incat funeraliile reginei sa se desfasoare fara incidente.

La ora transmiterii acestei stiri, pe traseul spre intrarea in catedrala si in fata parcului noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Arges sute de oameni de toate varstele, inclusiv copii, cu flori si steaguri, au asteptat sosirea cortegiului funerar, in timp ce in fata Catedralei Arhiepiscopale au fost asezate scaune pentru participantii la ceremonie - membri ai Casei Regale si reprezentati ai mai multor familii regale din Europa.

Oamenii arunca flori si aplauda la trecerea masinii mortuare.

Principesele din Familia Regala au capetele acoperite cu voaluri negre si toti membrii Calei Regale tin lumanari in maini.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pe un catafalc amplasat pe treptele din fata intrarii in noua Catedrala Arhiepiscopala de la Curtea de Arges.

Conform programului stabilit de catre Casa Regala, slujba de inmormantare a Reginei Ana in pronaosul noii Catedrale din Curtea de Arges urma sa inceapa la ora 15.00, insa a fost intarziata cu trei sferturi de ora.

Protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial, a declarat pentru News.ro ca slujba va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, de doi preoti si un diacon, iar coliva a fost facuta de maicutele de la manastire.

Potrivit aceleiasi surse, slujba inmormantarii va fi obisnuita, dar scurtata, astfel incat sa dureze circa 30 de minute, potrivit programului stabilit de Casa Regala.

Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat in cripta din dreapta intrarii in noua catedrala arhiepiscopala. Pe piatra funerara, sculptata cu ornamente florale, va scrie simplu: "Ana". Cripta in care va fi inmormantata Regina Ana este langa cea in care si Regele Mihai isi va dormi somnul de veci.

Piatra de temelie a noii Catedrale Arhiepiscopale a fost pusa in urma cu sapte ani, in prezenta Principesei Margareta.

Parintele Caliopie spune ca muncitorii au lucrat pana tarziu in noapte pentru a pune la punct ultimele detalii pentru inmormantarea Reginei Ana.

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Arges au vestit momentul inceperii slujbei ortodoxe de inmormantare la Necropola Regala a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Arges.

"Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges, iar presa va avea acces numai in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges", transmite Casa Regala.

Cortegiul a plecat din Piata Palatului Regal, din Bucuresti, sambata, in jurul orei 12.00, si a circulat cu o viteza redusa prin centrul Capitalei pana la Piata Charles de Gaulle, de unde masinile au accelerat in drumul catre Curtea de Arges, trecand prin Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni si Pitesti. Pe traseu nu s-au facut opriri, dar prin localitati cortegiul a incetinit

Dupa slujba catolica din Piata Palatului Regal a avut loc ceremonia militara de asezare a sicriului in masina mortuara. La ceremonia militara au luat parte ofiteri si subofiteri de la Muzica Reprezentativa a Armatei, care au intepretat Marsul Funebru compus de Frederic Chopin, si de la Brigada de Garda 30 Mihai Viteazul. Dupa ce sicriul a fost urcat in masina mortuara, au inceput sa bata clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucurestenii prezenti au aplaudat si au aruncat flori in calea cortegiului.

Cortegiul funerar a fost insotit pana la Piata Romana de doisprezece jandarmi calare, militari ai Ministerului de Interne.

Funeraliile reginei Ana au inceput, sambata, la Bucuresti, cu o scurta slujba in rit ortodox, oficiata de catre patriarhul Daniel in Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost asezat de catre militari din Brigada de Garda "Mihai Viteazul" pe catafalcul din Piata Palatului Regal pentru slujba oficiata in rit romano-catolic.

Ceremonia funerara din Piata Palatului a avut loc in prezenta Custodelui Coroanei, princesa Margareta si a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Ciolos, a mai multor ministri, printre care Costin Borc, Anca Dragu si Raluca Pruna si a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.

Serviciul religios a fost oficiat de catre Inalt Preasfintia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, avand alaturi ierarhi si un sobor de preoti catolici. La ceremonie au fost prezenti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si numerosi bucuresteni veniti sa o conduca pe Regina Ana pe ultimul drum.

Au fost prezenti membri ai familiilor regale straine, reprezentanti ai institutiilor din Romania si din Republica Moldova si membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Regele Mihai nu participa la funeralii din cauza starii de sanatate.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peles, la Bucuresti si la Curtea de Arges aveau loc funeraliile reginei Maria a Romaniei. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 si cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul Romaniei a decis ca ziua inmormantarii Reginei Ana sa fie zi de doliu national.