Peste 3.200 de persoane au participat la priveghiul public organizat in memoria Reginei Ana, joi, la fostul Palat Regal de pe Calea Victoriei. "Familia Regala e un simbol", "Monarhia e normalitate", "Disparitia ei este un gol" si "A fost o mare doamna" sunt cateva dintre frazele rostite de participantii la eveniment, care si-au exprimat regretul fata de decesul sotiei Regelui Mihai, relateaza News.ro.

Regina Ana (2009)Foto: Agerpres

La ora 21.00, sute de persoane inca asteptau in fata fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei sa isi prezinte ultimul omagiu Reginei Ana a Romaniei. Printre ele se aflau regalisti declarati, copii cu Crucea Regala in piept, familii cu adolescenti, fosti membri ai partidelor istorice, admiratori ai Casei Regale. Toti stateau la rand, intr-o atmosfera solemna, pentru a-si lua ramas bun de la cea care a stat alaturi de Regele Mihai timp de 68 de ani, Regina Ana de Romania.

E liniste in sala in care toti pasesc si unde sta scris "Nihil Sine Deo" ("Nimic fara Dumnezeu") - deviza Casei Regale. Femeile fac reverenta la catafalcul Reginei Ana, unii dintre barbati ingenuncheaza, copiii se inchina iar cei mai in varsta au lacrimi in ochi si sunt ajutati de cei mai tineri sa se deplaseze si sa nu-si arate anii. O batranica cu ie si sal negru a ajuns langa Regina cu ajutorul unui domn, unde a zabovit cateva minute.

Cate patru militari ai Regimentului de Garda "Mihai Viteazul" flacheaza, cu schimbul, catafalcul. O coroana de crini albi a fost asezata pe capacul sicriului invelit in steagul regalitatii.

Rapsodul Grigore Lese a fost o prezenta discreta in randul celor sositi la Palatul Regal.

"Am scris aseara un material despre Regina Ana. Stiti de ce? Tatal meu a ajuns sa-i cunoasca pe Regele Mihai si pe Regina Ana si am o fotografie cu tatal meu cum da mana cu Regele Mihai, care m-a impresionat extraordinar. Familia Regala e un simbol pentru Romania. Inseamna libertate, iubire, respect, credinta in Dumnezeu. Se intampla lucruri extraordinare. Suntem intr-o perioada a schimbarilor. Doamne, sa vina peste Romania lucruri extrordinare, datatoare de frumuseste si credinta!", a declarat, in soapta, Grigore Lese, inainte de pasi in Sala Tronului.

El a spus ca a cantat de doua ori - o data la Sala Palatului, prin anii 1990, si o data la Bistrita Nasaud - in concerte in cinstea Regalitatii.

"Nu pot sa fiu indiferent la ce se intampla in Bucuresti. Si eu sunt ocupat. Pregatesc plecarea la Beijing la Targul de carte si cu toate astea trebuie sa-mi iau ramas bun de la Regina Ana", a adaugat Grigore Lese.

O domna venita tocmai din Bucovina a povestit cu lacrimi in ochi: "Am vrut sa nu pierd ocazia asta. L-am prins si pe Regele Carol, si pe Regele Ferdinand, am 90 de ani de tanara regalista. Am suferit pe vremea comunismului. Am strigat la Suceava: "Regele si Armata lui!"", a spus nonagenara Stela Popescu. "Ma cheama la fel, dar nu sunt actrita", a precizat ea, zambind.

Iulian Fota, fost consilier prezidential, a venit, de asemenea, pentru a aduce un omagiu Majestatii Sale Regina Ana.

"Ne luam "La revedere!" cu mare parere de rau si tristete. Ramane Casa Regala de Romania un simbol al legaturii Romaniei cu Occidentul. Acesta este un lucru pe care multa lume nu il spune. Valoarea Casei Regale tocmai in asta consta. Acum 150 de ani, a legat Romania de Occident si legatura asta se mentine. Sa speram ca tot mai multa lume ii va urma exemplul Reginei in devotamentul si modestia cu care a servit poporul roman. Disparitia ei este un gol pe care il vom resimti, dar ramane povestea, atitudinea, tot comportamentul sau si noi, ceilalti, putem doar sa invatam din lectia de viata a Reginei Ana", a declarat Iulian Fota, pentru News.ro.

O distinsa doamna si-a exprimat regretul fata de disparitia Majestatii Sale. "Nu stiu prea multe despre Regina Ana. Stiu ca e de origine franceza si eu sunt o mare francofona. O mare Doamna, o placere sa o vezi, sa o asculti. Am vazut-o doar la televizor, dar mi-a placut foarte mult si regret profund" - a spus ea, cu lacrimi in ochi, adaugand ca pentru ea regalitatea inseamna normalitate.

Sergiu Fetecau, fost membru PNTCD in partidul vechi al lui Corneliu Coposu, un domn in varsta de 88 de ani, si-a asteptat randul pe scaun.

"Regret ca Regele Mihai nu a putut sa fie prezent in Bucuresti. Aveam 19 ani, eram elev de liceu, la clasa a XII-a, cand a abdicat Regele. Am auzit asta la radio, cand eram in vacanta la tara, de la domnul invatator, ca Regele a fost fortat sa abdice. Toata lumea plangea. Sa stiti ca am trait o perioada in monarhie de neimaginat. Dumneavoastra nu puteti sa va imaginati! De 10 Mai, ieseam cu invatatorii la iarba verde si cantam. Era inaltator! Ieseau taranii la porti si cantau impreuna cu noi: "Zece Mai ne-a fi de-a pururi-/ Sfanta zi, caci ea ne-a dat/ Domn puternic tarii noastre,/ Libertate si Regat" (din "10 Mai", de Vasile Alecsandri - n.r.). Asa a fost. Ne-am nascut in monarhie si am facut scoala in monarhie. Era de neimaginat. Tara era bogata. Pe vremea aceea, leul romanesc concura cu francul francez. Si uitati-va unde am ajuns astazi! Monarhia este ceva sfant pentru noi, de nedefinit. Nu pot sa spun mai mult. I-am cunoscut..." - a spus el cu verva.

El a povestit ca a fost intr-un, de ziua Regelui, la Palatul Elisabeta. "Toti erau insirati: Regele, Regina Ana, principesele toate erau acolo in rand. Cand am ajuns la principesa Elena, am intrebat-o: "Dar unde este principele Nicolae? De ce nu il aduceti sa il cunoasca poporul, sa il iubeasca de tanar". Ea mi-a zis ca era la studii in Anglia. Sa stiti ca mor cu durerea in suflet ca el a fost scos din randul mostenitorilor. L-am iubit si il iubesc", a adaugat Sergiu Fetecau, fost membru PNTCD.

Revenind la Regina Ana, barbatul a spus ca era o persoana buna si inteleapta. "Si cred ca sufleteste l-a ajutat mult pe Rege de au trecut prin toate", a incheiat monarhistul, grabindu-se sa-si prezinte, dupa atatia ani, omagiile Majestatii Sale.

Pana la ora 21.30, peste 3.200 de persoane au trecut pragul Palatului Regal, urcand Scara Voievozilor, pana la Sala Tronului, multi fiind impresionati de somptuozitatea ei. Cativa au revenit de mai multe ori.

"Am mai fost si azi-dimineata. Acum e coada, dar am revenit, fiindca sotul nu a vrut sa vina singur", a spus o doamna.

Un baietel de 7 ani imbracat cu camasa alba si cu Crucea Regala in piept nu stia prea multe despre regalitate sau de ce poarta distinctia. Mama lui avea lacrimi in ochi, iar tatal a spus: "Noi suntem monarhisti si vrem sa aducem un omagiu. Noi suntem constienti (de semnificatia monarhiei, n.r.), copilul mai putin".

Nepotii Reginei Ana si numerosi bucuresteni au depus in curtea Palatului Regal flori, candele, coroane, jerbere si inimi de flori in semn de respect pentru Ana de Romania. Din partea institutiilor, coroane cu flori albe au adus Institutul Cultural Roman, Comitetului Olimpic Roman, ministerul Finantelor Publice, Agentia Spatiala Romana, Crucea Rosie Romana, Fundatia Corneliu Coposu.

In jurul orei 22.00, ploaia a alungat sutele de persoane care asteptau sa intre in Palatul Regal.

Membrii Familiei Regale au vegheat-o pe rand pe Regina Ana. La capataiul ei s-a aflat si principesa Sofia alaturi de fiica sa. Cu totii au stat in sala care si-a recapatat insemnele regale odata cu restaurarea muzeului, unde sunt expuse stema si portretele Regilor Carol I si Ferdinand.

Si vineri, intre orele 08.00 si 22.00, accesul va fi liber pentru toti cei care doresc sa-i aduca reginei un ultim omagiu.

Jandarmii de la Palatul Regal au asigurat pe deplin eticheta in astfel de situatii. Intrarea se face pe partea din dreapta a Palatului, iar iesirea pe cea din stanga. Pentru cei care vor veni la Palatul Regal exista conditii legate de tinuta decenta, detinerea unui act de identitate, dar si de interdictia de a face fotografii, de a pune flori direct la catafalcul reginei sau de a purta bagaje voluminoase.

Membri ai familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei si Germaniei, ai familiilor regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Wurttemberg si de Bourbon-Parma, precum si ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg si de Schaumburg-Lippe si-au anuntat participarea la funeraliile Reginei Ana. Deocamdata nu exista un anunt legat de prezenta in Romania a Reginei Sofia a Spaniei, pe care presa spaniola o dadea ca certa, si nici cu privire la familia regala britanica.

Sambata, la ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, chiar in fata palatului, moment in care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din imprejurimi si de la Catedrala romano-catolica "Sfantul Iosif".

La ora 15.00 va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges.