Ambasada Romaniei din Marea Britanie a transmis, joi, o scrisoare postului de televiziune Sky News in care acuza prezentarea unor informatii neadevarate in reportajul despre vanzarea armelor din Romania si cere difuzarea unui drept la replica in care sa fie prezentare rezultatele preliminarii ale anchetei DIICOT.

Presupusii traficanti de arme din RomaniaFoto: Captura SkyNews

"Ambasada Romaniei la Londra a transmis Sky News o noua scrisoare in care solicita postului britanic de televiziune sa transmita, in conditii de difuzare similare reportajului in cauza, elementele care vor rezulta din ancheta desfasurata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - DIICOT", informeaza Ambasada Romaniei la Londra, citata de News.ro.

Institutia a atras atentia Sky News asupra "caracterului fals" al afirmatiilor din reportaj si arata ca acuzatiile aduse de autor induc in spatiul public "semne de intrebare, concluzii si neadevaruri care impieteaza fara nici un temei asupra imaginii Romanie".

Potrivit scrisorii transmise de Ambasada Romaniei din Marea Britanie catre Sky News, se cere un drept la replica de la televiziune, care sa cuprinda informatiile preliminarii din ancheta DIICOT.

"Din preocuparea de a asigura o informare corecta si completa a propriilor cetateni si a opiniei publice, solicitam Sky News sa informeze publicul, in conditii de difuzare similare reportajului in cauza, cu elementele care rezulta din ancheta desfasurata de autoritatile romane si care vor fi puse la dispozitie de catre acestea. (...) Evaluarile preliminare ale DIICOT conduc deja catre ideea ca reportajul este un fals. Apar inadvertente clare in legatura cu persoanele din reportaj, tipurile de arme si detinatorii acestora, modalitatile de tranzactionare, etc. Ancheta este in derulare", se arata in scrisoarea Ambasadei, catre Sky News.

"Suntem convinsi ca, in concordanta cu inaltele valori si principii pe care le promoveaza in informarea corecta a publicului, Sky News va trata cu atentia cuvenita solicitarea formulata de autoritatile romane", conchid autoritatile romane de la Londra.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au inceput urmarirea penala fata trei dintre barbatii care apar in reportajul Sky News, pentru complicitate la comunicarea de informatii false, constituire de grup infractional si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, au declarat surse judiciare, pentru News.ro. Unul dintre cei trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din Romania, Atilla Csaba Pantics, a fost retinut joi seara de procurorii DIICOT, pentru complicitate la comunicarea de informatii false, constituire de grup infractional si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Postul de televiziune Sky News a anuntat, miercuri, ca sustine in totalitate, in continuare, materialul publicat duminica, privind presupusii traficanti de arme din Romania. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.

Sky News a difuzat la sfarsitul saptamanii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficantii de arme din Romania. Materialul prezenta imagini de la o intalnire a jurnalistului cu doi presupusi traficanti de arme, care ii prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma ca sunt arme militare.

Politia Romana a spus ca armele prezentate in imagini sunt de vanatoare si pot fi detinute legal in tara noastra de catre vanatori, colectionari, precum si de personalul silvic.