UPDATE Funeraliile Reginei Ana: Slujba ortodoxa de inmormantare s-a incheiat. Sicriul va fi asezat intr-o cripta din noua Catedrala Arhiepiscopala. Mii de oameni au asistat la slujba de la Curtea de Arges
UPDATE: Slujba de inmormantare a Reginei Ana, oficiata de inalti ierarhi ortodocsi, in frunte cu IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, s-a incheiat, sambata, in jurul orei 16.30, iar sicriul cu trupul neinsufletit a fost introdus in noua Catedrala Arhiepiscopala, urmand sa fie asezat intr-una din criptele regale din interior.
Ceremonia de inmormantare a Reginei Ana de la Curtea de Arges a inceput, sambata, in jurul orei 15.50, cu aproape o ora intarziere fata de programul stabilit initial, in sunet de trompeta si in bataia clopotelor.
Un militar din Regimentul de Garda Mihai Viteazul a purtat crucea cu numele Reginei Ana, iar un altul a dus coroana reginei, din flori albe, care a fost asezata pe sicriul purtat pe brate de opt militari ai Regimentului si asezat pe un catafalc amplasat in fata intrarii in noua Catedrala Arhiepiscopala.
***
Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns, sambata, in jurul orei 15.45, cu trei sferturi de ora intarziere, la Curtea de Arges.
Pe traseul spre Curtea de Arges, sute de oameni din localitatile prin care a trecut cortegiul funerar au iesit pe marginea drumului pentru a intampina masina morturara care a purtat trupul neinsufletit al Reginei Ana.
Varstnici cu candele in mana sau tineri cu tablete si telefoane mobile au asteptat pe stanga si pe dreapta drumului, in comunele din Dambovita si Arges, trecerea cortegiului funerar.
Unele dintre femeile care au iesit sa intampine cortegiul funerar au purtat ii trationale romanesti, masina funerara fiind primita cu aplauze.
Unii dintre localnici au adus cu ei flori pe care le-au aruncat pe sosea, inaintea masinii mortuare, altii au iesit cu steagul Romaniei in localitati precum Valea Mare siTopoloveni, pe unde a trecut cortegiul funerar. Pe traseu, s-au aflat si echipaje de Politie.
Zeci de persoane, localnici si sustinatori ai Casei Regale veniti de la zeci de kilometri distanta, s-au adunat in fata noii Catedrale Arhiepiscopale cu cateva ore inaintea ceremoniei de inmormantare a Reginei Ana, care incepe cu o slujba ortodoxa.
Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Arges se numara localnici, dar si sustinatori ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanta pentru a fi prezenti la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale Romaniei sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a Romaniei.
Potrivit unui anunt facut de Casa Regala, publicul are acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges, la ceremonia religioasa urmand sa asiste reprezentati ai Familiei Regale a Romaniei si ai celorlalte familii regale care au venit in Romania din strainatate pentru funeralii.
Autoritatile din judetul Arges au mobilizat un numar impresionant de forte de ordine, atat in Curtea de Arges, cat si pe traseul pe care cortegiul funerar il va parcurge pana la noua catedrala din municipiu, unde se afla mormintele membrilor Familiei Regale.
Prefectul judetului Arges, Cristian Soare, a declarat pentru News.ro ca sute de reprezentanti ai Politiei Judetene Arges, ai Politiei Locale Curtea de Arges, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Jandarmeriei sunt mobilizati astfel incat funeraliile reginei sa se desfasoare fara incidente.
La ora transmiterii acestei stiri, pe traseul spre intrarea in catedrala si in fata parcului noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Arges sute de oameni de toate varstele, inclusiv copii, cu flori si steaguri, au asteptat sosirea cortegiului funerar, in timp ce in fata Catedralei Arhiepiscopale au fost asezate scaune pentru participantii la ceremonie - membri ai Casei Regale si reprezentati ai mai multor familii regale din Europa.
Oamenii arunca flori si aplauda la trecerea masinii mortuare.
Principesele din Familia Regala au capetele acoperite cu voaluri negre si toti membrii Calei Regale tin lumanari in maini.
Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pe un catafalc amplasat pe treptele din fata intrarii in noua Catedrala Arhiepiscopala de la Curtea de Arges.
Conform programului stabilit de catre Casa Regala, slujba de inmormantare a Reginei Ana in pronaosul noii Catedrale din Curtea de Arges urma sa inceapa la ora 15.00, insa a fost intarziata cu trei sferturi de ora.
Protosinghelul Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial, a declarat pentru News.ro ca slujba va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, de doi preoti si un diacon, iar coliva a fost facuta de maicutele de la manastire.
Potrivit aceleiasi surse, slujba inmormantarii va fi obisnuita, dar scurtata, astfel incat sa dureze circa 30 de minute, potrivit programului stabilit de Casa Regala.
Sicriul cu trupul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat in cripta din dreapta intrarii in noua catedrala arhiepiscopala. Pe piatra funerara, sculptata cu ornamente florale, va scrie simplu: "Ana". Cripta in care va fi inmormantata Regina Ana este langa cea in care si Regele Mihai isi va dormi somnul de veci.
Piatra de temelie a noii Catedrale Arhiepiscopale a fost pusa in urma cu sapte ani, in prezenta Principesei Margareta.
Parintele Caliopie spune ca muncitorii au lucrat pana tarziu in noapte pentru a pune la punct ultimele detalii pentru inmormantarea Reginei Ana.
Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Arges au vestit momentul inceperii slujbei ortodoxe de inmormantare la Necropola Regala a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Arges.
"Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine. Publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges, iar presa va avea acces numai in fata Noii Catedrale de la Curtea de Arges", transmite Casa Regala.
Cortegiul a plecat din Piata Palatului Regal, din Bucuresti, sambata, in jurul orei 12.00, si a circulat cu o viteza redusa prin centrul Capitalei pana la Piata Charles de Gaulle, de unde masinile au accelerat in drumul catre Curtea de Arges, trecand prin Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni si Pitesti. Pe traseu nu s-au facut opriri, dar prin localitati cortegiul a incetinit
Dupa slujba catolica din Piata Palatului Regal a avut loc ceremonia militara de asezare a sicriului in masina mortuara. La ceremonia militara au luat parte ofiteri si subofiteri de la Muzica Reprezentativa a Armatei, care au intepretat Marsul Funebru compus de Frederic Chopin, si de la Brigada de Garda 30 Mihai Viteazul. Dupa ce sicriul a fost urcat in masina mortuara, au inceput sa bata clopotele de la Biserica Kretzulescu. Bucurestenii prezenti au aplaudat si au aruncat flori in calea cortegiului.
Cortegiul funerar a fost insotit pana la Piata Romana de doisprezece jandarmi calare, militari ai Ministerului de Interne.
Funeraliile reginei Ana au inceput, sambata, la Bucuresti, cu o scurta slujba in rit ortodox, oficiata de catre patriarhul Daniel in Sala Tronului din Palatul Regal. Ulterior, sicriul a fost asezat de catre militari din Brigada de Garda "Mihai Viteazul" pe catafalcul din Piata Palatului Regal pentru slujba oficiata in rit romano-catolic.
Ceremonia funerara din Piata Palatului a avut loc in prezenta Custodelui Coroanei, princesa Margareta si a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Ciolos, a mai multor ministri, printre care Costin Borc, Anca Dragu si Raluca Pruna si a fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.
Serviciul religios a fost oficiat de catre Inalt Preasfintia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucuresti, avand alaturi ierarhi si un sobor de preoti catolici. La ceremonie au fost prezenti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si numerosi bucuresteni veniti sa o conduca pe Regina Ana pe ultimul drum.
Au fost prezenti membri ai familiilor regale straine, reprezentanti ai institutiilor din Romania si din Republica Moldova si membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Regele Mihai nu participa la funeralii din cauza starii de sanatate.
Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peles, la Bucuresti si la Curtea de Arges aveau loc funeraliile reginei Maria a Romaniei. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 si cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.
Guvernul Romaniei a decis ca ziua inmormantarii Reginei Ana sa fie zi de doliu national.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Deci, distorsionarea istoriei tine de penibil si p.rostie. Distorsionarea realitatii, insa, recte a prezentului trecut si imediat, tine de destrucurarea cerebrala. Bah, Ana de Bourbon Parma n-a fost regina, bah! Niciodata! Pen'ca ultimu rege al rumanilor a fost Carol al II-lea! Puneti dracu mana pe carte, nu mai traversati pe trotuaru de vis-a vis cand vedeti o scoala! ///
da' nici Mihai rege, si nici nu avem casa regala.
Romania este Republica.
Sa nu credeti ca trece neobservat de ambasadele straine care fac rapoartele pentru diplomatiile lor sau de familiile regale ale unor state care conteaza in Europa, e o chestiune de imagine a tarii, impacul fiind unul preponderent pozitiv chiar si in parti ale Europei unde imaginea vehiculata in mass-media nu e prea favorabila Romaniei.
Se observa si un semnal special venit de la Chisinau, atat presedintele RM cat si guvernul actual alaturandu-se Romaniei in marcarea zilei de doliu, recunoscand implicit importanta ideii de regalitate in istoria Moldovei si legaturile foarte stranse cu restul romanilor de dincoace de Prut.
Simbolica pentru unitatea necesara a europenilor crestini este si acceptarea a doua ceremonii religioase pentru Regina Ana a Romaniei, una romano-catolica si una ortodoxa.
E un moment potrivit pentru a ne gandi la mai mult decat viata de zi cu zi, pentru a afla daca si cat de mult a contat sa avem in istoria noastra voievozi, domnitori, regi, daca tara noastra ar avea de castigat cu un regim de monarhie constitutionala sau e mai bine sa pastram republica si sa o amelioram.
Sa-i fie tarana usoara Reginei Ana, sa le fie tarana usoara si stramosilor si bunilor nostri !
Dumnezeu sa ocroteasca Romania si pe romani !
PS. Fara suparare, parca ai scrie pt o gazeta de perete !
PPS. Poncife spuse pe un ton de invatator ( "Sa nu credeti ca..."), idei citite si rascitite pe site-ul asta de zeci de ori, fie la redactori, fie la comentatori, scrise insa nu ca acestia, viu, cu temperament, cu nota personala ci, din contra. Uneori apoftegme, alteori, de-a dreptul butaforii. Corectitudine obositoare...
Pacat, pt ca ai potential !
Sau e catolic mai nou ?
De maine, me exprim!
PS. Toate edificarile de dupa 1990 (fabrici, cladiri, drumuri) parca au fost blestemate sa nu reziste chiar daca statul roman a "jertfit" miliarde de lei scoase din buzunarele publice si private.
PPS. Sa se fi inchis cercul cu ocazia asta ?
Chiar și neîncoronată, Regina Ana a fost regină.
Și datorită ei, și datorită Regelui Mihai, România de astăzi este în N.A.T.O. și U.E.
În pofida istoriei crunte, marcate de ocupația rusească începută în 1944, în pofida Republicii-MARIONETĂ instaurate de slugile rușilor la sfârșitul lui 1947.
Pentru asta trebuie să îi onorăm memoria.
Dacă unii preferă scenariul scris de Moscova cu capitole de tipul: ”Republica Populară Română”/ ”Republica Socialistă România”/ ”Republica Sovietică Socialistă Moldovenească”... înțeleg că au beneficiat din plin de OCUPAȚIA RUSEASCĂ.
Eu prefer rezistența reprezentată de această familie. Regală.
Unii oameni sunt lachei, prin natura lor, si o numesc traditie, dar desi sunt traditii care imi plac, a fi lacheu (sau supus) nu se numara printre ele.
Poate sunt eu prea visator, dar tara asta asa saraca, bolnava si corupta cum e, e o tara de basm. Bate Apusenii o saptamana la pas sau da o tura prin delta si poate vei intelege. Si monarhia din Romania si regii astia asa contestati cum sunt, fac parte din basmul asta.
Altii invata la istorie despre Churchill, Stalin si Roosevelt. Personal, faptul ca sunt contemporan (chiar daca la doua generatii dupa) cu Regele Mihai ("last man standing" pe langa ceilalti din timpul celui de al doilea razboi mondial) o iau ca pe un privilegiu.
Dacă mă gândesc la ce șicane a fost supusă Casa Regală, în anii '90, de regimul lui Iliescu, îmi închipui cum aceeași gloată îi va arunca rahat în fața dricului. Ei, aș! Stai să vezi ce jelanie națională va fi și atunci.
Retrocedarile s-au facut pe bunurile confiscate, furate mai bine zis, de comunisti. Retrocedare inseamna a da inapoi ce s-a furat, nu cadouri. Mai citeste, informeaza-te, si mai apoi incearca sa nu te faci de ras.
Russia au pus un guvern de ka ka, sanchi, comunisti din inchisori.
O gasca de golani, fara clasa primara, sa conduca un popor.
Dar Nasul era cu ochii pe putere.!
Daca sughita Nasul, cadea Comitetul Central.!
Daca te uiti in istorie, numai idioti au condus tara, care "erau alesi de popor 100%"
Rezultatul= O tara in faliment, cu cateva generati de creere spalate de comunisti, si attuale generatie, educata tot de profesori comunisti.
Pacat, un popor foarte talentat, o istorie fabuloasa, o arta de prima clasa europeana, dat cazuta pe mana unor analfabeti care au condus tara.
Un popor prostit de Vrajeala comunista. Vezi ultimul: Iliescu; unii au strigat aici: Comunistule ! El a raspuns: Ce stiti voi ce e comunismul, Va explic eu ca am studiat la Moscow !
Acum , ghemul de infractori , in majoritate numit parlament , lupta sa mentina aceiasi uzura .
Toate domeniile din toata tara sunt conduse de partid dupa metoda comunista " partidul este conducatorul " -> ei conduc , ei dispun , ei beneficiaza .
GRESIT TOTAL: potrivit principiului capitulării neconditionate, prin care Stalin i-a dus de nas pe alcoolicul Churchill si invalidul Roosevelt, TOATE statele din Axă au trebuit să iasă din război NUMAI printr-o capitulare necondiționată. Așa a fost cu Italia, Germania, Japonia, chiar dacă a fost nevoie de zeci de mii de morti americani și britanici după refuzul capitulării condiționate cerută de Amiralul Donitz după 2-3 mai 1945 sau de bombardamentele atomice asupra Japoniei...
Minuscula Românie nu avea nicio șansă să obțină o capitulare în alti termeni. Trebuie neapărat să putem întelege că ”tratativele”, ”trădarea”, ”darea țării pe mâna rușilor” sunt o veche manipulare comunistoida, menită să-l discrediteze pe Rege. Așa-zisele tratative de la Cairo și Ankara au însemnat doar ducerea de nas a lui Antonescu de către anglo-americani pentru a-l face să reziste rușilor si să le dea posibilitatea să ajungă ei primii la Berlin, pentru a dicta condițiile păcii. E suficientă o privire pe harta Europei ca să înțelegi asta. Românii erau meniti atunci pentru anglo-americanii așteptați cu naivitate de Maniu și de un popor deprins să-și imagineze, nu să înțeleagă, să fie carnea de tun care să-i întârzie pe ruși. Antonescu nu putea obține în vara lui 1944 decât capitularea neconditionată, pe care a refuzat-o, ca să nu-si supere pe amicul Hitler, alături de care a intrat in război fără să aibă vreun tratat.
Lovitura de stat a Regelui Mihai I (fără de care pierdeam Ardealul de Nord, înapoiat de Stalin nouă tocmai datorită actului de la 23 august, si vreo 2-3.000.000 de oameni) i-a adus pe ruși odată cu americanii la Berlin, i-a făcut pe cehoslovaci comuniști și a condus la înființarea RDG-ului