Incepand cu 1896, mai multe familii de germani din nordul Dobrogei s-au mutat pe coasta sudica a litoralului romanesc, intr-o zona salbatica unde nemtii au fost improprietariti de generalul Emil Costinescu. Satul infiintat de germani la sfarsitul secolului al XIX-lea avea sa devina, peste ani, una dintre cele mai populare statiuni ale Romaniei: Costinesti.

Gunoaie langa plaja la CostinestiFoto: info sud est

In mare voga la cumpana dintre anii '90 si 2000, statiunea s-a schimbat foarte mult de la an la an. Astazi, promenada din Costinesti este una dintre cele mai mizerabile de pe intreg litoralul romanesc, iar aglomeratia si atmosfera sufocanta redau aproape fidel imagini de pe strazile Calcuttei.

Cu toate acestea insa, ca un paradox, Costinesti ramane una dintre cele mai iubite si vizitate statiuni de pe litoralul romanesc, fiind aleasa ca destinatie de vacanta de un numar tot mai mare de turisti, din categorii tot mai diverse.

Gospodarii instarite si ingrijite, strazi late si curate

Gospodariile din Costinesti tradeaza o populatie instarita, cu venituri si posibilitati peste media judetului Constanta, iar arhitectura si planul urbanistic al comunei tradeaza originile germane ale acesteia.

Pensiunile sunt construite cu bun gust si respecta un regim de inaltime unitar. Aproape toate casele si pensiunile au curti mari si dichisite, spatii verzi ingrijite, iar localitatea, in linii generale, denota o dezvoltare coerenta.

Strazile si trotuarele late si foarte curate au fost modernizate recent in urma unui proiect amplu de infrastructura derulat de administratia locala si finantat cu fonduri europene. O infrastructura pusa la punct este considerata un "semn de normalitate si civilizatie" de catre primarul comunei Costinesti, Traian Cristea. In iunie 2016, edilul a implinit 70 de ani si conduce "statiunea tineretului" de aproape doua decenii.

Satul Costinesti a apartinut de Tuzla pana in anul 1999, atunci cand Costinesti a primit statutul de comuna si a inceput sa functioneze ca unitate administrativ teritoriala autonoma. Alegerile din 1999 au fost castigate de Traian Cristea care, de atunci, nu a mai pierdut nicio competitie electorala.

Legenda spune ca la primele ore ale diminetii, primarul, aflat la al cincilea mandat, se plimba prin localitate si inventariaza gunoaiele de pe strazi, din interiorul sau din fata gospodariilor, apoi merge la primarie si incepe sa semneze si sa imparta avertismente si amenzi.

Printr-o discrepanta greu de explicat, statiunea Costinesti pare decupata dintr-un film bollywoodian, diferit de povestea nemteasca a localitatii.

Capatul sudic al statiunii era, pe vremuri, celebru pentru discotecile Vox Maris si Ring, iar Hotelul Forum (construit in 1976) era unul dintre simbolurile statiunii. Astazi, aceasta zona este lasata de izbeliste, investitorii au tras obloanele peste multe dintre spatiile comerciale din zona, iar centrul distractiei pare ca s-a mutat inspre nordul statiunii.

De la un capat la altul, promenada este atat de ingusta, aglomerata si exploatata de vanzatorii ambulanti incat ai senzatia ca esti intr-o sera si nicidecum pe malul marii.

Si plaja este ingusta, iar densitatea foarte mare a turistilor face ca nisipul sa se mai vada doar in fasii subtiri si rare. In aceste conditii, plaja de la Costinesti este cea mai "saraca" in sezlonguri.

Spre deosebire de Eforie, acolo unde mirosul de hamsie este o tusa specifica statiunii, in Costinesti se gasesc rar comercianti care vand hamsie sau midii. Insa la tot pasul exista gherete in care se prepara shaworma, iar cozile sunt pe masura. In ambele statiuni comerciantii, prin asezarea lor tot mai aproape de cearsafurile sau sezlongurile turistilor, incurajeaza consumul exagerat al alimentelor de orice fel.

Iar in Costinesti, acest consum excesiv se observa usor in muntii de gunoaie de pe promenada care asteapta sa fie ridicati la sfarsitul fiecarei zile.

O particularitate a Costinestiului, prin comparatie cu celelalte statiuni din sudul litoralului, este reprezentata de cluburile si discotecile numeroase si de genul de distractie concentrat pe segmentul tanar al turistilor.

In centrul statiunii s-a dezvoltat o zona de agrement unde este amenajat un debarcader. In schimbul unor preturi decente, turistii pot inchiria hidrobiciclete, vaporase, caiace sau barci cu care pot iesi in largul marii.

In lipsa altor investitii majore, pare ca statiunea a ramas agatata in anii '90 din dorinta de a conserva cat mai mult din ceea ce a fost "statiunea tineretului". Efectul nu este, insa, cel scontat: statiunea este sufocata, depasita de fluxul tot mai mare si tot mai divers de turisti, pare imbacsita, ponosita si neingrijita.

Turistii despre Costinesti

In anii '80, ziarul "Litoral" nota cateva dintre opiniile turistilor care alegeau ca destinatie de vacanta statiunea Costinesti. Cele mai multe dintre acestea erau pozitive si vorbeau despre statiunea "afirmarii depline a tineretii":

"Costinesti este copilul vesnic tanar al litoralului caruia ii zambesc pescarusii si razele soarelui" - Florin Bogiu, tehnician (Ziarul Litoral, 10 septembrie 1981)

"Locul afirmarii depline a tineretii, un crampei real din ceea ce au nevoie tinerii, o feerie subtila care revarsa incredere, optimism, pofta de viata" - Cristian Pavel, student, Galati (Ziarul Litoral, 3 septembrie 1983)

Astazi, chiar daca parerile turistilor sunt impartite cu privire la statiunea Costinesti, cele mai multe raman favorabile. Pe de alta parte, mizeria si aglomeratia sunt taxate chiar si de cei mai optimisti, unii dintre acestia indicand si cauza: turistii lipsiti de bun simt.

- Iulie 2016

"Costinesti m-a dezamagit. Veneam des in studentie, dar parca s-a stricat de la an la an. Multa mizerie si parca si alti turisti. Nu prea mai e statiunea tineretului de pe vremuri." - Stefan Balaban, inginer, 46 ani, Ploiesti

"Mie imi place la Costinesti. Este statiunea mea preferata. Intr-adevar, este cam mizerie, dar aglomeratia de pe plaja si distractia de aici sunt cele mai tari din toate statiunile." - Sorin Tanase, agent de vanzari, 28 ani, Tulcea

"E super. Noi venim in fiecare an si de fiecare data ne distram la fel de bine si ne place la fel de mult. E tot mai aglomerat, dar gunoaiele sunt lasate de oameni, aici tine de educatia fiecaruia. Daca turistul n-are cei sapte ani de-acasa, atunci si statiunea arata urat." - Valentina Partebuna, stomatolog, 35 ani, Iasi